Zacht gegaarde rosbief met truffelmayonaise

Vandaag heb ik weer een nieuwe bestelling geplaatst voor een biologisch rundvleespakket. Het pakket bevat het vlees van Herefordrunderen die in de Zuid-Bevelandse weiden grazen. Op deze weiden wordt geen kunstmest of bestrijdingsmiddel gebruikt. Daarnaast krijgen de runderen geen antibiotica toegediend. Het is vlees van een fantastische kwaliteit en wij bestellen dit vlees dan al enkele jaren voor ons en voor familie. Omdat je het bij de boerderij zelf en in een grote hoeveelheid tegelijkertijd inkoopt, is het niet duurder dan supermarkt-vlees.

De rosbief uit het pakket wilde ik dit keer eens aanbakken en dan verder zacht garen in de electrische slowcooker (oftewel crockpot) op 90 C. Met een electrische slowcooker kan je het vlees goed op een  constante lage temperatuur houden maar het kan natuurlijk ook in de oven. Het duurt wat langer voordat de rosbief op tafel staat maar het vlees is op deze wijze veel malser. De combinatie van rosbief met truffelmayonaise is een aanrader. Je kan bijvoorbeeld een soort carpaccio maken van de rosbief met wat rucola en truffelmayonaise. De eerste dag eet je de rosbief natuurlijk lekker warm bij het avondeten met daarnaast nog de jus.

Zacht gegaarde rosbief

Rosbief van ca 1 kilo
Dijon-mosterd
Gedroogde salie of fijn gesneden verse salie
Zout, peper
Olijfolie

Truffelmayonaise*

Bestrooi de rosbief met zout en peper. Smeer daarna de rosbief in met de mosterd. Strooi hierna de fijn gesnipperde of gedroogde salie over de rosbief. Verwarm in een bakpan wat olijfolie en bak de rosbief hier rondom bruin in aan. Leg daarna de rosbief in de schaal van de slowcooker/crockpot. Voeg nog een scheutje water toe aan het bakvet en roer de aanbaksels los. Voeg dit bij de rosbief en zet de slowcooker aan op 90 C. Check na een uur en een kwartier met een vleestemperatuurmeter hoeveel graden het vlees is: 48 graden is perfect voor mensen die graag rood hebben. Ik was iets te laat (na anderhalf uur: 52 C) en dan is het vlees rosé van binnen. Verpak het vlees in aluminiumfolie en maak ondertussen de jus. Giet het overgebleven vocht in een pannetje en doe hier nog een scheutje water bij en laat een minuutje opkoken. Serveer de rosbief met de jus en truffelmayonaise. De volgende dag koud lekker op een broodje of als salade met rucola, rosbief en truffelmayonaise.

* Ik gebruikte Ton’s BIO truffelmayonaise, een op zonne-energie gemaakte mayo uit Zierikzee. Deze was mij beschikbaar gesteld om te proberen en aangezien hier vermeld, van harte aanbevolen. Je kan ook zelf truffelmayonaise maken, op internet zijn hier diverse recepten voor te vinden.

Kip in Trappist uit de slowcooker

 kip trappist slowcooker

Het Belgische “hoevekip” klinkt toch veel lekkerder dan het Hollandse “braadkip”. Wij lopen dan ook regelmatig de Belgische super uit met een hele kip. Daarnaast liggen er vaak Belgische kazen en verschillende soorten bieren in de kar. Hoe raar is het dan dat je nog nooit een kip met Belgisch bier hebt gestoofd. Daar moet natuurlijk een keer verandering in komen. Deze kip is met Trappist, ui en kruiden in de slowcooker gegaan (op 80 Celcius) en daarna even onder de grill van de oven gezet voor een knapperig vel.

Het is gelijk mijn inzending voor het foodblogevent van juli 2015. Jody van het foodblog “Ongewoon Lekker”, een blog over ongewoon lekker eten, koken, wijn-spijs cominaties, is deze maand de host van het event. Zij heeft gekozen voor het thema “koken met bier”. Ik kook graag met bier. Zo heb ik al eens met kriekenbier een lekkere saus bij varkensmedaillons gemaakt. Daarnaast maak ik regelmatig een stoofschotel met bier en ook de mosselen krijgen wel eens een bierbadje. Maar zoals eerder aangegeven, nog nooit een kip en dat is ook erg aan te bevelen:

Kip in trappist uit de slowcooker

1 hele kip, ca 1.2 kg
1 rode ui, in ringen
2 teentjes knoflook, in schijfjes
1 tak rozemarijn
2 takjes tijm
1 flesje Trappist*
vers gemalen peper
zout

Bestrooi de kip met vers gemalen peper. Zout de kip pas nadat hij gaar is: het vel krimpt anders al tijdens het koken waardoor er sappigheid verloren gaat. Snij de rode ui in ringen en leg deze onder in de schaal van de slowcooker. Leg hier de takjes rozemarijn en tijm op. Giet het flesje Trappist leeg en leg dan de kip in de schaal met het borststuk naar boven. Verdeel de schijfjes knoflook over de kip en laat de kip zo’n vier en een half uur garen op 80 C (low van electrische slowcooker). De gaartijd is afhankelijk van de grootte van de kip dus is de kip groter dan 1,2 kg dan kan er wat extra tijd bijkomen. Zet vervolgens de grill van de oven aan en grill de kip nog in een paar minuten bruin voor degene die van een knapperig vel houdt. Bestrooi de kip met zout en maak de jus verder op smaak met wat zout, peper en eventueel wat room.

*Ik gebruikte Westmalle dubbel

Maleisische Rendang (runderstoofpot uit Maleisie)

maleisische rendang

Ik maak regelmatig Indonesische rendang. Ik gebruik daarvoor een bij de Toko gekochte boemboe. Ik heb wel eens gekeken of ik een eigen rendang-kruidenmix kon samenstellen maar er gaan in de Indonisische rendang veel exotische ingrediënten waarvan ik vermoed dat ik ze niet snel nog een keer zal gebruiken. Dit zijn ingrediënten als kemiri-noten, citroengras, djeroek poeroet, salaam blaadjes en galangawortel.

Gisteren was ik in mijn Aziatische kookboek op zoek naar een lekkere pittige stoof toen ik het recept tegenkwam van Maleisische Rendang. Ik had alle kruiden en dergelijke in huis, dus kon gelijk uittesten of er veel verschil is tussen de Indonesische en Maleisische versie. Ik vond het een zeer geslaagde rendang en kan dit gerecht nou dus op tafel zetten zonder een kant en klare kruidenmix. Met uien uit de moestuin en biologische sucadevlees uit het Hereford-rundvleespakket was het smullen van deze lekker pittige:

Maleisische Rendang

1 kilo sucadelappen
2 uien
4 tenen knoflook
3 chilipepers, zonder zaadjes
1 el geraspte verse gemberwortel
5 dl kokosmelk
1 el olie
1 el gemalen koriander
1 el gemalen komijn
1 tl kurkuma
1 tl gemalen kaneel
1/4 tl gemalen kruidnagel
1/4 tl chilipoeder
1 reepje citroenschil
1 el citroensap
1 el bruine suiker
1 tl tamarinde

Meng ui, knoflook, pepers, gember en 2 el kokosmelk in een blender tot een gladde massa. Verhit de olie in een ruime pan. Voeg kruidenmassa, gemalen koriander, komijn, kurkuma, kaneel, kruidnagel chilipoeder, citroenschil en vlees toe. Roer tot het vlees helemaal bedekt is met de specerijen. Voeg dan de rest van de kokosmelk toe en breng het geheel aan de kook. Laat vervolgens alles op een laag vuurtje zachtjes sudderen tot het vlees mals is (ca. 2 uur).

Roer als het vlees mals is, er het citroensap, suiker en tamarinde door. Serveer met rijst. Dit is een zogenaamde “droge” curry zonder veel saus. Het is dan ook lekker om nog bijvoorbeeld een groentegerecht in kokossaus bij te serveren.

Bereid je het vlees in de electrische slowcooker (crockpot): verminder dan de hoeveelheid kokosmelk met de helft en doe alles voor het sudderen in de keramische bak van de slowcooker en reken op ca. 4 uur op 90C (high).

Bron: De complete Aziatische keuken

Runderstoofpot met Rodenbach

stoofpot rodenbach

Ik ben een wijnliefhebber. Heel af en toe drink ik in de zomer wel eens een frisse biersoort zoals India Pale Ale. Mijn absoluut favoriete bier is Rodenbach. Dit is een roodbruin, zachtzurig en fruitig bier uit het Vlaamse Roeselare. Met België op een half uur rijafstand, hebben wij dit bier regelmatig in huis. In Nederland is het bij sommige gespecialiseerde slijterijen te koop.

Omdat het zo zachtzuur en fruitig is, is Rodenbach ook lekker om de mosselen in te koken (in plaats van witte wijn.) Het is daarnaast een fijn bier om in te stoven. Runderstoofpot met Rodenbach vind ik persoonlijk de allerbeste tot nu toe. Op het internet zag ik ook al enthousiaste reacties op het gebruik van dit bier in de stoverij: “sinds ik eens Rodenbach genomen heb gebruik ik niets anders meer. …. de perfecte mix van zoet en zuur voor stoofvlees”. En bij een restaurantrecensie “topper is het stoofvlees van Rodenbach met frietjes, echte aanrader!!”

Heerlijk met aardappelpuree en witlof of met frieten en een frisse salade:

Runderstoofpot met Rodenbach

 

800 gram runderstooflappen (magere runderlappen/sucade/riblappen)
300 ml Rodenbach*
1 boterham zonder korst, besmeerd met mosterd
2 volle theelepels runderstoofvlees kruidenmix **
1 grote ui, gesnipperd
Bakolie
zout, peper

Snij de runderstooflappen in dobbelstenen en bestrooi met zout en peper. Bak de helft bruin in een koekenpan, in de hete olie en doe het dan in een stoofpan of de schaal van de (electrische) slowcooker. Verhit dan opnieuw olie en bak de andere helft van het runderstoofvlees bruin. Doe dit ook in de stoofpan/schaal. Bak dan de ui glazig in de koekenpan en voeg het bier toe. Warm het bier op en voeg de ui met het bier aan het vlees toe. Haal van een boterham de korstje en smeer de boterham in met mosterd. De boterham zorgt straks voor de binding van de saus. Snij de boterham in dobbelstenen en voeg toe aan het vlees. Bestrooi alles met de stoofvleeskruiden en zet de stoofpan op laag vuur of de electrische slowcooker op 90 C (high). Laat 3 uur stoven in de stoofpan of 5 uur in de slowcooker. Voeg eventueel bij de stoofpan halverwege nog een mok (200 ml) rundvleesbouillon toe. Dit is niet nodig bij de slowcooker.

* Dit is voldoende bij gebruik van de electrische slowcooker. Bij het stoven op het fornuis is het raadzaam om nog 250 ml runderbouillon toe te voegen (en iets minder zout dan gewend) omdat er dan meer vocht verdampt.
** Dit is een kruidenmixrecept uit het kookschrift van mijn moeder van “slagers stoofvleeskruiden” en heb ik de link van weergegeven. Voor deze stoverij is het mixen van een 1/2 tl gemalen korianderzaad, 1/2 tl gemalen gemberwortel, 1/2 tl gemalen kardemom, 1/2 tl peper, 1/2 tl nootmuskaat (of 1/2 tl piment) genoeg.

Kip uit de Slowcooker met ingelegde citroen en verse kruiden

slowcooker kip citroen

Het is zo fijn om de tuin in te kunnen lopen voor een handje verse kruiden uit de kruidenbak. Sinds een paar jaar kan het. Daarvoor woonde ik in Nijmegen, met een achtertuin grenzend aan een stadspark. Elke avond trok een leger naaktslakken vanuit het stadspark onze tuin in om het helemaal leeg te eten. Wat ik ook probeerde, ik heb ze niet tegen kunnen houden.

Ik heb gepoogd ze te bestrijden met slakkenkorrels, vogelgrit (zouden ze zogenaamd niet overheen kunnen met de weke buikjes), mini-kasje (kwamen ze toch in) enzovoort. Het allervieste wat ik heb uitgeprobeerd was toch wel de tip om een schotel met bier neer te zetten. De volgende dag tref je dan een schotel met verschaald bier en dode naaktslakken aan.

Ik kan ondertussen al bijna niet meer zonder mijn verse kruiden. Koken met verse kruiden levert overigens ook nog een ander voordeel op: het gaat zo lekker ruiken in de keuken. Dat is al bij het wassen en snijden van kruiden zoals basilicum en peterselie. De geur uit de pan, door de toevoeging van rozemarijn, tijm en oregano, is al een feestje op zich. Vandaag zijn deze laatste 3 kruiden samen met nog ingelegde citroen, wat knoflook en een scheutje witte wijn bij de kip gegaan:

Slowcooked kip met ingelegde citroen en verse kruiden

Een hele scharrelkip
3 ingelegde citroenen*
2 takjes rozemarijn
2 takjes tijm
3 takjes oregano
2 teentjes knoflook
scheutje witte wijn
zout, peper

Doe de kip in de electrische slowcooker en voeg 2 in stukken gesneden ingelegde citroen erbij, de rozemarijn, tijm en oregano, 2 gekneusde teentjes knoflook en een scheutje witte wijn. Bestrooi met  peper en niet teveel zout want de ingelegde citroen is al zout. Zet de slowcooker op high (90 C) en laat de kip 5 uur tot 6 uur garen, een beetje afhankelijk van de grootte. Bij mij duurde de 1,3 kilo zware kip iets meer dan 5 uur. Zet dan de oven op grillstand en doe de kip in een ovenschaal. Grill de kip goudbruin. Snij de schil van de derde ingelegde citroen in kleine smalle reepjes (schil is eetbaar) en serveer samen met de gegrilde kip.

* Dit zijn gezouten ingelegde citroenen. Je kunt ze in het geheel eten. Ik gebruikte Libanese ingelegde citroenen met zwarte zonnebloemzaadjes.

Hazenpeper met verse veenbessen

hazenpeper

“Zal ik je leren hoe je een haas moet villen ?”, werd gevraagd. “Nee dank je, een andere keer maar”, was mijn antwoord. Zelf de haas villen, is nog een stap te ver voor mij. Ik verdiep mij wel in hoe je het vlees het beste kan bereiden. Hazenpeper wordt van het schoudervlees en de achterbouten van de haas gemaakt. Dit vlees moet lekker sudderen in de pan tot het mals is.

Ik vind hazenpeper erg lekker dus was blij met de onverwachts gegeven haas. Toevallig had ik in het begin van de week een aanbieding veenbessen oftewel cranberries meegenomen van de groenteboer. Dus die zijn in de hazenpeper gegaan. In veel recepten voor hazenpeper (wat zijn er veel verschillende !) komen ook zilveruitjes voor. In plaats daarvan zorgden de verse veenbessen voor het zoetzure in de hazenpeper. Lekker met (gebakken) spruitjes of met gekarameliseerde witlof en aardappelen.

Hazenpeper met verse veenbessen (cranberries):

Ca. 500 gram vlees van de haasbouten
1 ui
500 ml rode wijn
200 ml runderbouillon/vleesfond
2 plakken peperkoek (ontbijtkoek)
1 stengel rozemarijn
2 stengels tijm
zout, peper,
50 gram spekreepjes
75 gram verse cranberries
35 gram kristalsuiker

Bestrooi het vlees met zout en peper. Braad het vlees of de hele bouten in olie aan totdat het vlees lichtbruin is. Voeg dan de gesnipperde ui, rozemarijn en tijm toe. Blus alles af met de rode wijn en bouillon/vleesfond. Verkruimel de ontbijtkoek en doe dit erbij. Breng alles op smaak met zout en peper. Indien je een slowcooker gebruikt, doe dan alles in de slowcooker (hoge stand = 90C, ca. 2 uur). Anders: laat op laag vuur twee a drie uur sudderen. Laat het geheel sudderen tot het vlees bijna van het bot valt of check af en toe of het vlees al mals is. Bij bouten: haal de bouten er uit en het vlees van het bot. Doe het vlees er terug in. Bak de spekjes in een koekenpan en voeg deze toe aan de hazenpeper. Bewaar eventueel het spekvet uit het pannetje om de spruiten in te bakken. Zet een pannetje op met de verse veenbessen/cranberries, een bodempje water en de kristalsuiker. Laat alles zachtjes koken totdat de bessen zacht zijn. Voeg de bessen vlak voor het serveren toe aan de hazenpeper. Serveer met aardappelen en spruitjes of witlof:

Spruitjes: bak de spruitjes in ca. 10 minuten gaar in het spekvet en bestrooi met zout en peper.

Gekarameliseerde Witlof: Snij het bruine deel van het kontje af en de witlof in de lengte doormidden. Laat een klontje boter warm worden in een pan en stoof hier de witlof in. Indien de witlof bijna beetgaar is, bestrooi dan de witlofstronkjes met wat poedersuiker en zout en bak ze nog even door in de pan totdat ze mooi goudbruin zijn. Tijdsduur max. 10 minuten.

Julia Child ’s geroosterde citroenkip met knoflook, tijm en rozemarijn

julia child citroenkip
The Art of French Cooking
Julia Child is vooral bekend van haar boek Mastering the Art of French Cooking (1961), waarmee zij het Amerikaanse publiek liet kennismaken met de Franse keuken. Ook presenteerde ze diverse kookprogramma’s, waaronder The French Chef, dat 10 jaar lang op de Amerikaanse televisie werd uitgezonden. Ik leerde van haar bestaan via de onlangs op tv uitgezonden film Julie & Julia, een film over een blogster die een jaar lang uit het beroemde boek kookt en daarover schrijft. In deze film wordt ook een deel van het leven van Julia Child verfilmd, met Meryl Streep als Julia Child.

Met de film nog vers in het geheugen was ik voor de foodblogswap* op zoek naar een lekker recept op de blogsite van “Kook de wereld rond“. Ik begon al een beetje moedeloos te worden want er stonden veel lekkere recepten op de site en dan is het moeilijk kiezen. Tot mijn oog op dit recept viel van Julia Child. Blogster Marloes was met haar dochter in 2009 naar de film in de bioscoop geweest en naar aanleiding daarvan op zoek gegaan naar een recept van haar. Ik, vier jaar na dato, was ook nieuwsgierig geworden en dit was de perfecte gelegenheid om kennis te maken met Julia Child’s recepten.

En hoe smaakte het? Erg goed! Er werd in het blogrecept ook nog vermeld dat de salade waarop de kip werd geserveerd (in het originele recept) was weggelaten. Ik heb deze er wel bij gemaakt, maar dan niet met waterkers maar met een rucola/snijbietmix.

Julia Child’s geroosterde citroenkip

2 a 3 flinke kippenbouten (of 1 hele kip**)  
1 ui
1 citroen
2-3 teentjes knoflook (ongepeld)
3 takje tijm
2 takjes rozemarijn
zwarte peper
olijfolie

1 bosje waterkers, 1 zakje rucola of bosje snijbiet of mix
1 el walnootolie
60 ml kippenbouillon

Plet de teentjes knoflook met de platte kant van een mes en doe ze in een ruime schaal. Snij de citroen doormidden en knijp de beide helften goed uit boven de schaal, Doe ook die twee helften citroen dan in de schaal. Voeg twee takjes rozemarijn en drie takjes tijm toe en flink wat versgemalen zwarte peper. Pel en halveer de ui en snijd de twee helften in schijven. Leg de schijven in een niet ingevette ovenschaal. Wrijf de kippenbouten in met het citroen/kruidenmengsel en leg de kip op de stukken ui. Giet dan de schaal met het citroen/kruidenmengsel over de kip leeg en sprenkel een klein beetje olijfolie over de kip. Zet de ovenschaal vervolgens in een op 220 graden voorverwarmde oven en bak de kip in ongeveer een uur mooi bruin en gaar. Halverwege de baktijd de bouten even omdraaien. Dit recept kan je ook maken met de electrische slowcooker, zie hieronder**.

Leg de kipdelen op een bord en dek de kip af met aluminiumfolie om het warm te houden. Voeg de bouillon toe aan inhoud van de ovenschaal en roer met een spaan het gekarameliseerde vocht los en door elkaar. Doe het jusvocht in een kom en voeg de walnootolie toe. Klop met een garde totdat een mooie egale saus is ontstaan. Maak op smaak met zout en peper.

Doe de waterkers, rucola of snijbiet of mix daarvan in een ruime schaal en voeg de helft van de saus toe. Meng dit goed door de salade. Leg op elk bord een deel van de salade. Leg hier een deel van de kip op en besprenkel dit naar smaak nog met de saus. Lekker met gebakken aardappelen.

* foodblogswap: elke maand kunnen foodbloggers zich opgeven en mogen zij van elkaars blog koken. De blog wordt aangewezen. Dit keer mocht ik dus van Kook de wereld rond iets maken. The Cookie Cottage maakt iets van mijn blog.

** Ik heb het recept ook een keer gemaakt met een hele kip in de electrische slowcooker:

Volg het recept maar doe alles in plaats van in een ovenschaal, in de keramieken schaal van de slowcooker. Zet de slowcooker op hoog (90 C), in 4 a 5 uur is de kip gaar en valt het vlees bijna van het bot. Hevel de kip over in een braadslee en rooster het vel krokant en bruin onder de grill. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Volg voor de saus en salade verder het recept. 

Tip: foto’s geef je een jaren 60-look met het van het internet downloadbare programma Snapseed.

Retro: Traditioneel gekruid stoofvlees & recept voor stoofvleeskruiden

traditioneel stoofvlees stoofvleeskruiden

De blaadjes vallen en het is tijd voor wat nostalgievoer. Vandaag stoofvlees met een zelf gemengde slagers kruidenmix, een mix van koriander, gember, kardemom, peper en nootmuskaat. Het recept komt uit het kookschriftje van mijn moeder. Waarschijnlijk is dit krantenknipsel-recept begin jaren 80 in het schriftje terecht gekomen. Ik heb de kookschrijver namelijk gegoogled en hij heeft vanaf 1977 tot en met de jaren 90 in het AD een kookcolumn gehad. Mijn moeder had diverse van zijn recepten ingeplakt en deze column had al een wat moderner uiterlijk dan de eerste knipsels.

Hans Belterman was de kookschrijver en in die tijd zeer vooruitstrevend. De groente moest volgens hem namelijk bijtgaar worden gekookt in plaats van (gebruikelijk) sufgekookt. Of mijn moeder ooit slagers kruidenmix voor rundvlees (een bij de slager gekocht potje voor het kruiden van het vlees) heeft gehad, kan ik mij niet herinneren. Maar de geur die van de mix afkomt, brengt je gelijk terug naar de jeugdjaren.

Het is wel apart: een mix van exotische kruiden en zo ontzettend oerhollands naar stoofvlees ruikend. Tijd voor een timewarp, terug naar moeders of oma’s suddervlees ? Maak dan eens deze:

Stoofvlees in kruidige saus

 

Stoofvleeskruiden mix

1 tl gemalen korianderzaad
1 tl gemalen gemberwortel
1 tl gemalen kardemom*
1 tl peper
1 tl nootmuskaat (of 1/2 tl piment)

Stoofpot

800 gram runderstooflappen in blokjes
zout
2 el bloem
2 uien
3 teentjes knoflook**
50 gram boter

Snij de runderstooflappen in blokjes. Bestrooi ze met 2 1/2 tl van de kruidenmix en met zout naar smaak. Schep alles goed door en laat een kwartier rusten. Verhit de boter in een braadpan. Bak het vlees onder voortdurend omscheppen aan alle kanten bruin. Voeg tijdens het bakken de gesnipperde ui toe en wanneer het vlees bruin is de knoflook in stukjes. Strooi er gelijk daarna bloem over en schep dit goed door. Voeg dan 4 dl kokend water erbij. Indien je met de slowcooker/crockpot gaat werken, is 2 1/2 dl genoeg. Blijf goed roeren totdat het vocht licht is gebonden. Zet dan het vuur lager en laat het vlees zo’n 3 uur zachtjes stoven. Of hevel alles over in de slowcooker en laat het geheel vijf uur op hoge stand stoven. Roer af en toe door. Indien de stoverij in een pan wordt klaargemaakt, let dan goed op of er nog genoeg vocht aanwezig is. Voeg anders af en toe gekookt water toe.

* Dit is gemalen zaad van de groene kardemompeul. Indien je alleen deze peulen in huis hebt, snij dan 8 peulen open, haal het zaad er uit en maal het fijn (met behulp van blender).

** Knolfook zou oma er niet door hebben gedaan maar het is wel lekker…

Lasagne met blauwe kaas uit de slowcooker

lasagne blauwe kaas slowcooker
Het enige nadeel dat ik kan verzinnen aan een lasagne uit de elektrische slowcooker, is dat de bovenkant van de lasagne geen mooi goudbruin waasje heeft. Voordelen: geen uitgedroogde stukken in de lasagne, geen verbrand hard lasagnevel, geen omkijken naar eenmaal in de slowcooker. Je krijgt een perfect gegaarde lasagne op het bord, Italiaans restaurant-kwaliteit.
Volgens de Amerikaanse sites over lasagne uit de slowcooker (in Amerika crockpot genoemd) zou de lasagne op de laagste stand zo’n 4 uur moeten garen. Ik weet niet hoe Amerikanen het liefst de lasagne eten, maar bij mij was het na 1,5 a 2 uur op laagste stand al gaar. Ik had geen voorgekookte lasagnevellen, gewoon de recht toe, recht aan lasagnevellen van een bekend Italiaans merk.   

Als je niet in het bezit bent van een elektrische slowcooker, dan is dit nog steeds een heerlijk recept. De blauwschimmelkaas maakt de lasagne namelijk net iets pittiger. In de oven doet de lasagne er ongeveer een half uur over om te garen, op 180 C.

Lasagne met blauwschimmelkaas uit de slowcooker

Tomaten & groentesaus

300 gram h.o.h. gehakt
1 blik gepelde tomaten
1 blikje tomatenpuree
1 teentje knoflook
1 scheutje balsamico-azijn of rode wijn
1 scheutje worcestershiresaus
1 tl tuinkruidenbouillon
1/2 kopje water
2 tl gedroogde oregano
zwarte peper, zout
1 zak Italiaanse roerbakgroente

Bechamelsaus*

25 gram boter
ca. 2,5 el bloem
2 dl melk

Overig

100 gram blauwschimmelkaas (blue stilton/gorgonzola/watson’s)
1 pak lasagnevellen (hoeft niet voorgekookt te zijn)

Bak het gehakt rul in de pan, voeg de roerbakgroente toe en bak het geheel zo’n vijf minuten. Voeg dan het blik gepelde tomaten, het blikje tomatenpuree, een half kopje water en eventueel nog 1 tl bouillonpoeder. Laat even door pruttelen en voeg dan een teentje uitgeknepen knoflook, een scheutje balsamicoazijn of rode wijn, een scheutje worcestershiresaus (ca. 1 tl), oregano, zout en peper toe.

Maak een bechamelsaus door 25 gram boter te smelten in een pannetje. Roer daar bloem doorheen totdat het deeg in het pannetje draden gaat vormen. Voeg ca. 2 deciliter melk toe. De bechamelsaus mag niet te dik zijn, net dun genoeg zodat je het nog kunt schenken.

Lepel 1/3 van de tomaten/groentesaus in de schaal van de slowcooker. Leg daar een laagje lasagnevellen op. Breek eventueel in vorm. Herhaal dit nog 2 keer. Op het laatste laagje lasagnevellen lepel je de bechamelsaus. Brokkel de blauwschimmelkaas over de bechamelsaus. Versier eventueel de bovenkant nog met plakjes tomaat of tuinkruiden. Zet de schaal in de slowcooker. Laagste stand, in circa 1,5 a 2 uur is de lasagne gaar.

* Vervang eventueel de bechamelsaus door dunne plakjes mozzarella.

Stoofvlees met Guinness (Irish stew)

stoofvlees guinness

Deze Ierse stoofschotel smaakt precies zoals je verwacht. Toch weer heel anders dan de Vlaamse stoverij en de Hollandse stoofschotels. Doordat ik het met de electrische slowcooker heb klaargemaakt, was de bereiding eenvoudig: groente en vlees snijden, kruiden, aanbraden en het geheel voor zo’n 5 uur in de slowcooker laten stoven.

Het recept komt uit een Brits kookboekje over koken met kruiden. Er kan op het laatst ook nog kruidenknoedels aan de stoofpot worden toegevoegd. Deze kruidendeegballetjes stoven de laatste 20 minuten mee. Ik had nog flink wat aardappelpuree van de overige dag over dus ik heb de knoedels laten zitten. Ik zal het recept van de knoedels hieronder nog wel weergeven.

Stoofschotel met Guinness en kruidenknoedels

25 gram bloem
800 gram tot 1 kilo runderstoofvlees
2 el olie
2 uien, gesnipperd
1 winterpeen in plakjes
3 dl Guinness
3 laurierblaadjes
2 tl bruine suiker
3 takjes verse tijm
1 tl wijn- of ciderazijn
zout en peper

Indien je gaat stoven in de oven: verwarm de oven voor op 160 C. Snij het stoofvlees in dobbelstenen en bestrooi met zout en peper. Wentel de stukjes vlees door de bloem en bak het vlees in enkele porties aan in de hete olie. Doe het aangebraden vlees in de stoofschotel of slowcooker. Stoof dan nog even 5 minuten de winterpeen en ui in de pan en voeg deze toe aan het vlees. Voeg Guinness, laurier, suiker, tijm en een scheutje wijnazijn toe. Zet alles zo’n 1 uur en 40 minuten in de oven of zet de slowcooker op hoog, zo’n 4 uur.

Kruidenknoedels:

115 gram boter in stukjes
225 gram zelfrijzend bakmeel
2 el fijngesneden kruiden
ca 1 1/2 dl water

Meng boter, bloem en kruiden. Voeg voldoende water toe om er een zacht plakkerig deeg van te maken. Rol er met bebloemde handen kleine bolletjes van. Voeg de bolletjes toe aan de stoofschotel en laat nog zo’n 20 minuten meestoven totdat ze gaar zijn.