Hartige taart met prei en courgette en een bodem van boekweitmeel

hartige taart boekweitmeel

Een hartige taart is ideaal om restjes in te verwerken. In dit geval waren het wat restjes uit de moestuin: de een-na-laatste courgette, wat jonge snijbietbladeren die ik al voor een ander gerecht had geplukt en nog een prei. Deze groentes smaken verrassend lekker bij elkaar. Je hebt dan het pittige van de prei, de courgette is lichtjes zoet en de snijbiet is net zoals spinazie iets bitter. Gerookt spek vind ik overal lekker bij smaken maar kon ook nog kiezen voor rauwe ham. Het spek moest eerder op, dus voila.

De bodem heb ik gemaakt van boekweitmeel. Ik kwam een aanbieding tegen in de plaatselijk super en kwam er thuis pas achter dat dit een glutenvrij meel is. Glutenvrij meel rijst lastig en is dus wat minder geschikt voor brood. Ook voor de taartbodem bleek het deeg wat losser in elkaar te zitten dan meel met gluten maar het is goed gelukt. Er zit heel veel smaak aan en het is knapperiger dan gewoon taartdeeg. Alleen de volgende dag vond ik de bodem minder lekker, dus mijn advies: alles in 1 keer opeten. Dat is geen moeilijke opgave.

Hartige taart met een bodem van boekweitmeel

125 gram boekweitmeel
(maismeel/polenta om te bestuiven)
60 gram boter
40 ml koud water
snufje zout

1 prei*
1 kleine courgette
3 bladeren snijbiet of wat spinazie
3 eieren
4 repen gerookt spek**
50-100 gram emmentaler of andere geraspte kaas
scheut melk of room
Italiaanse kruiden: tijm en/of oregano en/of salie en/of rozemarijn
(gedroogd ca. 1 tl of vers 1 el)
zout, peper

Verwarm voor op 180 C. Maak een deeg van het boekweitmeel, boter in blokjes, koud water en snufje zout. Rol dit uit tot de gewenste grootte van het bakblik. Vet het bakblik goed in. Probeer het deeg in een keer in de vorm te krijgen maar het geeft niet als het scheurt, dan plak je het in de vorm weer aan elkaar aan. Prik een aantal gaatjes met een vork in de bodem. Verspreid hier gedroogde bonen over en bak de taartbodem een kwartier voor.

Bak eerst het spek even aan. Haal deze uit de pan en bak dan de prei, courgette en snijbiet kort totdat het meeste vocht is verdwenen. Drapeer het spek in de vorm, verspreid de groente en klop de eieren los met melk, Italiaanse kruiden en zout en peper. Giet dit over de groente en spek. Bestrooi met kaas. Bak de taart in 20 a 25 minuten gaar.

* of andere groente uit de groentela
** of restjes ham ed. of noten

Boerenkooltaart met feta en gerookte spekreepjes

boerenkooltaart feta gerookt spek
Oh kale yeah! De boerenkool-hype is nog steeds niet over in Amerika. Daar wordt het als superfood gezien. Inmiddels zijn er ook boerenkool-haters opgestaan. Op social-media zijn er “I hate kale” groepen. Er circuleren ook lijstjes met redenen om boerenkool te vermijden. Om één reden moest ik wel lachen: waarom stop je lekker fruit in een boerenkoolsmoothie als de hele smoothie toch gewoon naar boerenkool smaakt. Ook salades met boerenkool worden wel eens verguisd want rauwe boerenkool kan taai zijn. 

Boerenkool uit eigen tuin lijkt minder taai dan uit de supermarkt en ook minder bitter. Van deze boerenkooltaart hebben we twee dagen gesmuld.Veel boerenkooltaarten zijn gewoon een boerenkoolstamppot (BE: stoemp) in een deegkorstje, inclusief de rookworst in plakjes erdoor. Ik had zin in een wat lichtere versie. Deze taart lijkt uit verschillende laagjes te bestaan: bros deeg aan de onderkant en zijkant, smeuïge boerenkool met feta en spekjes binnenin en een “crispy” laagje boerenkool met krokant spek en fetablokjes bovenop. 

Boerenkooltaart met spek en feta

300 gram boerenkool, fijn gesneden
4 eieren
100 ml melk of room
1 ons gerookt spek, in reepjes
1 ui
2 knoflook
1 tl gemalen Italiaanse kruiden
zout, peper
100 gram feta, in brokjes
paneermeel
Hartige taart/quichedeeg *

Verwarm oven voor op 180 C. Bak in een pan de spek, ui en knoflook. Kook de boerenkool 8 minuten in kokend water en laat dan goed uitlekken. Meng in de gebruikte kookpan de uitgelekte boerenkool met spek, ui en knoflook en maak op smaak met zout en peper. Bekleed een ingevette bakvorm met het deeg en strooi hier een laagje paneermeel in. Doe de helft van de boerenkool in de vorm en kruimel hier de helft van de feta overheen.  Klop in een kommetje de eieren los met melk. Kruid dit met Italiaanse kruiden, zout en peper.  Giet de helft van het eimengsel over de boerenkool en feta. Voeg dan de andere helft boerenkool toe en giet hier nog de rest van het eimengsel over. Bedek de bakvorm met aluminiumfolie en bak het zo de eerste 20 minuten in het midden van de oven. Haal dan de folie weg en bak het geheel nog 20 minuten verder. Lekker met verse worst.

* Ik gebruikte dit keer deeg van Tante Fanny, gekregen om uit te proberen. Het is ook goed en snel zelf te maken, zie deze link.

Er is veel te doen met pompoen: pompoenrecepten

pompoenrecepten
Het  pompoen- en courgettegedeelte van de moestuin ligt nu vol met gekleurde bollen. Er staan drie soorten pompoen en daarnaast nog eens bolcourgette. Samen met de mooie gele bloemen die de planten aanmaken is het een kleurrijk geheel. De stengels van de pompoenen beginnen nu langzamerhand te verhouten. Zo af en toe kan ik al een pompoen mee naar huis nemen.
De hoikkaido is de bekendste pompoen en ook het makkelijkst in de keuken. Deze oranje pompoen hoef je voor gebruik niet te schillen. De butternut-pompoen wordt ook veel verkocht: dat is de pompoen met de bekende flesvorm. Deze moet je wel weer schillen. Ik heb ook nog groene pompoenen geteeld, niet omdat deze zo mooi zijn maar vanwege de lekkere nootachtige smaak.

Pompoenen kweken is heel makkelijk. Je haalt de zaadjes uit een (biologische) pompoen, deze leg je te drogen. Dan doe je de gedroogde zaadjes in een zakje en in het voorjaar plant je ze. Ze komen bijna allemaal op maar toch is het handig om voor te zaaien. De stekjes zijn goed te verplanten en als pompoenplanten groot genoeg zijn dan kan je ze in de volle grond zetten. Pompoenplanten worden wel erg groot: een oppervlakte van twee vierkante meter per plant heb je wel nodig. In de herfst is het oogsttijd en dan is het weer smullen.

De veelzijdige pompoen

Pompoen kan je zowel in zoete als hartige recepten gebruiken. Hieronder een paar voorbeelden. Ik begin bij soep. Vanaf de eerste keer dat ik deze soep maakte, was ik verkocht. Sindsdien heb ik meerdere recepten voor pompoensoep uitgeprobeerd maar vond ze allen te vlak van smaak. Het recept van deze pompoensoep met kerrie massala heeft pit.
Dan zijn er lekkere hartige (bij-)gerechten van pompoen te maken. Het meest bekende bijgerecht van pompoen is wel de in de oven geroosterde pompoen. Geroosterde pompoen is erg lekker bij stoofvlees, zoals sucadelapjes. Er zijn ook minder voor de hand liggende bijgerechten met pompoen  te maken, deze pompoenrosti met knoflook bijvoorbeeld. “Brenda kookt” maakte deze rösti ook maar in de vorm van röstirondjes! Dat snackt daarnaast nog eens lekker weg waardoor je op moet passen dat ze al niet op zijn voor het avondeten op tafel staat.
Een ander lekker hartig gerechtje is gnocchi van pompoen met tijmboter. Dit recept komt uit het allereerste boek van Donna Hay. Het is niet een recept dat je in een handomdraai op tafel zet maar wel erg lekker en alle moeite waard. Belangrijk bij dit recept is dat de pompoenpuree goed indikt.
 Het volgende recept van hartige taart met spaghettipompoen, blauwe kaas, walnoot en appel zal misschien niet gelijk aanspreken maar lekker dat deze taart is! Ik had meerdere kleine taartjes gemaakt en hetgeen overbleef ingevroren. De week erna stond het overgeblevene al weer in de oven. Spaghettipompoen heeft zijn naam te danken aan het draderige vruchtvlees. Het wordt ook wel als spaghetti gebruikt en gegeten met een pastasaus.
Met overgebleven, gegaarde en afgekoelde spaghettipompoensliertjes kan je de volgende dag nog een bijzondere salade van spaghettipompoen maken. Door verschillende soorten kruiden te gebruiken kan je hier telkens een andere draai aan geven, bijvoorbeeld met verse Mediterraanse kruiden of tuinkruiden te nemen zoals peterselie en bieslook.
Ook in Zuidelijke landen is pompoen een geliefd ingrediënt. Deze Spaanse “Pisto Manchego” is daar een goed voorbeeld van. Dit groentepotje kan je aanvullen met eieren, spek of gedroogde ham en er zo een volledige hoofdmaaltijd van maken.
In een tajine-gerecht is pompoen ook heel erg lekker. Ik heb zelf pompoen gebruikt in het gerecht van couscous met vijf groenten en gehaktballetjes uit de tajine . Daarnaast is de vrucht ook lekker in combinatie met linzen, oosterse kruiden en chipolataworstjes.
En dan heb je nog de zoete gerechten, zoals de bekende Amerikaanse Pumpkin pie en pompoenkoekjes. Tijdens een open dag van de Pompoenwinkel op het Zeeuwse eiland Noord-Beveland, proefden wij voor het eerst pompoenjam. Het beviel bij de familie erg goed dus heb ik het vorig jaar ook gemaakt en wel een versie met limoensap. Met deze pompoenjam kan je ook heerlijke muffins maken en dus heb ik het recept daarvoor bij het recept van de pompoenjam gevoegd.
De meeste recepten voor pompoenbrood zijn zoete recepten. Ik heb zelf gekozen voor een hartig pompoenbrood omdat je daar met beleg veel meer mee kan. Door de toevoeging van pompoen is dit een heerlijk luchtig maar toch smeuïg brood geworden. De pompoen proef je overigens nauwelijks. Dit brood was snel op!
 

Dat pompoen een veelzijdige vrucht is, bewijst het bovenstaande. Ik ga door met het ontdekken van nog meer mogelijkheden. Ik hoop dat bovenstaande recepten al een goed idee geven en wellicht wat inspiratie!

Borlottibonen met citroen en rozemarijn

borlottibonen citroen rozemarijn

Het in mei uit Italie meegenomen zakje borlottibonen heeft een mooie oogst opgeleverd. Ook in de Zeeuwse klei bleken de borlottibonen zich goed te voelen. Op een zonnige plek in de moestuin klommen de planten binnen enkele maanden tot meters hoogte en kwamen er in juli mooie rode peulen tevoorschijn. Door passerende mede-moestuinierders werd er gevraagd wat er toch voor soort bonen daar groeiden. Het was dan ook een vrolijk gezicht, al die bungelende rood-wit gespikkelde peulen. De Hollandse benaming voor borlottibonen is overigens kievitsbonen.

De peulen moeten bruin gaan worden en verschrompelen voordat je de bonen gaat oogsten. Uit die wat triest uitziende peulen komen weer prachtig rood-wit gespikkelde bonen tevoorschijn. Zo jammer dat ze na het koken een lichtbruine kleur krijgen. Het gespikkelde zie je dan nauwelijks meer terug. De verse bonen heb ik grotendeel ingevroren. Na drie dagen kan ik ze dan weer uit de vriezer halen om ze te drogen.

Een portie verse bonen heb ik natuurlijk achtergehouden om dezelfde avond nog te eten. Aan zulke lekkere verse bonen moet je niet teveel gaan knutselen, dus wij hebben ze met goede kwaliteit olijfolie, citroensap, verse rozemarijn, zout en peper lauwwarm gegeten. Het restje smaakte de volgende dag koud nog erg goed bij de lunch.

kievitsbonen borlottibonen

Borlottibonen met citroen en rozemarijn

Vier handen verse borlottibonen*
3 el olijfolie van goede kwaliteit
halve citroen
1 teentje knoflook
20 rozemarijnnaaldjes
zout, peper

Kook de verse borlottibonen in water in zo’n 30 minuten gaar. Bij geweekte droge bonen kan het langer duren voordat de bonen gaar zijn. Laat de bonen uitlekken en vermeng ze, terwijl ze nog warm zijn, met olijfolie, citroensap, fijn gesneden knoflook, zeer fijn gesneden rozemarijnnaaldjes en zout en peper naar smaak.

* of gebruik gedroogde bonen en laat deze zo’n 12 uur weken of gebruik borlotti-bonen uit blik.

Bronnen: Diana’s mooie moestuin en NRC

Met couscous gevulde bolcourgettes

bolcourgette couscous

Gevuld broden, pompoenen of bolcourgettes: het ziet er leuk uit op tafel en je eet de buitenkant gewoon lekker mee op. De vorige keer heb ik de bolcourgettes gevuld met hartige taartvulling van ei, room en allerlei fijn gesneden groentes. Een ander goed idee is een vulling van lamsgehakt, kikkererwten en groente. Ik heb ze dit keer gevuld met couscous, stukjes tartaar, wat tomaat, ui en mozzarella. Ik heb nog even getwijfeld of ik niet beter feta in plaats van mozzarella kon nemen maar ik zag opeens voor mij hoe lekker het zou zijn om stukjes gesmolten mozzarella in de couscous tegen te komen.

Daarbij komt het natuurlijk weer neer op persoonlijke smaak. Vind je tomaat niet lekker, dan vervang je het door paprika. De tartaar kan weggelaten worden of ook weer door iets anders worden vervangen. Het draait bij dit recept meer om de aanpak want je vult de bolcourgette al met gegaarde vulling. Dan is het ook wel handig dat de bolcourgette niet meer al te lang in de oven hoeft. Een rauwe bolcourgette heeft namelijk 45 minuten nodig in de oven maar door alvast voor te koken verkort je de oventijd en eindig je met een warme, iets gegratineerde vulling en gaar courgettevlees.  

Met couscous gevulde bolcourgette

Voor 4 personen:
2 bolcourgettes
150 gram couscous
200 gram tartaar
10 kerstomaatjes
1 rode ui/enkele sjalotjes
1 bol mozzarella
3 el olijfolie*
sap van 1/2 citroen
verse basilicum
zout, peper
bakolie

Verwarm de oven voor op 200 C. Snij het bovenste deel van de bolcourgette, het kapje, af en hol de bolcourgette op een centimeter na uit met een lepel. Kook water met wat zout en kook de bolcourgettes 10 minuten voor. Laat ze uitlekken in een vergiet. Maak de couscous klaar. Bestrooi de tartaar met zout en peper en bak de tartaar in grove stukken aan in de koekenpan. Snij de kerstomaatjes in 2-en, wat grotere kerstomaten in vieren. Snipper ui. Verdeel de mozzarella in kleine stukken. Roer dit alles door de gare couscous en maak verder op smaak met olie, citroen, zout, peper en verse basilicum. Verdeel de couscous over de 2 bolcourgettes en zet ze nog een kwartier in de oven.

Gevulde bolcourgette als hartige taart

Afgelopen weekend gaf ik een paar courgettes weg aan onze gasten, eergisteren maakte ik deze gevulde bolcourgettes, gisteren at ik het restant hiervan bij de lunch, vandaag gingen er 5 courgettes in de soep en nog steeds liggen er 10 courgettes in de bijkeuken. Ik heb inderdaad te veel courgetteplanten in de moestuin. Ik wil namelijk dit jaar gevulde courgettebloemen maken en dan heb je wel wat meer dan 1 a 2 bloemen nodig, leek mij. Het is er tot nu toe niet van gekomen om het klaar te maken, met dit gevolg.

Bolcourgettes zijn nog wel het leukst om in de keuken te gebruiken. Ik heb deze gevuld met dezelfde vulling als hartige taart: ei met room, kaas, groente en wat voor de rest nog lekker lijkt. Het is een soort glutenvrije taart geworden. Ook de volgende dag is deze gevulde bolcourgette nog lekker. Je verwarmt dan de courgette in circa twee minuten op vol vermogen in de magnetron nog even op. Lekker met wat stokbrood er naast.

Gevulde bolcourgette als hartige taart

Voor 4 personen:

2 bolcourgettes
2 eieren
1 scheut melk of room
3 a 4 plakjes yorkham/rauwe ham/spek etc
1 ui, gesnipperd
1 tomaat, in stukjes zonder vocht en pitjes
3 a 4 el geraspte kaas
Mediterraanse kruidenmix
zout en peper

Snij de kop af van de bolcourgettes en verwijder het binnenste zachte gedeelte van de courgette. Laat zo’n centimeter dikte over van het courgettevlees. Klop het ei los met de melk of room en voeg dan de overige ingrediënten toe. Maak op smaak met kruiden, zout en peper. Giet het eimengsel in de courgettes en zet de courgettes in de oven (voorverwarmd 200 C) en bak in ca. 45 minuten gaar.De courgettes zijn goed als het eimengsel goed gestold is: de vulling rijst dan niet verder omhoog in de courgette.

Sla met sperziebonen, krokant spek en een caesardressing

sla sperziebonen spek caesar

Het is echt oogsttijd geworden. Niet alleen de groente groeit op dit moment als een gek maar ook het onkruid. Dat was wel even schrikken na een weekje weg te zijn geweest. Ook was ik niet voorbereid op de grote hoeveelheid sperziebonen dat al aan de struikjes hing. Deze bonenstruikjes zijn slechts 30 centimeter hoog. Inmiddels zijn al enkele kilo’s verwerkt en er komt nog meer aan. Naast invriezen, denk ik nu aan in het zout leggen van de bonen.

Natuurlijk komt er geregeld een portie vers op tafel. Beetgaar gekookt zijn sperziebonen koud erg lekker door salades, zoals in aardappelsalade, salade niçoise en deze ijsbergsalade met krokante spek. Sperziebonen met spek is een bekende combinatie, een echte bistro-klassieker. Nu komt er nog knapperige ijsbergsla bij en een romige caesardressing. Lekker bij gewone gekookte aardappelen en een stukje vlees.

Sla met sperziebonen, krokant spek en een caesardressing

100 gram fijn gesneden ijsbergsla
2 handjes gekookte sperziebonen, in stukjes
5 reepjes gerookt spek/ontbijtspek
vers gemalen peper

Caersardressing:

3 el mayonaise
1 teentje knoflook
1 1/2 el yoghurt
cayennepeper
3 ansjovisfilets
worcestershiresaus
geraspte Parmezaanse kaas (ca. 2 el of meer naar smaak)

Breng water met zout aan de kook. Kook de sperziebonen in ca 7 minuten totdat ze beetgaar zijn. Spoel ze af met koud water. Bak in een droge pan de plakjes spek in eigen vet lekker knapperig en leg ze op een keukenpapiertje. Doe de ingrediënten in een kommetje en meng met behulp van een staafmixer of doe alles in een miniblender en mix even kort. Stort de sla en sperziebonen in een ruime slakom en meng hier de dressing door. Verkruimel het krokante spek boven de salade en bestrooi alles met vers gemalen peper.

In boter gebakken courgette met limoen en basilicum

gebakken courgette limoen

Deze pan was vanavond aan tafel het eerste leeg en dat is verrassend bij een groentegerecht. Ik had ook nog wel meer gelust; een aanbeveling voor dit recept. De courgettes worden in boter gebakken voor een romige smaak, door het lichtbruin bakken krijg je daarnaast een licht nootachtig smaakje aan de courgette en aan het einde wordt het gerecht fris en zomers door de limoensap en limoenrasp. De verse basilicum zorgt voor een heerlijke geursensatie.

Eenvoudig, snel en smakelijk: dat is een fijn gegeven voor een bijgerecht. De courgettes knallen de planten uit op dit moment dus je kan wel wat recepten gebruiken om af en toe met de verse oogst even snel iets op tafel te zetten. Soms neem je er natuurlijk even de tijd voor en de komende tijd zal ik dan vast ook wel wat bewerkelijker gerechten met courgette online zetten. Maar voor een snel en lekker bijgerecht maak je eens deze:

In boter gebakken courgette met limoen en basilicum

2 middelgrote of 4 kleine courgettes
roomboter (ca. 20 gram)
1 limoen, rasp en sap
6 blaadjes verse basilicum, fijn gesneden
vers gemalen peper
zeezout

Leg de limoen even in pas gekookt water en wrijf met een stuk keukenpapier na twee minuten de waslaag van de limoen. Snij de courgette in schijfjes van circa 1 centimeter dik. Laat in een pan wat roomboter op zacht vuur bruin worden. Bak hier de courgetteschijfjes in en bestrooi ze ondertussen met zout en peper. Als ze wat zachter en gebruind zijn, snij dan de limoen doormidden en besprenkel de courgette met het limoensap. Schep om en rasp de schil van de limoen over het gerecht. Snij dan de basilicum in reepjes en bestooi het gerecht hiermee vlak voor het opdienen.

Roomkaasbroodjes

broodjes bakke roomkaas

Wil je van deze roomkaasbroodjes echte kaasbroodjes maken dan zal je ze nog even moeten bestrooien met geraspte kaas. De roomkaasbroodjes zonder topping hebben een romige milde smaak zodat ze ook lekker zijn met bijvoorbeeld jam er op. Je kan natuurlijk ook nog wat kruiden meebakken als je deze broodjes bijvoorbeeld bij een soep-maaltijd gaat eten.

Het is een simpel recept maar omdat de broodjes zo lekker zijn vond ik het de moeite om te delen. De roomkaas die ik gebruikte, is van De Zuivelmakers*. Zij maken als enige in Nederland nog roomkaas uit verse melk. Dat proef je ook. Het heeft het uiterlijk van smeerkaas maar is nog net iets romiger. De roomkaas is verpakt in een spuitzak met ribbelmondje zodat je er ook mooie snacks er mee kan maken. Ik heb al uit nostalgie een paar dadels gevuld met de roomkaas en dat zag er goed uit!

Roomkaasbroodjes

300 gram bloem
100 gram roomkaas
1 tl (3 gram) gedroogde gist
150 ml water
1/2 tl zout
1 tl suiker

Optioneel voor kaasbroodjes: geraspte kaas (bv. emmentaler, gruyère)

Doe eerst de gist, dan bloem, roomkaas, water, zout en suiker in een kom. Kneed dit tot een elastisch deeg dan wel zet het deegprogramma van de broodbakmachine aan of de keukenmachine zo’n 10 minuten. Laat het deeg een uur afgedekt rijzen. Kneed het geheel dan nog een keer door en vorm hier12 balletjes van en leg deze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Laat de bolletjes nog in ieder geval een half uur rijzen. Bestrooi (de helft van) de bolletjes met kaas. Bak ze af op 180 C in 20 minuten tot ze mooi bruin zijn.

* Ik heb deze roomkaas gekregen om uit te proberen. Meer informatie over de roomkaas en verkrijgbaarheid is te vinden op de website van De Zuivelmakers. 

Salade van watermeloen, komkommer en tomaat

salade watermeloen komkommer tomaat

Deze salade van watermeloen, komkommer en tomaat is een geweldige salade voor bij een zomerse maaltijd. Meestal vind ik fruit in een salade niet zo lekker maar voor meloen maak ik een uitzondering. De smaak van de watermeloen matcht heel goed met komkommer en tomaat. Als je deze salade heel fijn snijdt en koriander als kruid gebruikt, dan heb je een lekkere salsa. Dat lijkt mij heerlijk bij gegrilde kipfilet.  

Ondertussen ben ik zelf watermeloen aan het kweken. Ik geloof eigenlijk niet dat het gaat lukken want er is nog niets van een watermeloen aan het vormen en over twee maanden zal het te koud gaan worden in de kas. Het is echter een poging waard. Ik vond het meloenzaad een paar maanden geleden achter in een la. Vijf jaar geleden had ik ook bedacht dat het leuk zou zijn om deze vrucht te telen. Toen had ik nog geen kas dus wie weet hoe het balletje gaat rollen: misschien komt er half september hier nog een recept met watermeloen voorbij.

Salade van watermeloen, komkommer en tomaat

Watermeloen, een mok vol in dobbelstenen
Komkommer, een halve in dobbelstenen
1 tomaat, in stukjes
Rode ui, een halve of 1 sjalot, in fijne stukjes
Cayennepeper, vers of gedroogde, gemalen
2 el olijfolie
Citroensap
Verse basilicum of verse citroenmelisse

Maak een dressing van de olijfolie, scheut citroensap en cayennepeper. De dressing hoort pittig te zijn. Doe watermeloen, komkommer, tomaat en ui in een ruime schaal en meng hier de dressing door. Snij de basilicum of citroenmelisse fijn en bestrooi er de salade mee.