Burger met blauwe kaas en gebakken ui

hamburger blauwe kaas ui

In de moestuin staan verschillende soorten uien. De namen ben ik al vergeten maar het zijn spierwitte, de bekende gele (vroeg en laat ras), sjalotten en rode uien. Aan pootuien is hier niet moeilijk te komen. Ik woon namelijk in het uienteeltgebied van Zeeland. De uien kosten hier in de buurt dan ook niet veel. Toch is het leuk om zelf uien te telen. De rode uien heb ik pas uit de grond gehaald: deze liggen nu te drogen.

Gebakken oftewel gekaramelliseerde uien hebben een lekkere zoete smaak en passen perfect bij pittige blauwe kaas en het likje mosterd dat in deze zelf gekruide burgers zit. Of de uien snel bruinen hangt af van de hoeveelheid suiker in de uien. Indien het erg lang duurt voordat de ui in de pan bruin wordt, kan je wat suiker of balsamico-azijn toevoegen tijdens het bakken. Heel erg donkerbruin hoeven de uien van mij niet te worden maar dat is een beetje naar smaak. Deze burger is lekker met wat gebakken aardappeltjes en een salade erbij.

Burger met blauwe kaas en gebakken ui

400 gram biologisch rundergehakt
2 tl dragonmosterd (of 2 tl dijonmosterd met snufje gedroogde/wat gesnipperde verse dragon)
1 tl worcestershiresaus
zout, peper
3 uien
olijfolie/boter
1 ons blauwe kaas (bv. danish blue of gorgonzola)
4 broodjes

Meng het biologische rundergehakt met de mosterd (en dragon), worcestershiresaus en zout en peper. Vorm hier vier ballen van en druk deze plat tot ca 1 centimeter hoogte. Verhit in een pan wat olie of boter en bak hier ca. 15 minuten de uien mooi bruin in. Verhit in een ruime koekenpan olie of boter en bak hier in 10 minuten de vier burgers gaar. Verkruimel ondertussen de blauwe kaas. Snij de broodjes open. Haal de uien even uit de pan en verhit even de snijkanten van de broodjes zodat deze licht krokant worden. Leg de broodjes open op een bordje. Leg een burger op de onderkant, spatel wat ui hierover en de verkruimelde blauwe kaas. Dek af met de bovenste helft van het broodje. Serveer er eventueel een salade en/of wat gebakken aardappeltjes bij.

Naar een recept van: www.finecooking.com  

rode uien drogen
De rode uien liggen te drogen
Summary
recipe image
Recipe Name
Burger met blauwe kaas en gebakken ui
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *