Kip uit de Slowcooker met ingelegde citroen en verse kruiden

slowcooker kip citroen

Het is zo fijn om de tuin in te kunnen lopen voor een handje verse kruiden uit de kruidenbak. Sinds een paar jaar kan het. Daarvoor woonde ik in Nijmegen, met een achtertuin grenzend aan een stadspark. Elke avond trok een leger naaktslakken vanuit het stadspark onze tuin in om het helemaal leeg te eten. Wat ik ook probeerde, ik heb ze niet tegen kunnen houden.

Ik heb gepoogd ze te bestrijden met slakkenkorrels, vogelgrit (zouden ze zogenaamd niet overheen kunnen met de weke buikjes), mini-kasje (kwamen ze toch in) enzovoort. Het allervieste wat ik heb uitgeprobeerd was toch wel de tip om een schotel met bier neer te zetten. De volgende dag tref je dan een schotel met verschaald bier en dode naaktslakken aan.

Ik kan ondertussen al bijna niet meer zonder mijn verse kruiden. Koken met verse kruiden levert overigens ook nog een ander voordeel op: het gaat zo lekker ruiken in de keuken. Dat is al bij het wassen en snijden van kruiden zoals basilicum en peterselie. De geur uit de pan, door de toevoeging van rozemarijn, tijm en oregano, is al een feestje op zich. Vandaag zijn deze laatste 3 kruiden samen met nog ingelegde citroen, wat knoflook en een scheutje witte wijn bij de kip gegaan:

Slowcooked kip met ingelegde citroen en verse kruiden

Een hele scharrelkip
3 ingelegde citroenen*
2 takjes rozemarijn
2 takjes tijm
3 takjes oregano
2 teentjes knoflook
scheutje witte wijn
zout, peper

Doe de kip in de electrische slowcooker en voeg 2 in stukken gesneden ingelegde citroen erbij, de rozemarijn, tijm en oregano, 2 gekneusde teentjes knoflook en een scheutje witte wijn. Bestrooi met  peper en niet teveel zout want de ingelegde citroen is al zout. Zet de slowcooker op high (90 C) en laat de kip 5 uur tot 6 uur garen, een beetje afhankelijk van de grootte. Bij mij duurde de 1,3 kilo zware kip iets meer dan 5 uur. Zet dan de oven op grillstand en doe de kip in een ovenschaal. Grill de kip goudbruin. Snij de schil van de derde ingelegde citroen in kleine smalle reepjes (schil is eetbaar) en serveer samen met de gegrilde kip.

* Dit zijn gezouten ingelegde citroenen. Je kunt ze in het geheel eten. Ik gebruikte Libanese ingelegde citroenen met zwarte zonnebloemzaadjes.

Summary
recipe image
Recipe Name
Kip uit de slowcooker met ingelegde citroen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *