Humus met harissa

hoemoes harissa
Eén van mijn favoriete kant en klare hoemoesvarianten is de pittige hoemoes. Deze heeft een soort peperpasta in  het midden. Nadat mijn andere favoriet, de hoemoes met koriander en limoen op was, ben ik weer eens zelf aan de slag gegaan. Eerst heb ik gewone hoemoes (met tahin) gemaakt. Daarvan heb ik de helft in een plastic bekertje gedaan en die is de vriezer ingegaan. Je kunt namelijk hoemoes heel goed invriezen.

De andere helft heb ik verder op smaak gebracht met behoorlijk wat harissa, de rode gekruide peperpasta. Deze heb ik door de bovenste laag heen gemengd, zodat als ik eens wat minder pittig wil wat meer van de onderste laag kan meescheppen. En vice-versa. De bakjes van de kant en klare hoemoes houden zich overigens heel goed in de wasmachine, dus bewaren voor de zelfgemaakte hoemoes!

Humus met harissa

1 blikje kikkererwten van Bonduelle (265 gr uitgelekt)
2 eetlepels tahin
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
1 1/2 eetlepel citroensap
snufje gemalen komijn
zout
1 a 2 theelepels harissa (voor de helft van de hoemoes)

Doe een eetlepel tahin, een eetlepel olijfolie en het gepelde teentje knoflook in de keukenmachine en mix dit even. Voeg dan de uitgelekte kikkererwten toe en de rest van de tahin, olijfolie, citroensap en snuf komijn en zout toe. Meng dit goed met de keukenmachine. Vul een plastic bekertje met hoemoes en dek af met keukenfolie. Dit kan in de vriezer. Doe de rest van de hoemoes in een bakje en vermeng de harissa (1 theelepel is pittig, 2 zeer pittig) door de bovenste laag van de hoemoes.

Printen: scroll naar de onderkant van de site.

Hummus zonder tahin

hoemoes zonder tahin

Ik had al behoorlijk lang het plan om eens zelf hummus (of hoemoes) te maken.  Het recept ziet er heel simpel uit. Met mijn nep-Magic Bullit (voor degene die nooit naar Tellsell kijken: een miniblender), zou het een eitje moeten zijn. Gewoon alles er in en even blenden.

In hummus hoort tahin (of tahini): een sesampasta. Nu bleek het niet zo makkelijk te zijn om aan tahin te komen. De plaatselijke super heeft deze sesampasta niet. Kwam ik in een toko, vergat ik er weer naar te zoeken. Is tahin nu wel echt noodzakelijk voor een lekkere hummus.

Ik ben gaan googlen op “hummus zonder tahin” en kwam tips tegen. Zoals tahin te vervangen door pindakaas of door sesamolie. De vervanging door sesamolie leek mij wel wat. Het recept dat ik had gevonden, ging uit van 5 eetlepels sesamolie. Wetende hoe sterk sesamolie smaakt, was dat naar mijn mening wel wat veel. Dus ik ben rustig aan begonnen met de sesamolie. En ben uitgekomen op 1 1/2 eetlepel sesamolie (en 2 eetlepels olijfolie). Ik kon het niet laten om ook nog een flinke kneep Harissa toe te voegen, een gekruide rode peperpasta. Voor een pittige variant.

Conclusie van dit alles, is dat je ook een lekkere hummus kan maken zonder tahin. En toch blijf ik met een vaag gevoel zitten. Want hummus, hoort daar niet tahin in?.

Hummus

1 blik kikkererwten van 310 gram (uitlek 265gr)
2 eetlepels citroensap
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
1 tot 1 1/2 eetlepel sesamolie
1 theelepel komijnzaad
zout

Optioneel:
1 theelepel Harissa voor vrij pittige hummus
of snufje turkse hete paprikapoeder

Doe de kikkererwten en gepelde knoflookteen in de blender en mix even. Dan de olijfolie en citroensap toevoegen en 1 eetlepel sesamolie en blenden tot een mooie gladde massa. Even proeven en dan nog eventueel 1/2 eetlepel sesamolie toevoegen. Daarna kruiden naar smaak: komijnzaad, een snufje zout en een kleine theelepel Harissa.

Serveer met een toefje peterselie en een snufje paprikapoeder.

Tip

Kijk voor mooie arabische schaaltjes eens op de Oosterse Markt in Beverwijk. Dit is een onderdeel van De Bazaar, bekend van de Zwarte Markt. De toegang tot de oosterse markthal(len) is gratis. Open op zaterdag en zondag.