Hummus zonder tahin

hoemoes zonder tahin

Ik had al behoorlijk lang het plan om eens zelf hummus (of hoemoes) te maken.  Het recept ziet er heel simpel uit. Met mijn nep-Magic Bullit (voor degene die nooit naar Tellsell kijken: een miniblender), zou het een eitje moeten zijn. Gewoon alles er in en even blenden.

In hummus hoort tahin (of tahini): een sesampasta. Nu bleek het niet zo makkelijk te zijn om aan tahin te komen. De plaatselijke super heeft deze sesampasta niet. Kwam ik in een toko, vergat ik er weer naar te zoeken. Is tahin nu wel echt noodzakelijk voor een lekkere hummus.

Ik ben gaan googlen op “hummus zonder tahin” en kwam tips tegen. Zoals tahin te vervangen door pindakaas of door sesamolie. De vervanging door sesamolie leek mij wel wat. Het recept dat ik had gevonden, ging uit van 5 eetlepels sesamolie. Wetende hoe sterk sesamolie smaakt, was dat naar mijn mening wel wat veel. Dus ik ben rustig aan begonnen met de sesamolie. En ben uitgekomen op 1 1/2 eetlepel sesamolie (en 2 eetlepels olijfolie). Ik kon het niet laten om ook nog een flinke kneep Harissa toe te voegen, een gekruide rode peperpasta. Voor een pittige variant.

Conclusie van dit alles, is dat je ook een lekkere hummus kan maken zonder tahin. En toch blijf ik met een vaag gevoel zitten. Want hummus, hoort daar niet tahin in?.

Hummus

1 blik kikkererwten van 310 gram (uitlek 265gr)
2 eetlepels citroensap
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
1 tot 1 1/2 eetlepel sesamolie
1 theelepel komijnzaad
zout

Optioneel:
1 theelepel Harissa voor vrij pittige hummus
of snufje turkse hete paprikapoeder

Doe de kikkererwten en gepelde knoflookteen in de blender en mix even. Dan de olijfolie en citroensap toevoegen en 1 eetlepel sesamolie en blenden tot een mooie gladde massa. Even proeven en dan nog eventueel 1/2 eetlepel sesamolie toevoegen. Daarna kruiden naar smaak: komijnzaad, een snufje zout en een kleine theelepel Harissa.

Serveer met een toefje peterselie en een snufje paprikapoeder.

Tip

Kijk voor mooie arabische schaaltjes eens op de Oosterse Markt in Beverwijk. Dit is een onderdeel van De Bazaar, bekend van de Zwarte Markt. De toegang tot de oosterse markthal(len) is gratis. Open op zaterdag en zondag. 

Published by

One thought on “Hummus zonder tahin

  1. Tahin maak je makkelijk zelf door sesamzaad in dat blendertje te doen en te malen tot je een smeuïge massa hebt. Desnoods een theelepeltje olie erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.