Salade met gerookte ganzenborst, vijgen en sinaasappeldressing

salade gerookte ganzenborst vijg sinaasappeldressing

Hoe bereid je het beste gans ? Pak een ruime pan en doe hier de gans in. Vul de pan met veel water en druk de gans met een steen onder water. Kook de gans enkele uren op een laag vuur. Haal dan de gans en de steen uit het water. Gooi vervolgens de gans weg en eet de steen op. Dit grapje laat zien dat gans niet echt gewild vlees is, ook niet onder de jagers. Als je pech hebt, krijg je een oude wilde gans op het bord en die kan taai zijn en leverachtig smaken. Als je een jonge gans te pakken krijgt, dan wordt het daarentegen smullen.

Gerookte ganzenborst smaakt bijna hetzelfde als gerookte eendenborst dus vervang in dit recept gerust de gerookte ganzenborst door eendenborst. De ganzenborst kan je zelf met een rookoventje op het fornuis roken. Het dient daarna nog wel even doorgebraden te worden. Ganzenborst mag rosé blijven van binnen. Het is warm lekker maar ook lauw op een salade. Net als bij eend is een saus of dressing met sinaasappel erg lekkere combinatie en stukjes fruit. Deze salade is een goed begin van een feestelijk maaltijd.

Salade met gerookte ganzenborst, vijgen en sinaasappeldressing

Voor 4 personen:

75 gram gemengde sla (rucola, veldsla, romeinse krulsla)
1 (gerookte) ganzenborst (ca. 2 ons)
2 vijgen*
bakolie/boter

3 el olijfolie
1 el witte wijnazijn
sap van halve sinaasappel (ca. 3 el)
1 tl honing
1 tl mosterd
zout, peper

Optioneel: rode ui, walnoten

Voor het zelf roken van de ganzenborst: Bestrooi de ganzenborst met zout en peper. Doe 1 eetlepel houtmot op de bodem van de rookoven (rookoven op het fornuis), zet hier de lekbak op en het roostertje. Plaats er de ganzenborst op en zet het vuur aan. Sluit de rookoven als er rook omhoog komt en rook de ganzenborst 6 minuten. Haal dan de ganzenborst uit de rookoven.

Bruin de ganzenborst op hoog vuur en bak de borstfilet daarna 15 minuten in totaal, draai af en toe om. Leg de ganzenborst te rusten: om het lauwwarm of warm te serveren, verpak je de ganzenborst nog even in aluminiumfolie.

Maak de dressing door de olijfolie, met azijn, sinaasappelsap, honing en mosterd te mixen. Maak op smaak met zout en peper. Snij de vijgen elk in acht stukken. Leg op elk bord een pluk salade, verdeel de vijgen over de borden. Snij de ganzenborst in flinterdunne plakjes en verdeel ook over de salade. Verdeel dan wat van dressing over de salade. Serveer de salade met de overgebleven dressing ernaast.

* Vervang ze eventueel door sharonfruit

Summary
recipe image
Recipe Name
Salade met gerookte ganzenborst en vijgen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *