Hartige taart met prei en courgette en een bodem van boekweitmeel

hartige taart boekweitmeel

Een hartige taart is ideaal om restjes in te verwerken. In dit geval waren het wat restjes uit de moestuin: de een-na-laatste courgette, wat jonge snijbietbladeren die ik al voor een ander gerecht had geplukt en nog een prei. Deze groentes smaken verrassend lekker bij elkaar. Je hebt dan het pittige van de prei, de courgette is lichtjes zoet en de snijbiet is net zoals spinazie iets bitter. Gerookt spek vind ik overal lekker bij smaken maar kon ook nog kiezen voor rauwe ham. Het spek moest eerder op, dus voila.

De bodem heb ik gemaakt van boekweitmeel. Ik kwam een aanbieding tegen in de plaatselijk super en kwam er thuis pas achter dat dit een glutenvrij meel is. Glutenvrij meel rijst lastig en is dus wat minder geschikt voor brood. Ook voor de taartbodem bleek het deeg wat losser in elkaar te zitten dan meel met gluten maar het is goed gelukt. Er zit heel veel smaak aan en het is knapperiger dan gewoon taartdeeg. Alleen de volgende dag vond ik de bodem minder lekker, dus mijn advies: alles in 1 keer opeten. Dat is geen moeilijke opgave.

Hartige taart met een bodem van boekweitmeel

125 gram boekweitmeel
(maismeel/polenta om te bestuiven)
60 gram boter
40 ml koud water
snufje zout

1 prei*
1 kleine courgette
3 bladeren snijbiet of wat spinazie
3 eieren
4 repen gerookt spek**
50-100 gram emmentaler of andere geraspte kaas
scheut melk of room
Italiaanse kruiden: tijm en/of oregano en/of salie en/of rozemarijn
(gedroogd ca. 1 tl of vers 1 el)
zout, peper

Verwarm voor op 180 C. Maak een deeg van het boekweitmeel, boter in blokjes, koud water en snufje zout. Rol dit uit tot de gewenste grootte van het bakblik. Vet het bakblik goed in. Probeer het deeg in een keer in de vorm te krijgen maar het geeft niet als het scheurt, dan plak je het in de vorm weer aan elkaar aan. Prik een aantal gaatjes met een vork in de bodem. Verspreid hier gedroogde bonen over en bak de taartbodem een kwartier voor.

Bak eerst het spek even aan. Haal deze uit de pan en bak dan de prei, courgette en snijbiet kort totdat het meeste vocht is verdwenen. Drapeer het spek in de vorm, verspreid de groente en klop de eieren los met melk, Italiaanse kruiden en zout en peper. Giet dit over de groente en spek. Bestrooi met kaas. Bak de taart in 20 a 25 minuten gaar.

* of andere groente uit de groentela
** of restjes ham ed. of noten

Summary
recipe image
Recipe Name
Hartige taart met prei en courgette en bodem van boekweitmeel
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *