Hamburgersaus zelf maken

hamburgersaus zelf maken

Af en toe overvalt mij een enorme trek in een BigMac. Ik woon (gelukkig) niet in de buurt van één van de filialen van de beroemde hamburgergigant. Ik heb daarnaast een diep wantrouwen jegens de produkten, vooral na het zien van de film “Supersize me”.  Maar toch, zo’n BigMac en die frisromige saus…..

Vanavond stonden er hamburgers op het menu en ik zat zo voor etenstijd nog even achter de computer. Ik besloot eens te googlen op de beroemde hamburgersaus en kwam uit bij een filmpje van de hamburgergigant zelf. In dit filmpje behandelde een kok heel “open” de vraag naar de ingrediënten van de saus. Kort samengevat: hij zei eerst een gelijkende saus voor te doen, vervolgens gaf hij geen hoeveelheden en noemde af en toe een ingrediënt tussen neus en lippen door.

Ik besloot toch op het filmpje af te gaan. Wat volgde was een saus die er in de verte wel op leek maar het had nog wel wat meer nodig. Ik heb er vervolgens nog een beetje aan gesleuteld en daarna nog even verwarmd in de magnetron (tip van een andere site). Verantwoorder en vers: een lekkere burger met zelfgemaakte:

Hamburgersaus

4 el mayonaise
1 el Belgische pickles/piccalilly (alleen de saus)
2 tl witte wijnazijn
2 tl dijon mosterd
1 tl knoflookpoeder
1 tl uipoeder
1 tl paprikapoeder
mespunt cayennepeper
scheut worcestershiresaus

Verder*:

Sla
Tomaat, in plakjes
Ui, gesnipperd
Hamburgerbroodjes
Hamburgers van biologisch rundvlees (100 gram rundergehakt met zout en peper pp)
Evt. plakjes cheddarkaas

Doe alle ingrediënten in een kommetje en klop deze goed door elkaar. Proef eventjes of het niet te zuur is of niet zuur genoeg. Dit is natuurlijk afhankelijk van de soort pickles, mayonaise etc dat je gebruikt. Zet dan de saus 30 seconden in de magnetron op vol vermogen, laat even rusten en proef dan nog een keer. Bedenk hierbij dat de saus onderdeel gaat maken van een heleboel andere ingrediënten dus het mag een uitgesproken smaak hebben.

Snij een hamburgerbroodje doormidden**  en rooster deze (indien je daar tijd en geduld voor hebt) even op de snijkanten in een pan. Gebruik biologische hamburgers of vorm van rundergehakt dat is aangemaakt met wat zout en peper enkele burgers. Bak deze in een pan in ca 8 minuten op halfhoog vuur gaar. Doe een lepel hamburgersaus op het snijvlak van de onderkant van het broodje, strooi hier vervolgens wat gesnipperde ui over, leg daar de hamburger op, eventueel een plakje cheddarkaas, de sla, tomaat. Bestrijk het snijvlak van de bovenkant ook met een beetje hamburgersaus en leg deze tot slot op de rauwkost.

* Ik heb er geen schijfje augurk opgedaan aangezien in de pickles al stukjes tafelzuur zitten. Heb je een sausje gemaakt zonder de stukjes tafelzuur kun je natuurlijk nog een schijfje augurk toevoegen.

** Wil je echt een Big Mac nabootsen, dan zal je het broodje twee keer moeten doorsnijden en twee burgers van de 100 gram gehakt moeten maken.

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
hamburgersaus zelf maken
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *