Texmex stoofpot (carne guisada)

carne guisada stoofvlees

Bij een stoofpot zie je op een gegeven moment dat je het goede punt hebt bereikt. De saus gaat dan glanzen en de stukjes vlees lijken er helemaal in op te gaan. De saus van de tex mex stoofpot is een mooie glanzende oranjebruine saus door de tomatenpuree en de peper. Het originele recept schreef een eetlepel chilipoeder en 4 verse pepers voor. Ook al is mijn motto “hoe heter hoe beter”, dit was te pittig voor mij. De kruiden heb ik dus ietsje aangepast maar het was nog steeds lekker heet, deze saus.

Wij hebben het gegeten met bonen en maisbrood uit de broodbakmachine. Het lijkt mij ook lekker met een tortilla, zwarte bonen, sla en crème-fraîche. De naam van het recept is “carne guisada”, een texaanse stoofpot. Volgens de blogster van Homesick Texan bestaan er vele recepten van, zowel met als zonder tomaten en toevoegingen als paprika, maar altijd met veel peper. Ik ga deze stoofpot in ieder geval vaker maken!

Carne guisada (tex mex stoofpot)

1 kilo stoofvlees
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijn gesneden
1 dl bier
2 dl runderbouillon*
1 blikje tomatenpuree
1 tl komijnpoeder
1 tl chilipoeder
(verse Spaanse of jalapeno-peper)
1 tl gedroogde oregano
verse koriander of peterselie
1 laurierblaadje
zout, peper
olie

Snij vlees in blokjes en bestrooi met zout en peper. Verwarm de olie in een braadpan en bak eerst de helft van het vlees even aan en doe vervolgens het gebruinde vlees in de stoofpan (van de slowcooker). Bak dan de andere helft aan en doe tevens in de stoofpan. Fruit vervolgens eerst de ui en daarna de knoflook. Bak tot de ui glazig ziet. Schenk het bier er bij en laat even bruisen. Voeg vervolgens runderbouillon, tomatenpuree, en kruiden toe. Zout en peper naar smaak. Mocht je het aandurven voeg dan nog een vers pepertje toe, zonder de zaadjes. Doe alles bij het vlees in de stoofpan/electrische slowcooker. Laat in ongeveer 4 uur op 90 C (stand: high) gaar worden. In een stoofpan op het sudderplaatje van het fornuis: check af en toe of er nog vocht genoeg in de pan zit en voeg eventueel telkens wat water bij. Serveer met salade en maisbrood.

Summary
recipe image
Recipe Name
Texmex stoofpot carne guisada
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *