In boter gebakken courgette met limoen en basilicum

gebakken courgette limoen

Deze pan was vanavond aan tafel het eerste leeg en dat is verrassend bij een groentegerecht. Ik had ook nog wel meer gelust; een aanbeveling voor dit recept. De courgettes worden in boter gebakken voor een romige smaak, door het lichtbruin bakken krijg je daarnaast een licht nootachtig smaakje aan de courgette en aan het einde wordt het gerecht fris en zomers door de limoensap en limoenrasp. De verse basilicum zorgt voor een heerlijke geursensatie.

Eenvoudig, snel en smakelijk: dat is een fijn gegeven voor een bijgerecht. De courgettes knallen de planten uit op dit moment dus je kan wel wat recepten gebruiken om af en toe met de verse oogst even snel iets op tafel te zetten. Soms neem je er natuurlijk even de tijd voor en de komende tijd zal ik dan vast ook wel wat bewerkelijker gerechten met courgette online zetten. Maar voor een snel en lekker bijgerecht maak je eens deze:

In boter gebakken courgette met limoen en basilicum

2 middelgrote of 4 kleine courgettes
roomboter (ca. 20 gram)
1 limoen, rasp en sap
6 blaadjes verse basilicum, fijn gesneden
vers gemalen peper
zeezout

Leg de limoen even in pas gekookt water en wrijf met een stuk keukenpapier na twee minuten de waslaag van de limoen. Snij de courgette in schijfjes van circa 1 centimeter dik. Laat in een pan wat roomboter op zacht vuur bruin worden. Bak hier de courgetteschijfjes in en bestrooi ze ondertussen met zout en peper. Als ze wat zachter en gebruind zijn, snij dan de limoen doormidden en besprenkel de courgette met het limoensap. Schep om en rasp de schil van de limoen over het gerecht. Snij dan de basilicum in reepjes en bestooi het gerecht hiermee vlak voor het opdienen.

Knapperig filodeeg met vulling van courgette en spinazie

taart van filodeeg courgette spinazie

In mijn studententijd waren de groente-bonen-gehakt-pruttelpannetjes erg populair. Je sneed wat groente, gooide daar een pot bonen bij en gehakt en klaar was de maaltijd. Erg luxe werd het als je er daarnaast ook nog eens wat crème fraîche door roerde. In die tijd vond ik courgette niet lekker -want smakeloos- maar kreeg het wel regelmatig voor mijn neus gezet. Het zat namelijk best vaak in die pruttelpannetjes. Tegenwoordig is het mijn lievelingsgroente. Dat komt omdat ik heb ontdekt hoe lekker courgette kan zijn, als het maar uit eigen tuin komt.

Dat ik nog eens zoveel courgette zou eten kan de studente van toen zich niet voorstellen. Dat ik er daarnaast nog eens een hartige taart mee zou maken, al helemaal niet. Hartige taarten heb ik namelijk ook tijdens mijn studietijd tot treures toe gebakken en daarna een hele tijd niet meer willen eten. Deze hartige taarten hadden allemaal een bodem van bladerdeeg. Dat gebruik ik tegenwoordig niet meer want ik weet nu hoe lekker een taart is met filodeeg of korstdeeg. Deze taart is zowel warm als koud lekker:

Taart van filodeeg met vulling van courgette en spinazie

450 gram verse of 1 pak diepvries-spinazie
1 courgette
1 ei
1 handje basilicumblaadjes of 2 tl gedroogde Mediterraanse kruiden
1 grote ui, fijn gesneden
3 teentjes knoflook, gesnipperd
1 verse rode peper, fijn gesneden
4 el Griekse yoghurt of crème fraîche
zout, peper
half pak filodeeg
olijfolie

Rasp de courgette en bestrooi met zout. Laat de courgette een half uur in een vergiet in de koelkast uitlekken. Knijp voor gebruik nog even goed uit. 
Ontdooi de diepvries spinazie of laat de verse spinazie in een pan slinken tot het meeste vocht er uit is. Doe in een vergiet en laat het vocht er uitlekken. Bij verse spinazie: maak met de staafmixer de spinazie wat fijner. Bak in een pan de fijn gesnipperde ui en knoflook even aan. Snij de basilicum fijn. Voeg courgette en spinazie samen in een schaal. Roer er het ei, yoghurt, ui, knoflook, kruiden, rode peper door en maak op smaak met wat zout en peper. Bestrijk een taartvorm met olie en bekleed met  filodeegvellen, (op 2 na voor de “deksel”) bestrijk de laagjes telkens met olie, en stort hier het groentemengsel in . Dek af met de twee filodeegvellen en bestrijk weer met wat olie. Bak in ca 30 minuten in de oven (200C) bruin en knapperig.

Gegrilde courgette met citroenzout en basilicum

De courgette komt nog niet uit eigen tuin. Het moestuincomplex heeft namelijk tot dit weekend helemaal overhoop gelegen voor de aanleg van drainage. We konden tot nu toe alleen de kas en het stukje grond om de kas gebruiken. De courgetteplantjes die ik al uit zaad had opgekweekt liggen er op dit moment verlept bij omdat telkens de datum dat wij in de moestuin konden beginnen opschoof. Ik ga proberen er toch nog eentje van te redden en hoop dat als ik nu opnieuw begin de plantjes dankzij het weer extra snel gaan groeien.

Dit gerecht van gemarineerde en gegrilde courgette is eenvoudig maar toch bijzonder lekker. Het citroenzout maak je in ruime mate want het blijft een tijd goed en dit bijgerecht smaakt naar meer. Citroenzout lijkt mij ook fijn om te hebben voor als er gebakken vis op het menu staat of over andere geroosterde groente. Er schiet mij opeens te binnen dat het erg lekker in de hoemoes moet zijn. Kortom, genoeg mogelijkheden!   
  

Gegrilde gemarineerde courgette met citroenzout en basilicum

2 courgettes
4 el olijfolie
sap van een halve citroen
zout, verse peper
2 eetlepels zeezout
geraspte citroenschil van 1 citroen
enkele basilicumblaadjes (ca. 6)
Optioneel: Parmezaanse kaas*

Snij de courgettes in de lengte door de helft en daarna weer in de lengte door de helft. Pak een sluitzak die groot genoeg is voor de courgette en vul deze met de olijfolie en het sap van een halve citroen. Bestrooi de courgettestukken met zout en peper en doe ze in de sluitzak. Schud zachtjes de zak op en neer totdat alle courgettedelen zijn bedekt met de marinade. Laat minimaal een half uurtje marineren. Meng ondertussen het zout met de citroenrasp en scheur de basilicumblaadjes fijn. Gril de gemarineerde courgette op de bbq of in de grillpan aan elke kant een minuut (of 2, ligt er aan hoe hoog het vuur staat). Bestrooi de courgette met citroenzout, basilicum en eventueel nog Parmezaanse kaas.

* is optioneel maar wel erg lekker…

Ovenschotel met aardappel, courgette en salie

ovenschotel aardappel courgette
Ik zal het gaan missen, mijn vroege ochtendwandeling langs de courgetteplanten. Even kijken of er nog mooie goudgele bloemen zijn uitgekomen. En dan ook nog een rondje aan het eind van de middag om de rijpe courgettes af te snijden. Af en toe kwam je een courgette tegen, over het hoofd gezien en tot een mastodont gerijpt. Knotsen van courgettes waar nog maar weinig smaak aan zit.
Momenteel ontvouwen de bloemen zich sporadisch. Deze week heb ik maar twee keer een bloem gezien. Er groeien nu nog twee gele courgettes. Hoewel het af toe een hele uitdaging bleek om de courgettes te verwerken, vind ik het spijtig dat het courgetteseizoen ten einde loopt. Het is zo’n veelzijdige groente. Ook in deze ovenschotel was de courgette weer lekker.

Ovenschotel met aardappel, courgette en salie

2 kleine courgette’s
3 grote aardappelen
4 tomaten
25 gram boter
2 el bloem
250 ml melk
geraspte kaas
1 el verse of 1 tl gedroogde salie
zout, peper

Schil en was de aardappelen. Snij met een schaaf/mandoline de aardappelen in dunne plakjes. Snij ook de courgette’s in dunne plakjes. Vet een lange, lage ovenschaal in en leg eerst een laagje courgette op de bodem en bestrooi met de helft van de salie, daarna een laagje aardappel, zout en peper, laagje courgette met de andere helft salie bestrooid, en laagje aardappel, zout en peper. Maak een saus door eerst de boter op een zacht vuur te smelten. Indien de boter gaat bruisen, roer er dan de bloem door. Laat even garen op het vuur en blijf goed roeren. Zet dan het vuur uit en roer met een garde beetje bij beetje de melk er door. Zet dan het vuur weer aan en blijf roeren (anders plakt saus aan bodem) totdat de saus mooi gebonden is. Verdeel de saus over de laagjes. Snij dan de tomaten in plakjes en leg deze als toplaag bovenop. Bestrooi tot slot de ovenschotel met wat geraspte kaas.

Stukje op het bord, van bovenaf

Gegratineerde courgette met pesto

gegratineerde courgette pesto

Vorige week heb ik de oogst courgettes ingemaakt. Nu liggen er al weer drie groene courgettes in de schaal en komen er morgen nog drie gele bij. Hoe krijg ik hier thuis de handjes nog op elkaar voor een maaltijd met courgette. Ik besloot ze te gratineren. Ik had daar een heel lekker recept van gezien. En hoe ik ook zocht, ik kon het recept niet meer terugvinden. Was het nou een recept van een medeblogger, of had ik het in een kookmagazine gezien. Ik wist het niet meer.

Tijdens de zoektocht kwam ik een recept tegen met pesto. De combinatie pesto en courgette leek me wel lekker. De courgettes heb ik verder nog gevuld met een ei, kaas en uimengsel en daarna gegratineerd in de oven. Een lekker bijgerecht met courgette:

Gegratineerde courgette met pesto 

2 courgette’s, middelgroot
1/2 ui
1 teentje knoflook
4 tl pesto
peper, zout
1 ei
scheutje melk
3 sprietjes bieslook, in kleine stukjes
50 gram geraspte kaas (half kopje)

Verwarm de oven voor op 200 C. Snij de courgettes in de lengte doormidden en snij het steeltje en kontje van de courgette af. Verwijder met een lepel de zaadlijsten. De courgette’s zijn hierdoor iets uitgehold. Snipper de ui en een teentje knoflook. Klop in een schaaltje het ei met wat melk los en voeg zout en peper naar smaak toe. Voeg dan de ui, knoflook, geraspte kaas, en de bieslook toe. Leg de courgettes met de schil naar beneden in een ingevette schaal*. Smeer per courgettehelft het vruchtvlees van de courgette in met een theelepel pesto. Schep de kaas/eimix in de uitgeholde courgettes. Verdeel het evt overgebleven vocht over de courgettes en plaats zo’n 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

* Ik hou van een niet al te zacht gebakken courgette. Hou je daar wel van: kook dan de courgettes voordat je ze de ovenschaal in doet, nog 5 minuten in kokend water.

Zoetzure courgette (inmaak)

inmaak courgette
Luxe probleem van een moestuinierder: wat te doen met een groot aantal gelijktijdig rijp geworden courgettes. Weggeven natuurlijk. Vooral de gele courgette wordt met enthousiasme ontvangen. Courgette invriezen gaat niet. Inmaken dan! 
Deze zoetzure courgette rook tijdens het koken al heerlijk. Dochter snoof even bij het langslopen en vroeg: augurken?. Nee, courgettes! Je moet ze 3 weken laten staan voor een optimaal resultaat. Ik heb een klein beetje apart gehouden om te proeven en ik vond het nu al lekker.

Zoetzure courgette

1 kilo courgettes (schoongemaakt gewicht)

2 uien
3 eetlepel zout
500 milliliter natuurazijn
300 gram suiker
2 theelepels kurkuma (geelwortel)

3 theelepels bruine of gele mosterdzaad
Snij de courgette in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten en snij de courgette in stukjes van ongeveer een vierkante centimeter. Snipper een uitje. Doe dit in een schaal en bestrooi dit met het zout. Laat het mengsel een aantal uurtjes staan.
Doe het courgette/ui-mengsel in een vergiet en spoel alles nog even goed. Verwarm in een pan de azijn, suiker, kurkuma en mosterdzaad. Breng aan de kook. Als de suiker goed is opgelost kan de courgette met ui in de pan. Laat alles vijf minuten zachtjes doorkoken. Zet dan het vuur uit. Pak een uitgekookte pot en vul deze tot 7/8 met de courgette en ui. Giet dan tot aan de rand toe vol met het kookvocht. Draai de pot goed dicht en zet ondersteboven te koelen.