Julia Child ’s geroosterde citroenkip met knoflook, tijm en rozemarijn

julia child citroenkip
The Art of French Cooking
Julia Child is vooral bekend van haar boek Mastering the Art of French Cooking (1961), waarmee zij het Amerikaanse publiek liet kennismaken met de Franse keuken. Ook presenteerde ze diverse kookprogramma’s, waaronder The French Chef, dat 10 jaar lang op de Amerikaanse televisie werd uitgezonden. Ik leerde van haar bestaan via de onlangs op tv uitgezonden film Julie & Julia, een film over een blogster die een jaar lang uit het beroemde boek kookt en daarover schrijft. In deze film wordt ook een deel van het leven van Julia Child verfilmd, met Meryl Streep als Julia Child.

Met de film nog vers in het geheugen was ik voor de foodblogswap* op zoek naar een lekker recept op de blogsite van “Kook de wereld rond“. Ik begon al een beetje moedeloos te worden want er stonden veel lekkere recepten op de site en dan is het moeilijk kiezen. Tot mijn oog op dit recept viel van Julia Child. Blogster Marloes was met haar dochter in 2009 naar de film in de bioscoop geweest en naar aanleiding daarvan op zoek gegaan naar een recept van haar. Ik, vier jaar na dato, was ook nieuwsgierig geworden en dit was de perfecte gelegenheid om kennis te maken met Julia Child’s recepten.

En hoe smaakte het? Erg goed! Er werd in het blogrecept ook nog vermeld dat de salade waarop de kip werd geserveerd (in het originele recept) was weggelaten. Ik heb deze er wel bij gemaakt, maar dan niet met waterkers maar met een rucola/snijbietmix.

Julia Child’s geroosterde citroenkip

2 a 3 flinke kippenbouten (of 1 hele kip**)  
1 ui
1 citroen
2-3 teentjes knoflook (ongepeld)
3 takje tijm
2 takjes rozemarijn
zwarte peper
olijfolie

1 bosje waterkers, 1 zakje rucola of bosje snijbiet of mix
1 el walnootolie
60 ml kippenbouillon

Plet de teentjes knoflook met de platte kant van een mes en doe ze in een ruime schaal. Snij de citroen doormidden en knijp de beide helften goed uit boven de schaal, Doe ook die twee helften citroen dan in de schaal. Voeg twee takjes rozemarijn en drie takjes tijm toe en flink wat versgemalen zwarte peper. Pel en halveer de ui en snijd de twee helften in schijven. Leg de schijven in een niet ingevette ovenschaal. Wrijf de kippenbouten in met het citroen/kruidenmengsel en leg de kip op de stukken ui. Giet dan de schaal met het citroen/kruidenmengsel over de kip leeg en sprenkel een klein beetje olijfolie over de kip. Zet de ovenschaal vervolgens in een op 220 graden voorverwarmde oven en bak de kip in ongeveer een uur mooi bruin en gaar. Halverwege de baktijd de bouten even omdraaien. Dit recept kan je ook maken met de electrische slowcooker, zie hieronder**.

Leg de kipdelen op een bord en dek de kip af met aluminiumfolie om het warm te houden. Voeg de bouillon toe aan inhoud van de ovenschaal en roer met een spaan het gekarameliseerde vocht los en door elkaar. Doe het jusvocht in een kom en voeg de walnootolie toe. Klop met een garde totdat een mooie egale saus is ontstaan. Maak op smaak met zout en peper.

Doe de waterkers, rucola of snijbiet of mix daarvan in een ruime schaal en voeg de helft van de saus toe. Meng dit goed door de salade. Leg op elk bord een deel van de salade. Leg hier een deel van de kip op en besprenkel dit naar smaak nog met de saus. Lekker met gebakken aardappelen.

* foodblogswap: elke maand kunnen foodbloggers zich opgeven en mogen zij van elkaars blog koken. De blog wordt aangewezen. Dit keer mocht ik dus van Kook de wereld rond iets maken. The Cookie Cottage maakt iets van mijn blog.

** Ik heb het recept ook een keer gemaakt met een hele kip in de electrische slowcooker:

Volg het recept maar doe alles in plaats van in een ovenschaal, in de keramieken schaal van de slowcooker. Zet de slowcooker op hoog (90 C), in 4 a 5 uur is de kip gaar en valt het vlees bijna van het bot. Hevel de kip over in een braadslee en rooster het vel krokant en bruin onder de grill. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Volg voor de saus en salade verder het recept. 

Tip: foto’s geef je een jaren 60-look met het van het internet downloadbare programma Snapseed.

Summary
recipe image
Recipe Name
Julia child citroenkip
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *