Sla met sperziebonen, krokant spek en een caesardressing

sla sperziebonen spek caesar

Het is echt oogsttijd geworden. Niet alleen de groente groeit op dit moment als een gek maar ook het onkruid. Dat was wel even schrikken na een weekje weg te zijn geweest. Ook was ik niet voorbereid op de grote hoeveelheid sperziebonen dat al aan de struikjes hing. Deze bonenstruikjes zijn slechts 30 centimeter hoog. Inmiddels zijn al enkele kilo’s verwerkt en er komt nog meer aan. Naast invriezen, denk ik nu aan in het zout leggen van de bonen.

Natuurlijk komt er geregeld een portie vers op tafel. Beetgaar gekookt zijn sperziebonen koud erg lekker door salades, zoals in aardappelsalade, salade niçoise en deze ijsbergsalade met krokante spek. Sperziebonen met spek is een bekende combinatie, een echte bistro-klassieker. Nu komt er nog knapperige ijsbergsla bij en een romige caesardressing. Lekker bij gewone gekookte aardappelen en een stukje vlees.

Sla met sperziebonen, krokant spek en een caesardressing

100 gram fijn gesneden ijsbergsla
2 handjes gekookte sperziebonen, in stukjes
5 reepjes gerookt spek/ontbijtspek
vers gemalen peper

Caersardressing:

3 el mayonaise
1 teentje knoflook
1 1/2 el yoghurt
cayennepeper
3 ansjovisfilets
worcestershiresaus
geraspte Parmezaanse kaas (ca. 2 el of meer naar smaak)

Breng water met zout aan de kook. Kook de sperziebonen in ca 7 minuten totdat ze beetgaar zijn. Spoel ze af met koud water. Bak in een droge pan de plakjes spek in eigen vet lekker knapperig en leg ze op een keukenpapiertje. Doe de ingrediënten in een kommetje en meng met behulp van een staafmixer of doe alles in een miniblender en mix even kort. Stort de sla en sperziebonen in een ruime slakom en meng hier de dressing door. Verkruimel het krokante spek boven de salade en bestrooi alles met vers gemalen peper.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *