Sperziebonen in gerookt spek

sperziebonen spek oven

Ik heb even getwijfeld of ik deze sperziebonen in spek zou bloggen maar na het zien van enkele recepten kon ik het toch niet laten. Want wat kwam ik zoal tegen: onder andere sperziebonen in katenspek. Katenspek! Dat is dik gesneden spek dat bijna geen smaak heeft. Daarnaast werden de bonen vrijwel niet gekruid. Dit zijn sperziebonen-spekrolletjes met Italiaanse kruiden en gewikkeld in gerookt spek van de ambachtelijke slager.

Overigens hoort dit recept in klassieke vorm met princessebonen (haricot verts) maar er bestaat m.i. niets beters -qua lange groene boon- dan de ordinaire sperzieboon met zijn stevige sappige beet. Gebruik je voor dit recept ingevroren bonen, dan ontdooi je ze bij voorkeur niet voordat je ze gaat koken. Ik kan uit ervaring vertellen dat ontdooide boontjes nooit meer lekker sappig worden na het koken. Met verse sperziebonen is het gerecht natuurlijk het allerlekkerst, maar als het seizoen voorbij is dan is de onderstaande bereiding het best bereikbare.

Ik heb zelf maar 1 sperziebonenpakketje te pakken weten te krijgen want opeens vonden de kinderen sperziebonen wel heel erg lekker! Dat ga je als ouder natuurlijk niet tegen houden. Notitie: volgende keer meer sperziebonenrolletjes maken.

Sperziebonen in gerookt spek

Verse of bevroren sperziebonen (12 pp)*
Gerookt spek in repen (1 per 6 sperziebonen)
Italiaanse kruiden, gedroogd of vers (tijm, salie, oregano, rozemarijn)
Verse peper
Zout

Verwarm de oven voor op 180 C. Kook de (niet ontdooide of verse) sperziebonen 6 minuten* in gezouten water. Giet het water af en laat ze even afkoelen. Bestrooi ze met zout, peper en Italiaanse kruiden. Pak dan 6 a 7 sperziebonen en rol dez in het spek. Leg ze in een ovenschaal en zet ze nog 10 minuten in het midden van de oven totdat het spek begint te bruinen.

* Ik ga hier uit van geblancheerde (kort gekookt voor het invriezen) ingevroren sperziebonen. Verse sperziebonen kunnen even lang. Al gare en dan ingevroren boontjes slechts enkele minuutjes koken totdat ze warm zijn.  

Summary
recipe image
Recipe Name
Sperziebonen in gerookt spek
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *