Burger met blauwe kaas en gebakken ui

hamburger blauwe kaas ui

In de moestuin staan verschillende soorten uien. De namen ben ik al vergeten maar het zijn spierwitte, de bekende gele (vroeg en laat ras), sjalotten en rode uien. Aan pootuien is hier niet moeilijk te komen. Ik woon namelijk in het uienteeltgebied van Zeeland. De uien kosten hier in de buurt dan ook niet veel. Toch is het leuk om zelf uien te telen. De rode uien heb ik pas uit de grond gehaald: deze liggen nu te drogen.

Gebakken oftewel gekaramelliseerde uien hebben een lekkere zoete smaak en passen perfect bij pittige blauwe kaas en het likje mosterd dat in deze zelf gekruide burgers zit. Of de uien snel bruinen hangt af van de hoeveelheid suiker in de uien. Indien het erg lang duurt voordat de ui in de pan bruin wordt, kan je wat suiker of balsamico-azijn toevoegen tijdens het bakken. Heel erg donkerbruin hoeven de uien van mij niet te worden maar dat is een beetje naar smaak. Deze burger is lekker met wat gebakken aardappeltjes en een salade erbij.

Burger met blauwe kaas en gebakken ui

400 gram biologisch rundergehakt
2 tl dragonmosterd (of 2 tl dijonmosterd met snufje gedroogde/wat gesnipperde verse dragon)
1 tl worcestershiresaus
zout, peper
3 uien
olijfolie/boter
1 ons blauwe kaas (bv. danish blue of gorgonzola)
4 broodjes

Meng het biologische rundergehakt met de mosterd (en dragon), worcestershiresaus en zout en peper. Vorm hier vier ballen van en druk deze plat tot ca 1 centimeter hoogte. Verhit in een pan wat olie of boter en bak hier ca. 15 minuten de uien mooi bruin in. Verhit in een ruime koekenpan olie of boter en bak hier in 10 minuten de vier burgers gaar. Verkruimel ondertussen de blauwe kaas. Snij de broodjes open. Haal de uien even uit de pan en verhit even de snijkanten van de broodjes zodat deze licht krokant worden. Leg de broodjes open op een bordje. Leg een burger op de onderkant, spatel wat ui hierover en de verkruimelde blauwe kaas. Dek af met de bovenste helft van het broodje. Serveer er eventueel een salade en/of wat gebakken aardappeltjes bij.

Naar een recept van: www.finecooking.com  

rode uien drogen
De rode uien liggen te drogen

Chimi burger, een Dominicaanse burger

dominicaanse burger

De afgelopen jaren is er een nieuw fenomeen ontstaan: restaurants en foodtrucks die zich richten op  culinaire burgers. Deze culiburgers worden gemaakt van biologisch, verantwoord vlees van de allerbeste kwaliteit of juist van creatieve ingrediënten als gegrilde aubergines en zeewier. In Amsterdam heb je bijvoorbeeld Burgermeester en de Burger Bar, in Delft  Burgerz en in Utrecht Mijnheer Smakers. Vanaf november 2014 kan men ook bij een burgerrestaurant van een sterrenkok terecht: de ThrillGrill van Robert Kranenborg. Ze serveren er gourmet burgers en de signatuur-burger (Kranenburger) heeft als onderdeel foie gras de canard en Waldorf salade.

Ik vind het een goede ontwikkeling. Ik hou van hamburgers maar dan wel met biologisch vlees en met lekkere verse ingrediënten. Ik heb ondertussen al een respectabel aantal burgers op het blog. Naast twee visburgers heb ik onder andere de Bourgogne burger (rode wijnsaus), de elegante burger (met tuinkruidensaus), de Brooklyn chiliburger (met smokey bbq-saus) de Samuraiburger (met sambalmayonaise), Texaanse jalapenoburger en de Rode coleslaw-cheddarburger. De één heeft een hoger culinair gehalte dan de ander. De onderstaande burger past mooi in het rijtje, met een hamburger gemaakt van biologisch rundvlees uit de regio en met verse groente.

Het is volgens sommigen ’s werelds beste burger: de chimichurri, oftewel chimi, met een oorsprong in de Dominicaans Republiek. Het heeft overigens niets te maken met de Argentijnse chimichurri. Dat is namelijk een kruidensausje dat bij steak wordt geserveerd. De chimiburger is een lekker gekruide runderburger met fijn gesneden witte kool, gebakken uienringen en een Worcestershire-ketchup-mayosaus (in de Dominicaanse republiek bekend als de salsa golf). Het hoort op een kleine, zachte baguette. Ik heb voor vloerbroodjes gekozen. Deze burger is een maaltijd op zich, maar je kan natuurlijk er nog een salade en wat frietjes bij serveren.

Chimi burger

375 gram biologische rundergehakt
1 el fijngesneden verse koriander

2 tl Worcestershire sauce
1 tl. soja saus (Japanse)
1 teentje knoflook, gepeld
1/4 rode paprika, in stukjes
1 grote gele ui
Zout en verse peper

3 el mayonaise
1 el pickles/piccalilly
3 tl ketchup

4 vloerbroodjes
¼ witte kool of spitskool, fijn gesneden
1 grote tomaat, in plakken

scheut olijfolie

Snij de ui overlangs in ringen. Reserveer een kwart hiervan voor de kruidenmix en de andere 3/4 voor gebakken uienringen.

Doe de koriander, de helft van de Worcestershire, soja saus, knoflook, paprika, 1/4 ui, zout en peper in een blender en pureer het tot een egale saus. Vermeng deze mix met het gehakt en vorm hier vier hamburgers van. Zet ze koud weg.

Doe 2 eetlepels olie in de pan en bak de kool met wat zout en peper tot het net gaat bruinen. Haal dan de kool uit de pan en doe het in een kommetje. Doe weer 2 el olie in de pan en bak de uiringen lichtbruin. Bak daarna nog even de tomaatplakken aan elke kant even aan. Meng de resterende  Worcestershire, mayonaise, piccalilly, ketchup, zout en peper.

Verwarm wederom olie in de pan en bak de hamburgers in circa 8 minuten gaar. Serveer op de broodjes met de kool, uienringen, gebakken tomaat en een fijne schep saus.

Bron: www.saveur.com

Samuraiburger: hamburger met pittige samuraisaus

burger samuraisaus

Dit weekend was het museumweekend. Er zijn een aantal mooie musea in Zeeland, waaronder Terra Maris (vertaald: land van de zee). Dit museum voor natuur en landschap is gevestigd in de voormalige orangerie van kasteel Westhove, dat gelegen is in het natuurgebied De Manteling van Walcheren, tussen Oostkapelle en Domburg. Achter het museum ligt een landschapstuin. Hier zie je de verschillende Zeeuwse landschapstypen in het klein. Zo is er een stukje duinlandschap te zien en een segment van een zeewerende dijk.

Er is ook een kruiden- en moestuin in de landschapstuin. De enorme rozemarijnstruik stond in bloei. Dat leverde een mooi plaatje op. In de kruidentuin stonden een heleboel bekende kruiden die ook bij mij in de tuin staan. Ik zag daarnaast een vakje met valeriaan waarbij ook werd uitgelegd dat het als smaakmaker in de keuken wordt gebruikt. Mijn interesse is gewekt dus ga toch eens kijken of ik valeriaan toe ga voegen aan de kruidencollectie.

Na zo’n middagje op pad, is het fijn als je niet lang meer in de keuken hoeft te gaan staan. Een burger is dan ideaal. Ik heb er al een aantal in de blogcollectie maar er kan nog steeds meer bij. Ik stuitte van de week bij het surfen op internet toevallig op de Samuraiburger. Deze stond bij een Hollandse snackbarketen op de lijst. Natuurlijk zonder recept maar wel met omschrijving. Op de burger ging onder andere Samuraisaus. Dit is een pittige mayonaisesaus en veel door onze Zuiderburen gegeten.

Samuraiburger

Hamburgerbroodjes
Runderburgers of 400 gram rundergehakt, biologisch
Rucolasla
Kerstomaatjes
Zout, peper

Samuraisaus:

3 el mayonaise
1 tl sambal oelek

Maak de saus door 3 eetlepels (Belgische) mayonaise te vermengen met een theelepel sambal oelek. Snij de hamburgerbroodjes doormidden en rooster de snijkanten even in een hete koekenpan zonder olie. Doe dan wat olie in de pan en verhit op middelmatig vuur. Kruid het rundergehakt met zout en peper en vorm hier 4 schijven van of maak gebruik van al gekruide runderburgers. Bak de runderburgers in 8 tot 10 minuten gaar. Leg de runderburger op de onderste helft. Doe hier een eetlepel Samuraisaus over, dan een plukje rucola en in schijfjes gesneden kerstomaatjes. Doe hier nog een beetje zout en peper over en dek de burger af met de bovenste helft van het broodje. Eet smakelijk!

Hamburgersaus zelf maken

hamburgersaus zelf maken

Af en toe overvalt mij een enorme trek in een BigMac. Ik woon (gelukkig) niet in de buurt van één van de filialen van de beroemde hamburgergigant. Ik heb daarnaast een diep wantrouwen jegens de produkten, vooral na het zien van de film “Supersize me”.  Maar toch, zo’n BigMac en die frisromige saus…..

Vanavond stonden er hamburgers op het menu en ik zat zo voor etenstijd nog even achter de computer. Ik besloot eens te googlen op de beroemde hamburgersaus en kwam uit bij een filmpje van de hamburgergigant zelf. In dit filmpje behandelde een kok heel “open” de vraag naar de ingrediënten van de saus. Kort samengevat: hij zei eerst een gelijkende saus voor te doen, vervolgens gaf hij geen hoeveelheden en noemde af en toe een ingrediënt tussen neus en lippen door.

Ik besloot toch op het filmpje af te gaan. Wat volgde was een saus die er in de verte wel op leek maar het had nog wel wat meer nodig. Ik heb er vervolgens nog een beetje aan gesleuteld en daarna nog even verwarmd in de magnetron (tip van een andere site). Verantwoorder en vers: een lekkere burger met zelfgemaakte:

Hamburgersaus

4 el mayonaise
1 el Belgische pickles/piccalilly (alleen de saus)
2 tl witte wijnazijn
2 tl dijon mosterd
1 tl knoflookpoeder
1 tl uipoeder
1 tl paprikapoeder
mespunt cayennepeper
scheut worcestershiresaus

Verder*:

Sla
Tomaat, in plakjes
Ui, gesnipperd
Hamburgerbroodjes
Hamburgers van biologisch rundvlees (100 gram rundergehakt met zout en peper pp)
Evt. plakjes cheddarkaas

Doe alle ingrediënten in een kommetje en klop deze goed door elkaar. Proef eventjes of het niet te zuur is of niet zuur genoeg. Dit is natuurlijk afhankelijk van de soort pickles, mayonaise etc dat je gebruikt. Zet dan de saus 30 seconden in de magnetron op vol vermogen, laat even rusten en proef dan nog een keer. Bedenk hierbij dat de saus onderdeel gaat maken van een heleboel andere ingrediënten dus het mag een uitgesproken smaak hebben.

Snij een hamburgerbroodje doormidden**  en rooster deze (indien je daar tijd en geduld voor hebt) even op de snijkanten in een pan. Gebruik biologische hamburgers of vorm van rundergehakt dat is aangemaakt met wat zout en peper enkele burgers. Bak deze in een pan in ca 8 minuten op halfhoog vuur gaar. Doe een lepel hamburgersaus op het snijvlak van de onderkant van het broodje, strooi hier vervolgens wat gesnipperde ui over, leg daar de hamburger op, eventueel een plakje cheddarkaas, de sla, tomaat. Bestrijk het snijvlak van de bovenkant ook met een beetje hamburgersaus en leg deze tot slot op de rauwkost.

* Ik heb er geen schijfje augurk opgedaan aangezien in de pickles al stukjes tafelzuur zitten. Heb je een sausje gemaakt zonder de stukjes tafelzuur kun je natuurlijk nog een schijfje augurk toevoegen.

** Wil je echt een Big Mac nabootsen, dan zal je het broodje twee keer moeten doorsnijden en twee burgers van de 100 gram gehakt moeten maken.

Bewaren

De elegante burger met tuinkruidensaus

burger tuinkruidensaus la plaza athenee
De elegante burger, geserveerd met komkommer en tuinkruidensaus met kappertjes
Deze hamburger met tuinkruidensaus eet je met een mooi zilveren bestek, daar drink je iets bij uit een fraai kristallen glas, in een elegante omgeving. Een serre met art-deco stijlelementen bijvoorbeeld, met uitzicht op een weelderige tuin.
Het is een afgeleide van de “Le plaza Athenee-burger”. Le plaza Athenee is een chique vijfsterren hotel in Parijs. Ik had de Le plaza Athenee-burger onlangs helemaal volgens het boekje bereid: twee licht geroosterde rondjes brood, op het onderste rondje eerste een laagje sla, dan een laagje komkommer, dan wat gesnipperde bosuitjes, de hamburger, tweede rondje brood, sla, tomaat, bosuitje, gebakken eitje. De Le plaza Athenee-burger met de handen eten is uitgesloten. Ten eerste grijp je dan in het gebakken eitje en ten tweede is de burger veel te hoog. Maar op het moment dat ik het mes in de chique burger stak, gleed de hele burger uit elkaar. 
Opeens zag ik het voor mij. De gasten in het restaurant van het chique vijfsterren hotel, worstelend om met een beetje waardigheid de burger aan te snijden en naar de mond te brengen. De obers met  stalen gezichten, van binnen gniffelend om het gestuntel van de gasten.
De burger moest anders. Vooral het gebakken eitje voegde weinig toe. Maar de tuinkruidensaus met kappertjes is wel geweldig en de groenten ook. Ik heb er dus een hanteerbaar burgertje van gemaakt, met behoud van de elegantie.

De elegante burger met tuinkruidensaus

Voor 2 personen:
2 hamburgers (250 gram rundergehakt)
2 blaadjes botersla
1/4 komkommer
2 bosuitjes
1 tomaat
zout, peper
2 witte bolletjes
Tuinkruidensaus:
2 1/2 eetl crème fraîche of kwark
1 1/2 eetl mayonaise
1/4 eetl kappertjes
1/4 eetl peterselie
1 theel bieslook
zout, peper
enkele druppels worcestershiresaus
Breng 250 gram rundergehakt op smaak met zout en peper en vorm hier twee balletjes van. Maak van deze balletjes burgers met een dikte van 1 1/2 centimeter. Snij de bolletjes doormidden en rooster eventueel nog even de snijkanten. Maak de tuinkruidensaus door crème fraîche en mayonaise met een garde door elkaar te kloppen en dan te kruiden met de overige ingrediënten. Was en droog de blaadjes sla. Snij de komkommer zo dun mogelijk, evenals de tomaat. Snij de bosuitjes in smalle ringetjes. Bak (of gril) de 2 hamburgers in ca. 10 minuten gaar. Pak de onderste helften van het broodjes. Verdeel hier de sla in stukjes over. Leg hier weer de komkommer op, daarna de bosuitjes en bestrooi met zout en peper. Dan de hamburger, de tomaat en weer bestrooien met zout en peper. Leg dan het bovenste deel van het bolletje op de hamburger. Serveer de saus ernaast en laat een ieder naar smaak pakken.  

De gezonde Sonja burger

sonja bakker burger

Ja, Sonja staat voor Sonja Bakker: de diëtiste die heel Nederland aan de eierkoek heeft gekregen. Ik weet niet of en uit welk boek het recept komt. Ik heb het recept namelijk enkele jaren geleden van iemand gekregen.

Ik maak de burger regelmatig. Hij is namelijk naast mager en gezond, gewoon lekker. Mager vanwege het tartaartje in plaats van de hamburger. Scheelt weer zo’n 100 calorieën. En gezond, want het tartaartje wordt bedolven onder Chinese roerbakgroenten. Het lepeltje cocktailsaus is voor de lekker. Je zou nog calorieën kunnen besparen door de cocktailsaus zelf te maken, met slasaus en ketchup als basis. Hoe mager en gezond ook, het belangrijkste is dat deze burger goed smaakt.

Ik maak de burger overigens zelf iets pittiger met nog een scheutje tabasco.

De Sonja-burger

Per burger:

Zacht wit of bruin broodje
1 tartaartje
kwart pak Chinese roerbakgroenten
1 eetlepel cocktailsaus
zout en peper
evt. een paar druppel tabasco

Bestrooi het tartaartje met zout en peper en bak het in zo’n 6 tot 8 minuten op half vuur rosé. Roerbak ondertussen de Chinese groenten enkele minuten. Kruid ze met zout en peper. Schep het tartaartje op de onderste helft van het broodje. Schep hier de roerbakgroenten over heen. Maak de burger compleet met een lepel cocktailsaus en leg er de bovenste helft van het broodje op.

Burger met rode wijnsaus

burger rode wijnsaus bourgogne

Dit is een geweldige burger! Gisteren voor het eerst gemaakt. Als ik een lunchzaak zou hebben, stond deze burger op de kaart. Overigens zou deze burger ook op de menukaart van een restaurant niet misstaan.

De rodewijnsaus maakt deze burger zeer verfijnd. Met de Bourgogne schijnt deze burger niets te maken hebben. De naam komt vanuit het gebruik van de rode wijn. Ik heb gewoon een spaanse rode supermarktwijn gebruikt. De hamburgers komen kant en klaar uit ons biologische Herefordrundvleespakket. Misschien smaakt deze burger dus zelfs nog beter als je het recept volgt en het rundergehakt voor de burgers ook aanmaakt met een beetje rode wijn. Het is overigens ook nog eens snel te maken.

De Bourgogne burger

Voor 2 personen:

250 gram rundergehakt of 2 kant en klare burgers
1 ei
zout, peper,
6 eetlepels rode wijn
1,5 eetlepel extra virgine olijfolie
1 eetlepel tomatenpuree
2 theelepels chilisaus
1/2 theelepel gedroogde oregano
1/2 theelepel bruine basterdsuiker
2 witte bollen
1 1/2 eetlepel bakolie

Maak het gehakt aan met een eitje en 1 1/2 lepel rode wijn, zout en peper. Vorm hier 2 hamburgers van. Doe de rest van de rode wijn in een pannetje, samen met de olijfolie, tomatenpuree, chilisaus, oregano en suiker en laat de saus in ongeveer 10 minuten indampen tot je een min of meer gebonden saus hebt. Bak of gril ondertussen de hamburgers in de pan. Halveer de bollen en leg een hamburger op de onderste helft. Schep de saus er over en dek af met de bovenste helft van de bol. Serveer met rauwe groenten er om heen, zoals bleekselderij, bosuitjes en bloemkoolroosjes.

Bron: Hamburgers van Hans Belterman

Creole burger

Onlangs vond ik het boekje Hamburgers van Hans Belterman terug. Ooit gekregen bij het op kamers gaan. Er staan meer dan 60 recepten in, van “Le” Hamburger met bearnaisesaus uit Parijs tot de favourite hamburger van Marilyn Monroe. Volgens het boekje moeten echte hamburgers uit 100 % rundvlees bestaan. De uitzonderingen, zoals de Alsatian burger, worden niet als echte hamburgers gezien want daar zit wat varkensvlees doorheen.

De hamburgers maak je van mager rundergehakt, een vetgehalte van 8 tot 12 procent is ideaal. Het rundvlees wordt gekruid met zout en peper. Kruiden voor of na bereiding, is een discussiepunt onder de liefhebbers. Roosteren, bakken of grillen ?. Het boekje geeft hier geen antwoord op. Het is iets waarbij je maar van je eigen voorkeur uit moet gaan. Persoonlijk vind ik grillen het lekkerst. En bij deze kou, gaat de grillpan aan in plaats van de bbq.

Voor een bijzondere variant van de gewone hamburger, hierbij het recept voor The ‘real’ Creole burger. Deze wordt als een ‘open face hamburger’ opgediend . Dat wil zeggen, dat de bovenste helften van de broodjes er niet op, maar ernaast worden geplaatst. De burger is lekker pittig !!!! De laatste toch nog rijp geworden spaanse pepers van mijn peperplanten hebben een mooie bestemming gekregen.

The ‘real’ Creole-burger

burger creolesausVoor 2 personen:

2 hamburgers, elk 125 gram
1 kleine spaanse peper
2 bosuitjes
2 witte bollen
1 1/2 eellepel olie
zout, peper
1 1/2- 2 dl Creolesaus (zie hieronder)
krulpeterselie

Was de spaanse peper. Verwijder de uiteinden en snijd hem overlangs door. Neem het zaad en de zaadlijsten weg. Snijd de peper in uiterst smalle reepjes. Maak de bosuitjes schoon. Was en snijd ze in kleine ringetjes. Halveer de bollen en rooster de snijhelften goudbruin. Bestrijk de hamburgers en grillpan met wat olie. Rooster ze in 4 minuten elke kant bruin. Bestrooi de hamburgers met zout en peper. Breng intussen de Creolesaus aan de kook. Leg de hamburger op de onderste helft van de bollen. Schenk de kokende saus over de hamburgers. Leg de bovenste helft van de bollen naast de hamburger. Garneer met peterselie.

Creolesaus:

0,5 liter:

2 rode spaanse pepers
1 rode paprika
1 ui
3 teentjes knoflook
0,5 kg verse tomaten
1 eetl olijfolie
o,5 laurierblad
1 eetl azijn
1,5 eetl bruine basterdsuiker
1 tl pimentpoeder
1 tl tabasco
1 tl chilisaus
1 tl worcestershire saus
zout en peper

Was de pepers en de paprika. Verwijder de uiteinden van de pepers en halveer ze, neem de zaden en zaadlijsten weg. Snij de pepers in kleine stukjes. Neem van de paprika de steelaanzetten weg, halveer ze en verwijder het zaad en zaadlijsten. Snij in kleine stukjes. Snipper de ui en knoflook fijn. Was de tomaten en snij in vieren. Verhit de olie en fruit de ui. Voeg pepers en paprika toe. Schep alles om en laat nog enkele minuten fruiten. Schep daarna de knoflook erdoor. Voeg het verkruimelde laurierblad toe en tomaten. Schep alles om en schenk azijn en 1 dl water erbij. Breng het geheel aan de kook en laat met deksel op de pan 30 minuten smoren. Doe de inhoud van de pan over op een fijne zeef. Wrijf zoveel mogelijk vaste bestanddelen door de zeef. Breng de nu verkregen saus aan de kook. en laat indampen tot gewenste dikte. Doe basterdsuiker, pimentpoeder, tabasco, worcestershiresaus en chilisaus erbij . Proef de saus en zout en peper naar behoefte.

Tip:

de saus kan na afkoelen enkele dagen in de koelkast en enkele weken in de diepvries worden bewaard.