Guajillo salsa / nacho dipsaus

Vorig jaar zijn wij naar Amerika geweest. Eerst een kleine week New York en daarna Californië. Ik had geen hoge verwachtingen van het Amerikaanse eten. Het was af en toe inderdaad wel even slikken maar we hadden ook goede ervaringen. De New York pizza bleek helemaal niet slecht en zoete aardappelfrietjes met ranchsaus heb ik hier thuis ook nog wel eens op tafel gezet. Het eten in Mexicaanse restaurants was een openbaring: kleurrijk en een smaaksensatie. Zo anders dan bij ons.

Dus uit Amerika onder andere gedroogde Guajillo pepers meegenomen en een Mexicaans kookboek besteld met authentieke recepten. De Guajillo pepers maken een gerecht echt lekker. Je kan ze waarschijnlijk ook wel in Nederland ergens krijgen: mijn tip om alle Mexicaanse gerechten een upgrade te geven! Maak ook eens ingelegde rode uien: deze geven een gerecht kleur en pit.

Guajillo salsa

  • 1 blik gepelde tomaten (of 4 a 5 ontvelde tomaten)
  • 2 knoflook teentjes
  • halve ui of een sjalot
  • 2 gedroogde guajillo pepers
  • zout
  • verse peterselie of koriander
  • scheutje limoensap

Doe de pepers in kokendheet water en laat ze een half uur weken of maal ze gedroogd fijn in een kruiden/koffiemaler. Open het blik gepelde tomaten en vis er de tomaten uit. Leg deze op een snijplank. Doe de saus in een kom. Snijd de tomaten in fijne stukjes en voeg ze aan de saus toe. Snijd of pers twee teenjes knoflook bij de saus. Snijd de ui heel fijn en voeg toe. Snijd de geweekte pepers fijn en voeg toe. Maak verder op smaak met wat zout, verse peterselie of nog beter verse koriander en een scheutje limoensap.

Gegrilde oesters New Orleans

gegrilde oesters new orleans

Het woord “ruig” schoot mij te binnen toen ik zat te bedenken hoe ik dit recept zou moeten omschrijven. Ik weet niet of de trend “Nouveau Ruig” nog speelt in de horecawereld, maar deze oesters passen prima binnen dit concept. Geen gelletjes, schuimpjes maar eenvoudige, pure ingrediënten. Ook aan een beetje stoer voldoet dit recept, met de tabasco als uitsmijter.   

Het recept is van een restaurant in New Orleans, met als specialiteit deze oesters. De oesters worden gekruid en bestrooid met Parmezaanse kaas. Vervolgens worden ze gegrild op houtskool en geserveerd met tabasco. Hieronder staat beschreven hoe je het recept maakt in de oven. Mocht je de kleur van de kaas op de foto’s erg oranje vinden, dat komt doordat ik een op Parmezaanse kaas lijkende oude kaas gebruikte: een Mimolette-kaas uit Lille.

Gegrilde oesters New Orleans

12 Zeeuwse oesters
2 el zachte ongezouten boter
1/2 el fijngesneden peterselie
1 tl Worcestershire sauce
1/2 tl citroensap
1 teentje knoflook, zeer fijn gesneden
zout, peper
ca 50 gram geraspte (Parmezaanse) kaas
Tabasco

Zet de grill aan van de oven (hoge stand).
Strooi in een ovenschaal een laagje zout. Het zout is nodig om de oesterschalen stabiel te laten liggen in de oven. Open de oesters met de bolle kant naar beneden, maak ze even los van de schelp en leg de oesters in hun eigen schaal op de laag zout. Vermeng de boter met de peterselie, worcestershire sauce, citroensap, knoflook, klein snufje zout en peper. Verdeel over de 12 oesters. Bestrooi dan de oesters met de Parmezaanse kaas, een kleine eetlepel per oester. Zet de oesters 3 a 4 minuten onder de grill, totdat de kaas gesmolten is en begint te kleuren. Serveer met tabasco. 

http://www.saveur.com

Texmex stoofpot (carne guisada)

carne guisada stoofvlees

Bij een stoofpot zie je op een gegeven moment dat je het goede punt hebt bereikt. De saus gaat dan glanzen en de stukjes vlees lijken er helemaal in op te gaan. De saus van de tex mex stoofpot is een mooie glanzende oranjebruine saus door de tomatenpuree en de peper. Het originele recept schreef een eetlepel chilipoeder en 4 verse pepers voor. Ook al is mijn motto “hoe heter hoe beter”, dit was te pittig voor mij. De kruiden heb ik dus ietsje aangepast maar het was nog steeds lekker heet, deze saus.

Wij hebben het gegeten met bonen en maisbrood uit de broodbakmachine. Het lijkt mij ook lekker met een tortilla, zwarte bonen, sla en crème-fraîche. De naam van het recept is “carne guisada”, een texaanse stoofpot. Volgens de blogster van Homesick Texan bestaan er vele recepten van, zowel met als zonder tomaten en toevoegingen als paprika, maar altijd met veel peper. Ik ga deze stoofpot in ieder geval vaker maken!

Carne guisada (tex mex stoofpot)

1 kilo stoofvlees
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijn gesneden
1 dl bier
2 dl runderbouillon*
1 blikje tomatenpuree
1 tl komijnpoeder
1 tl chilipoeder
(verse Spaanse of jalapeno-peper)
1 tl gedroogde oregano
verse koriander of peterselie
1 laurierblaadje
zout, peper
olie

Snij vlees in blokjes en bestrooi met zout en peper. Verwarm de olie in een braadpan en bak eerst de helft van het vlees even aan en doe vervolgens het gebruinde vlees in de stoofpan (van de slowcooker). Bak dan de andere helft aan en doe tevens in de stoofpan. Fruit vervolgens eerst de ui en daarna de knoflook. Bak tot de ui glazig ziet. Schenk het bier er bij en laat even bruisen. Voeg vervolgens runderbouillon, tomatenpuree, en kruiden toe. Zout en peper naar smaak. Mocht je het aandurven voeg dan nog een vers pepertje toe, zonder de zaadjes. Doe alles bij het vlees in de stoofpan/electrische slowcooker. Laat in ongeveer 4 uur op 90 C (stand: high) gaar worden. In een stoofpan op het sudderplaatje van het fornuis: check af en toe of er nog vocht genoeg in de pan zit en voeg eventueel telkens wat water bij. Serveer met salade en maisbrood.

Texaanse jalapeno burger

texaanse jalapeno burger

Eén van de drie jalapenopeperplantjes die binnen mochten overwinteren begint weer nieuwe pepers te maken. Ook een cayennepeperplant is weer begonnen. Ik heb daar al een bijzonder heet pepertje van af gehaald. Hoe kleiner de cayennepepers zijn, hoe pittiger is mijn ervaring. De eerste jalapenopeper van 2 centimeter lang was echter niet zo pittig. Het is daarom best lastig om bij een recept een hoeveelheid verse peper aan te geven. Beetje bij beetje toevoegen en af en toe proeven is het beste.

De saus bij deze burger hoort brandend heet te zijn, vind ik. De pittigheid wordt uiteindelijk toch afgezwakt door de overige ingrediënten. Het is een Texaanse saus. De ene dag eet je de saus op de hamburger. Dan vries je of de saus in of je eet het lekker de volgende dag met runderreepjes en rijst. 

Texaanse burger

Voor 4 burgers:

Tweede jalapenopepertje ’14

4 rundvleesburgers/ 400 gram mager rundergehakt
4 broodjes
1 kleine ui
1 teentje knoflook
1 paprika
1 stengel bleekselderij
1 tl citroensap
1 a 2 jalapenopepers/Spaanse peper zonder de zaadjes
zout, peper
1/2 tl pimentpoeder
20 gram boter
1 el bloem
1 tl chilipoeder
1 tl scherpe mosterd
1 dl donker bier
1 blikje tomatenstukjes
botersla
tomaten
evt. pickalilly

Snipper ui en knoflook. Snij paprika en bleekselderij in stukjes. Hak de peper fijn. Verhit de boter in een diepe pan en bak hier de uien, knoflook, paprika, bleekselderij en jalapenopeper in. Strooi de bloem er over en bak het geheel even door. Voeg dan het bier en de tomatenstukjes toe en roer alles goed door terwijl het aan de kook komt. Maak op smaak met de chilipoeder,zout en mosterd. Laat alles zeker een kwartier pruttelen. Kruid het rundergehakt met zout en peper en vorm hier burgers van of pak biologische runderburgers. Bestrooi met pimentpoeder en bak ze in ca. 8 minuten gaar. Snij de broodjes overlangs doormidden en beleg met de burger, een flinke eetlepel saus, sla en tomaat en eventueel dotje piccalilly.

Julia Child ’s geroosterde citroenkip met knoflook, tijm en rozemarijn

julia child citroenkip
The Art of French Cooking
Julia Child is vooral bekend van haar boek Mastering the Art of French Cooking (1961), waarmee zij het Amerikaanse publiek liet kennismaken met de Franse keuken. Ook presenteerde ze diverse kookprogramma’s, waaronder The French Chef, dat 10 jaar lang op de Amerikaanse televisie werd uitgezonden. Ik leerde van haar bestaan via de onlangs op tv uitgezonden film Julie & Julia, een film over een blogster die een jaar lang uit het beroemde boek kookt en daarover schrijft. In deze film wordt ook een deel van het leven van Julia Child verfilmd, met Meryl Streep als Julia Child.

Met de film nog vers in het geheugen was ik voor de foodblogswap* op zoek naar een lekker recept op de blogsite van “Kook de wereld rond“. Ik begon al een beetje moedeloos te worden want er stonden veel lekkere recepten op de site en dan is het moeilijk kiezen. Tot mijn oog op dit recept viel van Julia Child. Blogster Marloes was met haar dochter in 2009 naar de film in de bioscoop geweest en naar aanleiding daarvan op zoek gegaan naar een recept van haar. Ik, vier jaar na dato, was ook nieuwsgierig geworden en dit was de perfecte gelegenheid om kennis te maken met Julia Child’s recepten.

En hoe smaakte het? Erg goed! Er werd in het blogrecept ook nog vermeld dat de salade waarop de kip werd geserveerd (in het originele recept) was weggelaten. Ik heb deze er wel bij gemaakt, maar dan niet met waterkers maar met een rucola/snijbietmix.

Julia Child’s geroosterde citroenkip

2 a 3 flinke kippenbouten (of 1 hele kip**)  
1 ui
1 citroen
2-3 teentjes knoflook (ongepeld)
3 takje tijm
2 takjes rozemarijn
zwarte peper
olijfolie

1 bosje waterkers, 1 zakje rucola of bosje snijbiet of mix
1 el walnootolie
60 ml kippenbouillon

Plet de teentjes knoflook met de platte kant van een mes en doe ze in een ruime schaal. Snij de citroen doormidden en knijp de beide helften goed uit boven de schaal, Doe ook die twee helften citroen dan in de schaal. Voeg twee takjes rozemarijn en drie takjes tijm toe en flink wat versgemalen zwarte peper. Pel en halveer de ui en snijd de twee helften in schijven. Leg de schijven in een niet ingevette ovenschaal. Wrijf de kippenbouten in met het citroen/kruidenmengsel en leg de kip op de stukken ui. Giet dan de schaal met het citroen/kruidenmengsel over de kip leeg en sprenkel een klein beetje olijfolie over de kip. Zet de ovenschaal vervolgens in een op 220 graden voorverwarmde oven en bak de kip in ongeveer een uur mooi bruin en gaar. Halverwege de baktijd de bouten even omdraaien. Dit recept kan je ook maken met de electrische slowcooker, zie hieronder**.

Leg de kipdelen op een bord en dek de kip af met aluminiumfolie om het warm te houden. Voeg de bouillon toe aan inhoud van de ovenschaal en roer met een spaan het gekarameliseerde vocht los en door elkaar. Doe het jusvocht in een kom en voeg de walnootolie toe. Klop met een garde totdat een mooie egale saus is ontstaan. Maak op smaak met zout en peper.

Doe de waterkers, rucola of snijbiet of mix daarvan in een ruime schaal en voeg de helft van de saus toe. Meng dit goed door de salade. Leg op elk bord een deel van de salade. Leg hier een deel van de kip op en besprenkel dit naar smaak nog met de saus. Lekker met gebakken aardappelen.

* foodblogswap: elke maand kunnen foodbloggers zich opgeven en mogen zij van elkaars blog koken. De blog wordt aangewezen. Dit keer mocht ik dus van Kook de wereld rond iets maken. The Cookie Cottage maakt iets van mijn blog.

** Ik heb het recept ook een keer gemaakt met een hele kip in de electrische slowcooker:

Volg het recept maar doe alles in plaats van in een ovenschaal, in de keramieken schaal van de slowcooker. Zet de slowcooker op hoog (90 C), in 4 a 5 uur is de kip gaar en valt het vlees bijna van het bot. Hevel de kip over in een braadslee en rooster het vel krokant en bruin onder de grill. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Volg voor de saus en salade verder het recept. 

Tip: foto’s geef je een jaren 60-look met het van het internet downloadbare programma Snapseed.