Ovenschotel met aardappel, courgette en salie

ovenschotel aardappel courgette
Ik zal het gaan missen, mijn vroege ochtendwandeling langs de courgetteplanten. Even kijken of er nog mooie goudgele bloemen zijn uitgekomen. En dan ook nog een rondje aan het eind van de middag om de rijpe courgettes af te snijden. Af en toe kwam je een courgette tegen, over het hoofd gezien en tot een mastodont gerijpt. Knotsen van courgettes waar nog maar weinig smaak aan zit.
Momenteel ontvouwen de bloemen zich sporadisch. Deze week heb ik maar twee keer een bloem gezien. Er groeien nu nog twee gele courgettes. Hoewel het af toe een hele uitdaging bleek om de courgettes te verwerken, vind ik het spijtig dat het courgetteseizoen ten einde loopt. Het is zo’n veelzijdige groente. Ook in deze ovenschotel was de courgette weer lekker.

Ovenschotel met aardappel, courgette en salie

2 kleine courgette’s
3 grote aardappelen
4 tomaten
25 gram boter
2 el bloem
250 ml melk
geraspte kaas
1 el verse of 1 tl gedroogde salie
zout, peper

Schil en was de aardappelen. Snij met een schaaf/mandoline de aardappelen in dunne plakjes. Snij ook de courgette’s in dunne plakjes. Vet een lange, lage ovenschaal in en leg eerst een laagje courgette op de bodem en bestrooi met de helft van de salie, daarna een laagje aardappel, zout en peper, laagje courgette met de andere helft salie bestrooid, en laagje aardappel, zout en peper. Maak een saus door eerst de boter op een zacht vuur te smelten. Indien de boter gaat bruisen, roer er dan de bloem door. Laat even garen op het vuur en blijf goed roeren. Zet dan het vuur uit en roer met een garde beetje bij beetje de melk er door. Zet dan het vuur weer aan en blijf roeren (anders plakt saus aan bodem) totdat de saus mooi gebonden is. Verdeel de saus over de laagjes. Snij dan de tomaten in plakjes en leg deze als toplaag bovenop. Bestrooi tot slot de ovenschotel met wat geraspte kaas.

Stukje op het bord, van bovenaf

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *