Jamie Oliver ’s geroosterde knol- en wortelgroenten

jamie oliver geroosterde groente

Dit gerecht van Jamie Oliver is mij van de televisie bijgebleven. Ik had bij de Grote Verleiding, een biologische webwinkel, verschillende soorten knollen en wortels besteld om de komende week eens mee te gaan koken. Ik kon na aflevering van de bestelling kiezen tussen Hollandse rapen, peterseliewortels, winterpenen, pompoen (vandaag niet gebruikt) en van die mooie wit-roze gestreepte bieten. En wat is dan leuker om een selectie van de groenten te gaan roosteren in de houtoven. En lekker op te smaak te maken met verse kruiden en diverse soorten azijn, olie en citroen.

Rechts naast het bakblik met de groenten staat een cakeblik met daarin een gehaktbrood van pittig rundergehakt met een dakje van bacon. Paste goed bij de geroosterde groenten. Het kan allemaal ook worden gemaakt in een gewone oven maar het was een mooie dag vandaag en dan is het leuk om weer eens lekker te gaan stoken in de achtertuin.

Megamix van knol- en wortelgroenten

olijfolie

2 kleine winterpenen
1/2 citroen (JO: clementine)
1 takje rozemarijn, de naaldjes

2 peterseliewortels (JO: 2 pastinaken)
scheut witte wijnazijn
2 takjes salie, de blaadjes
1 tl honing (achterhouden)

3 bietjes
scheut balsamico-azijn
2 takje oregano (marjolein)

3 hollandse rapen/meirapen
scheut rode wijnazijn
3 blaadjes verse laurierbladeren

JO:
2 venkelknollen
1/2 citroen
2 takjes tijm

Ik:
3 aardappelen
2 knoflooktenen, doormidden gesneden
1 takje rozemarijn, de naaldjes
1 ui, in vieren
scheut olijfolie

zout, peper

Oven voorverwarmen op 200 C.
Schil en snij alle groente in grove stukken. Zet 2 pannen met water op en laat aan de kook komen. Doe in 1 pan alle groente behalve de rode bieten. Deze groenten 5 minuten koken. Dan afgieten en uit laten stomen. De rode bieten gaan in de andere pan en moeten iets langer, zo’n 10 minuten koken. Ook afgieten en uit laten stomen. Dan per groente de smaakmakers er bij zoeken en in een kom mengen. De honing mag er nog niet bij de pastinaken/peterseliewortel. Een bakblik invetten/sprayen met olijfolie. De verschillende groenten in een eigen hoekje van het bakblik leggen en nog wat olie over heen sprenkelen. Dan de oven in, zo’n 40 minuten. Af en toe even kijken. 5 minuten voor tijd kan de honing over de pastinaken/peterseliewortel. In het recept stond het niet aangegeven, maar misschien is het vanzelfsprekend: het geheel lekker op smaak brengen met wat zout en peper.

Voor het gehaktbrood: google op Jamie Oliver en gehaktbrood, dan kom je het recept vast tegen. Ik heb de saus met kikkererwten weggelaten en zelf nog spaanse peper toegevoegd.

Summary
recipe image
Recipe Name
Jamie olivers geroosterde knol en wortelgroente
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.