Pissaladiere met in tijmhoning gekarameliseerde witlof en geitenkaas

Een pissaladière komt oorspronkelijk uit het zuiden van Frankrijk en is gemaakt van een brooddeeg. Het is iets dikker dan een pizza en belegt met gekarameliseerde uien, olijven en ansjovis. Op het internet kom je ook versies tegen gemaakt van bladerdeeg. Deze pissaladière is gemaakt van korstdeeg en dat is niet meer dan bloem met boter en water. Het is heel eenvoudig zelf te maken. Ik heb de pissaladière belegt met in tijmhoning gekarameliseerde witlof en bestrooid met geitenkaas.

Er zijn verschillende manier om witlof te karameliseren, bijvoorbeeld door er poedersuiker over te strooien tijdens het bakken. Ik vind deze versie met tijmhoning nog wel het lekkerste tot nu toe. Door het scheutje balsamico-azijn en de frisse kaas wordt het geheel niet te zoet. Het smaakt geweldig bij wild, als voor- of als bijgerecht.

Pissaladière met in tijmhoning gekarameliseerde witlof en geitenkaas

4 pp

2 struikjes witlof
2 tl tijmhoning / 2 tl honing met blaadjes van 1 takje tijm*
1 tl balsamicoazijn
boter of olie om in te bakken
peper, zout

korstdeeg:

125 gram bloem
2 a 3 el ijswater
65 gram koude boter
snufje zout

Maak eerst het korstdeeg: zeef de bloem in een kom. Voeg klontje boter toe aan de bloem en snij de boter met behulp van 2 messen door de bloem heen. Indien er kleine klontjes ontstaan, kun je het ijswater toevoegen en er een deeg van kneden. Kneed nog even door en laat ca 20 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 180 C.

Verdeel na 20 minuten het deeg in vieren en bedenk de vorm die je leuk lijkt. Je kunt ook een grote vorm maken en dan voor het serveren in vieren snijden. Rol het deeg zo dun mogelijk uit op een bebloemd oppervlak. Snij van alle randen een dun randje deeg af om daar nog een opstaand randje van te maken voor de pissaladière. Leg de bakjes op een met bakpapier beklede bakplaat en vul de bodem met droge bonen om het deeg eerst blind te bakken in de oven. Bak 15 minuten. Haal ze er even uit.

Snij de stronkjes door de helft en haal het hart uit de stronkjes. Trek de blaadjes tot bijna op het middengedeelte van de stronk en doe de blaadjes samen met het middengedeelte in de pan. Voeg hier honing en balsamicoazijn, beetje zout en peper aan toe en bak tot er een goudbruine gloed op de witlof komt. Laat nog even uitlekken in een vergiet. Verdeel dan het witlof de blaadjes over de deegbakjes en strooi hier verbrokkelde geitenkaas over. Bak nog 10 minuten in de oven.

* Ik heb de Spaanse tijmhoning van Melvita gebruikt. Bij een andere honing zou ik even proeven of het pittige van de tijmsmaak er goed aan zit, anders misschien nog wat tijm toevoegen.  

Summary
recipe image
Recipe Name
Pissaladiere met witlof en geitenkaas
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *