De elegante burger met tuinkruidensaus

burger tuinkruidensaus la plaza athenee
De elegante burger, geserveerd met komkommer en tuinkruidensaus met kappertjes
Deze hamburger met tuinkruidensaus eet je met een mooi zilveren bestek, daar drink je iets bij uit een fraai kristallen glas, in een elegante omgeving. Een serre met art-deco stijlelementen bijvoorbeeld, met uitzicht op een weelderige tuin.
Het is een afgeleide van de “Le plaza Athenee-burger”. Le plaza Athenee is een chique vijfsterren hotel in Parijs. Ik had de Le plaza Athenee-burger onlangs helemaal volgens het boekje bereid: twee licht geroosterde rondjes brood, op het onderste rondje eerste een laagje sla, dan een laagje komkommer, dan wat gesnipperde bosuitjes, de hamburger, tweede rondje brood, sla, tomaat, bosuitje, gebakken eitje. De Le plaza Athenee-burger met de handen eten is uitgesloten. Ten eerste grijp je dan in het gebakken eitje en ten tweede is de burger veel te hoog. Maar op het moment dat ik het mes in de chique burger stak, gleed de hele burger uit elkaar. 
Opeens zag ik het voor mij. De gasten in het restaurant van het chique vijfsterren hotel, worstelend om met een beetje waardigheid de burger aan te snijden en naar de mond te brengen. De obers met  stalen gezichten, van binnen gniffelend om het gestuntel van de gasten.
De burger moest anders. Vooral het gebakken eitje voegde weinig toe. Maar de tuinkruidensaus met kappertjes is wel geweldig en de groenten ook. Ik heb er dus een hanteerbaar burgertje van gemaakt, met behoud van de elegantie.

De elegante burger met tuinkruidensaus

Voor 2 personen:
2 hamburgers (250 gram rundergehakt)
2 blaadjes botersla
1/4 komkommer
2 bosuitjes
1 tomaat
zout, peper
2 witte bolletjes
Tuinkruidensaus:
2 1/2 eetl crème fraîche of kwark
1 1/2 eetl mayonaise
1/4 eetl kappertjes
1/4 eetl peterselie
1 theel bieslook
zout, peper
enkele druppels worcestershiresaus
Breng 250 gram rundergehakt op smaak met zout en peper en vorm hier twee balletjes van. Maak van deze balletjes burgers met een dikte van 1 1/2 centimeter. Snij de bolletjes doormidden en rooster eventueel nog even de snijkanten. Maak de tuinkruidensaus door crème fraîche en mayonaise met een garde door elkaar te kloppen en dan te kruiden met de overige ingrediënten. Was en droog de blaadjes sla. Snij de komkommer zo dun mogelijk, evenals de tomaat. Snij de bosuitjes in smalle ringetjes. Bak (of gril) de 2 hamburgers in ca. 10 minuten gaar. Pak de onderste helften van het broodjes. Verdeel hier de sla in stukjes over. Leg hier weer de komkommer op, daarna de bosuitjes en bestrooi met zout en peper. Dan de hamburger, de tomaat en weer bestrooien met zout en peper. Leg dan het bovenste deel van het bolletje op de hamburger. Serveer de saus ernaast en laat een ieder naar smaak pakken.  
Summary
recipe image
Recipe Name
burger met tuinkruidensaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “De elegante burger met tuinkruidensaus

  1. Luxueus broodje! Vind het alleen jammer dat er sprake is van een "gewone" hamburger en geen zelfgemaakte. Daarmee creëer je m.i. een heus sjiek (of moet ik zeggen chique) broodje.

  2. je hebt helemaal gelijk, ik heb het recept wat algemeen gehouden door alleen te vermelden dat er een hamburger wordt gebruikt. Als je bij mijn andere burgerrecepten (bv the real creole) kijkt, zie je dat ik mijn hamburgers zelf maak, gewoon van rundergehakt met een beetje zout en peper. Ik zal voor de duidelijkheid nog even aanpassen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *