Creole burger

Onlangs vond ik het boekje Hamburgers van Hans Belterman terug. Ooit gekregen bij het op kamers gaan. Er staan meer dan 60 recepten in, van “Le” Hamburger met bearnaisesaus uit Parijs tot de favourite hamburger van Marilyn Monroe. Volgens het boekje moeten echte hamburgers uit 100 % rundvlees bestaan. De uitzonderingen, zoals de Alsatian burger, worden niet als echte hamburgers gezien want daar zit wat varkensvlees doorheen.

De hamburgers maak je van mager rundergehakt, een vetgehalte van 8 tot 12 procent is ideaal. Het rundvlees wordt gekruid met zout en peper. Kruiden voor of na bereiding, is een discussiepunt onder de liefhebbers. Roosteren, bakken of grillen ?. Het boekje geeft hier geen antwoord op. Het is iets waarbij je maar van je eigen voorkeur uit moet gaan. Persoonlijk vind ik grillen het lekkerst. En bij deze kou, gaat de grillpan aan in plaats van de bbq.

Voor een bijzondere variant van de gewone hamburger, hierbij het recept voor The ‘real’ Creole burger. Deze wordt als een ‘open face hamburger’ opgediend . Dat wil zeggen, dat de bovenste helften van de broodjes er niet op, maar ernaast worden geplaatst. De burger is lekker pittig !!!! De laatste toch nog rijp geworden spaanse pepers van mijn peperplanten hebben een mooie bestemming gekregen.

The ‘real’ Creole-burger

burger creolesausVoor 2 personen:

2 hamburgers, elk 125 gram
1 kleine spaanse peper
2 bosuitjes
2 witte bollen
1 1/2 eellepel olie
zout, peper
1 1/2- 2 dl Creolesaus (zie hieronder)
krulpeterselie

Was de spaanse peper. Verwijder de uiteinden en snijd hem overlangs door. Neem het zaad en de zaadlijsten weg. Snijd de peper in uiterst smalle reepjes. Maak de bosuitjes schoon. Was en snijd ze in kleine ringetjes. Halveer de bollen en rooster de snijhelften goudbruin. Bestrijk de hamburgers en grillpan met wat olie. Rooster ze in 4 minuten elke kant bruin. Bestrooi de hamburgers met zout en peper. Breng intussen de Creolesaus aan de kook. Leg de hamburger op de onderste helft van de bollen. Schenk de kokende saus over de hamburgers. Leg de bovenste helft van de bollen naast de hamburger. Garneer met peterselie.

Creolesaus:

0,5 liter:

2 rode spaanse pepers
1 rode paprika
1 ui
3 teentjes knoflook
0,5 kg verse tomaten
1 eetl olijfolie
o,5 laurierblad
1 eetl azijn
1,5 eetl bruine basterdsuiker
1 tl pimentpoeder
1 tl tabasco
1 tl chilisaus
1 tl worcestershire saus
zout en peper

Was de pepers en de paprika. Verwijder de uiteinden van de pepers en halveer ze, neem de zaden en zaadlijsten weg. Snij de pepers in kleine stukjes. Neem van de paprika de steelaanzetten weg, halveer ze en verwijder het zaad en zaadlijsten. Snij in kleine stukjes. Snipper de ui en knoflook fijn. Was de tomaten en snij in vieren. Verhit de olie en fruit de ui. Voeg pepers en paprika toe. Schep alles om en laat nog enkele minuten fruiten. Schep daarna de knoflook erdoor. Voeg het verkruimelde laurierblad toe en tomaten. Schep alles om en schenk azijn en 1 dl water erbij. Breng het geheel aan de kook en laat met deksel op de pan 30 minuten smoren. Doe de inhoud van de pan over op een fijne zeef. Wrijf zoveel mogelijk vaste bestanddelen door de zeef. Breng de nu verkregen saus aan de kook. en laat indampen tot gewenste dikte. Doe basterdsuiker, pimentpoeder, tabasco, worcestershiresaus en chilisaus erbij . Proef de saus en zout en peper naar behoefte.

Tip:

de saus kan na afkoelen enkele dagen in de koelkast en enkele weken in de diepvries worden bewaard.

Summary
recipe image
Recipe Name
creole burger
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *