Aardappelsalade met feta, erwten en venkel

De erwtenplanten in de moestuin zijn niet vreselijk groot geworden en niet alle planten hebben de droogte doorstaan. We kunnen er een paar keer van eten. Zoon plukte gisteren vlak voor het eten een klein doosje vol terwijl ik de planten in de kas en moestuin nog even water gaf. Voordat we naar de moestuin gingen kookte ik al aardappeltjes (nieuwe aardappeltjes in schil). De verse erwtjes zijn rauw lekker zoet en kan je zo eten maar een diepvriesportie erwten zou ik wel enkele minuten koken. Venkel, erwtjes en feta zijn een perfecte combi dus gingen ze samen in de salade. Twee mini-paprika’s gaven nog wat kleur aan het gerecht.

Het groeiseizoen is nu echt begonnen. Hoewel het onkruid beter groeit dan onze moestuinplanten, hebben we toch al artisjokken, bleekselderij, sla en peultjes uit de tuin kunnen halen. De kas heb ik dit jaar anders ingericht. Bij de tuincentra zijn oogjes te koop die je in het frame kan klikken om planten of draden aan te hangen. Van touw heb ik enkele plantenhangers geknoopt en dus hebben we ook een hangende moestuin in de kas. Volgens mij kan je ook erwten in bakken kweken dus wellicht volgend jaar eens proberen.

Aardappelsalade feta, venkel en erwten

  • 1 kilo krieltjes (in schil)
  • 1 venkel, fijn gesneden
  • kopje verse of diepvries tuinerwten
  • 1 sjalot of lente ui
  • 1 kleine paprika
  • 1 blok feta (ca. 2 ons)
  • zout, peper
  • olijfolie, azijn
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel mosterd
  • verse kruiden naar smaak

Stoom of kook de krieltjes, eventueel in schil: in snelkookpan/instantpot/crockpot express 4 minuten op Manual (met 250 ml water of bouillon) in stoommandje. Laat afkoelen. Kook de erwtjes en venkel kort om net even het rauwe er af te halen en laat ook afkoelen. Snijd de ui fijn en de paprika. Doe alles in een kom. Snijd krieltjes eventueel nog even doormidden of in vieren. Verkruimel de feta er bij. Maak een dressing van 3 eetlepels olie, een eetlepel azijn, 2 eetlepels mayonaise en een theelepel mosterd. Maak dit verder op smaak met zou en peper en verse kruiden (basilicum of munt of bieslook, peterselie). Giet dit bij de ingrediënten en schep alles goed door.

Salade met radijs en feta

De laatste tijd heb ik veel trek in salades, ook als hoofdmaaltijd. De sla van deze salade heb ik gekregen van mijn moestuinbuurman. Hij was vroeg begonnen met het kweken van sla, maar binnenkort kan ik ze uit eigen tuin halen. Ondertussen is de komkommerplant in de kas zeer productief geworden, dus dat wordt veel komkommer eten en weggeven. Radijsjes moeten nog opkomen, dus het is nog even wachten totdat ik deze salade met groente uit eigen moestuin kan maken.

Het recept voor deze salade komt van het blog Laundryfood, aangevuld met de eigen inbreng van groene olijven en nog wat kruiden. Bijna elke maand maken foodbloggers elkaars gerechten en plaatsen deze op Instagram en/of op het eigen blog.* Via de hashtag #swiepswoepswap kom je deze gerechten tegen op Instagram. Het is een leuke manier om foodblog te leren kennen. Deze salade kan ik in ieder geval van harte aanbevelen!

Salade met radijs en feta

  • 1 kropje botersla
  • halve komkommer
  • enkele radijsjes (naar smaak)
  • 100 gram feta
  • 12 groene olijven
  • 3 el olijfolie
  • 1 el rode wijnazijn
  • peper
  • zout
  • snufje gedroogde Mediterraanse/Italiaanse kruidenmix of verse kruiden naar smaak

Was en droog de blaadjes botersla en scheur deze in stukken. Snij de halve komkommer in reepjes, de radijsjes in plakje en de feta in blokjes. Maak de vinaigrette door olijfolie te mengen met de wijnazijn en op smaak te maken met peper, zout en snufje Mediterraanse kruiden. Doe de sla, komkommer, radijs, feta en olijven in een ruime schaal en hussel om samen met de vinaigrette.

Naar een recept van www.laundryfood.com

* Ook niet foodbloggers kunnen tegenwoordig meedoen. Dan wordt je samen met een andere foodblogger aan een blog gekoppeld en kan je het gerecht op Instagram plaatsen. Blogster Mandy van het blog www.mandyandmore.nl organiseert dit regelmatig.

Gegrilde tonijn met mozzarella, olijven en artisjokhart

tonijn mozzarella artisjok

Pas toen ik een veld vol artisjokplanten zag bij de Pompoenwinkel in Noord-Beveland besefte ik dat het haalbaar moet zijn om in Zeeland artisjok te kweken. Dit jaar heb ik voor het eerst artisjokplanten gezet in de moestuin. Ze groeien momenteel best snel en ik hoop dan ook op een paar eetbare bloemknoppen later in het seizoen. Een bloeiende artisjokplant is overigens ook geweldig om te zien dus alleen al aan sierwaarde zou je een paar planten in de tuin hebben willen staan.

Vooralsnog doe ik het nog maar even met artisjokhart uit blik. Veel recepten met verse tonijn gaan uit van Aziatisch smaakmakers maar ik wilde iets Mediterraans op tafel zetten. Het is gemaakt naar een recept van een Amerikaanse website, maar dan uitgebreid met de artisjokharten en olijven. Ook de sla heb ik zelf nog toegevoegd. Ik heb dit gerecht gegeten als avondeten en geen honger gekregen die avond. Het lijkt dus maar een simpele salade met gegrilde tonijn maar het voed wel degelijk. Voor herhaling vatbaar deze:

Gegrilde tonijn met mozzarella, olijven en artisjokhart

4 tonijnmoten
2 pakjes mini-mozzarella of 2 mozzarellabollen
2 teentjes knoflook
2 tomaten
4 el olijven
4 artisjokharten
2 handjes gemengde sla
verse basilicum
extra vergine olijfolie *
witte wijnazijn
zout, peper

Snij de mozzarella in plakjes (indien geen minibolletjes mozzarella) alsmede de tomaten, de artisjokharten in kwarten. Snij een teentje knoflook in fijne stukjes. Was en droog de sla. Drapeer het geheel op een schaal, voeg de olijven nog toe en besprenkel het geheel met verse basilicum, olijfolie en wijnazijn. *Vervang basilicum en olijfolie eventueel door basilicumolie of roer wat pesto door de olijfolie. Maak het geheel op smaak met zout en peper.

Halveer het teentje knoflook en smeer met het snijvlak de tonijnmoten in met knoflook en daarna met olijfolie. Breng ze verder op smaak met zout en peper. Grill ze op de bbq of in de grillpan in circa 2 a 3 minuten per kant gaar. De tonijn is dan nog een beetje rose van binnen. Serveer de tonijn met de salade.

Bewaren

Bewaren

Selleriesalade

sellerie salade

De seldery salade (sellerie salade) van een bekende saladeproducent uit Twente bevat: knolselderij 61% (bevat sulfiet), raapolie, water, suiker, volle yoghurt (bevat melk), natuurazijn, eigeel, zout, mosterd, gemodificeerd zetmeel, conserveermiddelen: kaliumsorbaat/natriumbenzoaat, verdikkingsmiddelen: guarpitmeel/pectine/xanthaangom, gistpoeder, natuurlijke aroma’s (bevat selderij), citroensap, antioxidant: ascorbinezuur, voedingszuur: citroenzuur

Let vooral op de hoeveelheid conserveermiddelen in het bovenstaande ingrediëntenlijstje en je begrijpt waarom het lekker en verstandig is om zelf selleriesalade te maken. Daarvoor neem je de lelijkste knol in het groenteschap: de knolselderij. Met een kwart daarvan heb je de standaard-hoeveelheid sellerie-salade. De rest kan je in blokjes snijden, blancheren en invriezen voor als je nog eens een keertje erwtensoep maakt of als je aardappelpuree een beetje pit wil geven.

Selleriesalade

kwart knolselderij
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel Griekse yoghurt
1 tl dijon mosterd
1 tl witte wijnazijn
vers gemalen peper
zout
verse peterselie
citroensap

Garnering: hollandse garnaaltjes, gerookte zalmsnippers, ananas (voor zoetliefhebbers)

Schil de selderij en snij met een mandoline, dunschiller of kaasschaaf de knol in dunne plakjes. Snij vervolgens deze dunne plakjes in lucifers en zet ondertussen een pannetje kokend water met wat citroensap op het fornuis. Blancheer de selderijsnippers enkele minuten in het kokend water en giet dan af. Laat goed uitlekken. Maak een sausje van de mayonaise, mosterd, yoghurt, witte wijnazijn. Vind je een beetje zoete selleriesalade lekker, doe dan nog een beetje suiker in de saus. Doe de uitgelekte selderij in een bakje, vermeng met saus en maak op smaak met zout en peper. Bestrooi met verse peterselie. Om de salade extra feestelijk te maken, garneer voor het opdienen nog met garnalen of snippers gerookte zalm. Voor degene die fruit lekker vinden in de salade, is wat ananas lekker.

Salade met gerookte ganzenborst, vijgen en sinaasappeldressing

salade gerookte ganzenborst vijg sinaasappeldressing

Hoe bereid je het beste gans ? Pak een ruime pan en doe hier de gans in. Vul de pan met veel water en druk de gans met een steen onder water. Kook de gans enkele uren op een laag vuur. Haal dan de gans en de steen uit het water. Gooi vervolgens de gans weg en eet de steen op. Dit grapje laat zien dat gans niet echt gewild vlees is, ook niet onder de jagers. Als je pech hebt, krijg je een oude wilde gans op het bord en die kan taai zijn en leverachtig smaken. Als je een jonge gans te pakken krijgt, dan wordt het daarentegen smullen.

Gerookte ganzenborst smaakt bijna hetzelfde als gerookte eendenborst dus vervang in dit recept gerust de gerookte ganzenborst door eendenborst. De ganzenborst kan je zelf met een rookoventje op het fornuis roken. Het dient daarna nog wel even doorgebraden te worden. Ganzenborst mag rosé blijven van binnen. Het is warm lekker maar ook lauw op een salade. Net als bij eend is een saus of dressing met sinaasappel erg lekkere combinatie en stukjes fruit. Deze salade is een goed begin van een feestelijk maaltijd.

Salade met gerookte ganzenborst, vijgen en sinaasappeldressing

Voor 4 personen:

75 gram gemengde sla (rucola, veldsla, romeinse krulsla)
1 (gerookte) ganzenborst (ca. 2 ons)
2 vijgen*
bakolie/boter

3 el olijfolie
1 el witte wijnazijn
sap van halve sinaasappel (ca. 3 el)
1 tl honing
1 tl mosterd
zout, peper

Optioneel: rode ui, walnoten

Voor het zelf roken van de ganzenborst: Bestrooi de ganzenborst met zout en peper. Doe 1 eetlepel houtmot op de bodem van de rookoven (rookoven op het fornuis), zet hier de lekbak op en het roostertje. Plaats er de ganzenborst op en zet het vuur aan. Sluit de rookoven als er rook omhoog komt en rook de ganzenborst 6 minuten. Haal dan de ganzenborst uit de rookoven.

Bruin de ganzenborst op hoog vuur en bak de borstfilet daarna 15 minuten in totaal, draai af en toe om. Leg de ganzenborst te rusten: om het lauwwarm of warm te serveren, verpak je de ganzenborst nog even in aluminiumfolie.

Maak de dressing door de olijfolie, met azijn, sinaasappelsap, honing en mosterd te mixen. Maak op smaak met zout en peper. Snij de vijgen elk in acht stukken. Leg op elk bord een pluk salade, verdeel de vijgen over de borden. Snij de ganzenborst in flinterdunne plakjes en verdeel ook over de salade. Verdeel dan wat van dressing over de salade. Serveer de salade met de overgebleven dressing ernaast.

* Vervang ze eventueel door sharonfruit

Broodje tonijnsalade met kappertjes

broodje tonijnsalade italiaans

Een verwenbroodje met tonijnsalade met kappertjes, botersla en de laatste tomaatjes uit de kas. De reden dat dit broodje vandaag op tafel staat is mijn voorraadkastopruiming van gisteren. Ik kwam hierbij verschillende pakjes en blikjes tegen die overtijd waren: aspergerisotto, couscousmaaltijd uit Frankrijk, mosselen in het zuur, ansjovisrolletjes en een blikje krab. Deze ga ik binnenkort openen en kijken of ik het nog eens ergens in kan verwerken. Ook heb ik alle blikjes gepakt die maar tot het eind van het jaar houdbaar zijn, zoals een blikje tonijn en sardines.

Bij het zien van het blikje tonijn kreeg ik gelijk trek in tonijnsalade. De tonijnsalades uit de winkel bevatten meestal maar weinig tonijn. De bekendste, van een saladefabrikant uit Twente, bevat maar 42 % tonijn en heeft een indrukwekkende lijst van smaak, geur en andere toevoegingen. Soms is de tonijnsalade eigenlijk gewoon een eisalade met een beetje vis. Dat kan natuurlijk anders en wel heel simpel: zelf maken. Dat kost maar een paar minuutjes en dan heb je een lekker broodje tonijnsalade op tafel. Natuurlijk is deze salade ook erg lekker op toastjes!

Broodje tonijnsalade met kappertjes

1 blikje tonijn op water
3 el mayonaise
2 tl witte wijnazijn
1 eetlepel kappertjes
snufje knoflookpoeder
snufje chilipoeder
Italiaanse kruiden
zout, peper
sla, tomaat

Giet de tonijn af en meng de tonijn met mayonaise, wijnazijn, kappertjes en maak op smaak met knoflookpoeder, chili, Italiaanse kruiden, zout en peper. Snij een broodje doormidden en beleg met sla, daarna een flinke laag tonijnsalade en plakjes tomaat.

Sla met sperziebonen, krokant spek en een caesardressing

sla sperziebonen spek caesar

Het is echt oogsttijd geworden. Niet alleen de groente groeit op dit moment als een gek maar ook het onkruid. Dat was wel even schrikken na een weekje weg te zijn geweest. Ook was ik niet voorbereid op de grote hoeveelheid sperziebonen dat al aan de struikjes hing. Deze bonenstruikjes zijn slechts 30 centimeter hoog. Inmiddels zijn al enkele kilo’s verwerkt en er komt nog meer aan. Naast invriezen, denk ik nu aan in het zout leggen van de bonen.

Natuurlijk komt er geregeld een portie vers op tafel. Beetgaar gekookt zijn sperziebonen koud erg lekker door salades, zoals in aardappelsalade, salade niçoise en deze ijsbergsalade met krokante spek. Sperziebonen met spek is een bekende combinatie, een echte bistro-klassieker. Nu komt er nog knapperige ijsbergsla bij en een romige caesardressing. Lekker bij gewone gekookte aardappelen en een stukje vlees.

Sla met sperziebonen, krokant spek en een caesardressing

100 gram fijn gesneden ijsbergsla
2 handjes gekookte sperziebonen, in stukjes
5 reepjes gerookt spek/ontbijtspek
vers gemalen peper

Caersardressing:

3 el mayonaise
1 teentje knoflook
1 1/2 el yoghurt
cayennepeper
3 ansjovisfilets
worcestershiresaus
geraspte Parmezaanse kaas (ca. 2 el of meer naar smaak)

Breng water met zout aan de kook. Kook de sperziebonen in ca 7 minuten totdat ze beetgaar zijn. Spoel ze af met koud water. Bak in een droge pan de plakjes spek in eigen vet lekker knapperig en leg ze op een keukenpapiertje. Doe de ingrediënten in een kommetje en meng met behulp van een staafmixer of doe alles in een miniblender en mix even kort. Stort de sla en sperziebonen in een ruime slakom en meng hier de dressing door. Verkruimel het krokante spek boven de salade en bestrooi alles met vers gemalen peper.

Salade van watermeloen, komkommer en tomaat

salade watermeloen komkommer tomaat

Deze salade van watermeloen, komkommer en tomaat is een geweldige salade voor bij een zomerse maaltijd. Meestal vind ik fruit in een salade niet zo lekker maar voor meloen maak ik een uitzondering. De smaak van de watermeloen matcht heel goed met komkommer en tomaat. Als je deze salade heel fijn snijdt en koriander als kruid gebruikt, dan heb je een lekkere salsa. Dat lijkt mij heerlijk bij gegrilde kipfilet.  

Ondertussen ben ik zelf watermeloen aan het kweken. Ik geloof eigenlijk niet dat het gaat lukken want er is nog niets van een watermeloen aan het vormen en over twee maanden zal het te koud gaan worden in de kas. Het is echter een poging waard. Ik vond het meloenzaad een paar maanden geleden achter in een la. Vijf jaar geleden had ik ook bedacht dat het leuk zou zijn om deze vrucht te telen. Toen had ik nog geen kas dus wie weet hoe het balletje gaat rollen: misschien komt er half september hier nog een recept met watermeloen voorbij.

Salade van watermeloen, komkommer en tomaat

Watermeloen, een mok vol in dobbelstenen
Komkommer, een halve in dobbelstenen
1 tomaat, in stukjes
Rode ui, een halve of 1 sjalot, in fijne stukjes
Cayennepeper, vers of gedroogde, gemalen
2 el olijfolie
Citroensap
Verse basilicum of verse citroenmelisse

Maak een dressing van de olijfolie, scheut citroensap en cayennepeper. De dressing hoort pittig te zijn. Doe watermeloen, komkommer, tomaat en ui in een ruime schaal en meng hier de dressing door. Snij de basilicum of citroenmelisse fijn en bestrooi er de salade mee.

Aardappelsalade met erwtjes en gerookte forel

aardappelsalade erwtjes forel

Ik had de oogst van onze erwtjes al even uitgesteld. Ik wilde op het gemak kunnen genieten van de verse zoete erwten. Een aantal peulen zijn al weg omdat verse erwten ook rauw, direct uit de peul gegeten, erg lekker zijn. Afgelopen woensdagmiddag had ik tijd en ‘s-ochtends al een kilo nieuwe aardappelen gekookt voor een aardappelsalade of huzarensalade.

De combinatie aardappelsalade en verse erwten schoot mij te binnen omdat een paar dagen daarvoor in de Volkskrant een recept had gestaan van aardappelsalade met erwten en makreel. Ik had gerookte forel in de koelkast en heb de kruiden aangepast aan mijn smaak. Ik ben namelijk niet zo dol op munt in mijn avondeten dus heb ik die vervangen door peterselie. Ik had nieuwe oogst rode uien en dat leek mij nog lekkerder dan de bieslook van het recept. Met zo veel verse produkten in de salade kan je met recht zeggen dat dit een echte seizoenssalade is:

Aardappelsalade met verse erwtjes en gerookte forel


1 kilo (nieuwe) vastkokende aardappelen
3 ons verse erwten (of erwten uit diepvries)
125 gram gerookte forelfilet
1 kleine rode ui
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels yoghurt of 1 eetlepel Turkse yoghurt
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel citroensap
(citroen-) zout
vers gemalen peper
verse peterselie

Kook de aardappelen, het liefst in schil, en giet ze af wanneer ze gaar zijn. Laat de aardappelen met de deksel van de pan afkoelen. Trek de schil van de aardappel en snij de aardappel in stukjes. Kook ondertussen ook de erwten in circa 6 minuten gaar in gezouten water en laat afkoelen. Snipper een kleine rode ui. Doe deze samen met de aardappel, erwten en de in stukjes gescheurde forelfilet in een grote kom. Maak een sausje van de mayonaise, yoghurt, olijfolie en citroensap. Breng op smaak met zout en peper en verse peterselie. Meng de saus door de overige ingrediënten en proef of nog zout of peper nodig is.

Bieslookbloemenazijn

bieslookbloemenazijn

Het is natuurlijk niet echt een recept maar meer een leuk idee, deze bieslookbloemenazijn. De bedoeling is dat de azijn na 2 weken een mooie dieppaarse kleur heeft gekregen van de bieslookbloemen en een licht uiige smaak. Indien je zo’n mooi olie- en azijnstelletje hebt voor op de eettafel staat dit natuurlijk geweldig culinair. Maar ook in een mooi flesje op het kruidenschap is dit een aanwinst voor het oog.

Ik deel dit idee nu alvast want het eindresultaat zal er pas zijn als de bieslook grotendeels is uitgebloeid. Natuurlijk komt er over twee weken nog een update met foto’s van de bieslookbloemenazijn zelf. Indien je naar aanleiding van dit blog ook zin krijgt om het te maken, deel dan vooral de tips voor lekkere toepassingen van deze azijn! Hieronder vind je de handleiding om bieslookbloemenazijn te maken:

Even goed spoelen in koud water

Bieslookbloemenazijn

bieslookbloemen
witte wijnazijn of gewone witte azijn

Was de bieslookbloemen eerst onder stromend koud water en leg ze daarna onderste boven (met steeltje naar boven) in een bak met koud water. Eventuele beestjes zinken dan naar de bodem van de schaal. Ververs een aantal keer en roer af en toe eens om. Droog ze dan met behulp van de slacentrifuge. Vul een goed schoongemaakte pot tot de helft /driekwart met de bloemen en giet hier de azijn bij tot de bovenrand. Sluit af e zet weg op een koele donkere plek. Wacht 2 weken en zeef dan de azijn en giet het in een mooie schone fles.

Naar een idee van The Kitchn

Na 24 uur al mooi lila!