Hazenpeper op jagers wijze

hazenpeper jagers wijze

Er staat al een recept voor hazenpeper op mijn blog, namelijk een hazenpeper met cranberry’s. Die hazenpeper ziet er door de cranberrys heel feestelijk uit en is uitermate geschikt voor de kerstdagen. Dit is een hazenpeper, vind ik, zoals een herfstige hazenpeper hoort te zijn: stoofvlees in een gebonden saus met kruiden zoals kruidnagel, een scheut Port en -dat maakt het verrassend lekker- wat citroenschil. Het is een hazenpeper die je op het bord wilt na een lekkere lange wandeling, samen met dampende aardappelen en ouderwets warm groentegerecht zoals rode kool of sperziebonen met spek.

Het hazenvlees van deze hazenpeper komen van de twee voor- en twee achterpoten. Daar heb je bijna 8 ons stoofvlees van. De haas is hier in de achtertuin panklaar gemaakt. Ik kwam gisteren nog de harige achterpootjes tegen. Opeens schoot mij te binnen dat men wel eens een pootje van een haas of konijn ophing omdat deze geluk zou brengen. Na wat speurwerk op het internet kwam ik er achter dat het om het linkerachterpootje van een haas gaat, dat men het bot in het verleden geneeskrachtige krachten toedichtte en dat het zou beschermen tegen het kwaad. Ik geloof er toch niet in maar voor de zekerheid…….

Hazenpeper op jagers wijze

hazenbouten
25 gram boter
3 el bloem
250 ml bouillon
1 ui
2 kruidnagels
2 laurierbladeren
2 takjes tijm
scheutje azijn
zout, peper
Worcestershiresaus
geraspte citroenschil van 1 citroen
50 ml Port (Ruby) of 100 ml rode wijn

Maak een roux van de boter, bloem en bouillon: smelt daarvoor eerst de boter, roer er dan de bloem doorheen en voeg na even bakken de bouillon toe. Roer dit tot een mooie gebonden saus en voeg dan een scheut azijn, Port, worcestershiresaus, kruidnagelen, laurier, tijm en citroenschil toe. Indien het vlees al van het bot is gehaald, snij dan het vlees in blokjes en bestrooi met zout en peper. Bak in een koekenpan de haas even aan en doe daar ook nog de gesnipperde ui bij. Doe dan de saus en het vlees met ui in een sudderpan of de slowcooker. Laat zo’n 6 uur stoven in de slowcooker of 3 uur sudderen op een laag pitje. Indien de bouten in zijn geheel worden gestoofd: neem dan wat ruimer de tijd en bij het stoven op het fornuis kan het zijn dat er af en toe wat vocht bij moet omdat anders de saus te dik wordt.

Tip: restje hazenpeper over, maak er dan eens de volgende dag wildkroketten van.

Summary
recipe image
Recipe Name
Hazenpeper op jagers wijze
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

6 thoughts on “Hazenpeper op jagers wijze

  1. Lekker, krijg nu al trek. Lijkt me leuk om dit recept met kerst uit te proberen. Weet alleen niet waar goede kwaliteit hazenbouten te verkrijgen zijn. Heb jij een idee? Kom zelf ook uit Zeeland

  2. Hoi Jacelien, wij krijgen de haas via jagende kennis. De Sligro (o.a. in Vlissingen) heeft een uitgebreid wildassortiment en anders bestellen via de plaatselijke slager ? Het is inderdaad een heerlijk recept voor de Kerst, ook omdat het zo fijn al voor te bereiden is!!!

  3. Een scheutje, dat wil zeggen ongeveer een kleine theelepel maar ik schiet altijd uit want ik vind deze saus erg lekker.

  4. Beste Christien,
    Had al ff bij andere recepten gekeken. Zag idd dat je er zuinig mee om moet gaan. Het zit nu in de slowcooker en morgen warm ik het op en zet het dan op tafel. Bedankt voor je antwoord nog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *