Asperges met blauwe kaassaus en gepocheerde zalm

asperges blauwe kaas zalm

Doordat we elkaar op dezelfde dag wilden verrassen met asperges, hadden we voor de paasdagen twee kilo van het witte goud liggen. De eerste dag hebben we ze met bearnaisesaus gegeten en een heldere aspergesoep van de schillen en kontjes gemaakt. De volgende dag was er, op de aspergesoep na, geen trek in asperges. Gisteren wilde ik de combinatie asperge en blauwe kaas eens uitproberen. Erg lekker, kan ik nu al verklappen.

Salie en blauwe kaas smaken ook weer goed met elkaar. Salie begin ik in de keuken steeds meer te gebruiken. Vorig jaar heb ik het daarom in de kruidenbak gezaaid. Het begint al een hele bos te worden. En omdat ik salie vers uit de kruidenbak kan halen, gebruik ik het ook weer meer. Zo gaat het tegenwoordig in de Mediterraanse soepjes en sauzen. Saltimbocca, het beroemde gerecht van kalfslapjes met salie, heb ik echter nog nooit zelf gemaakt en zal toch binnenkort eens echt op de tafel moeten komen.

Asperges met blauwe kaassaus en gepocheerde zalm

 Voor 4 personen

4 mootjes zalm (van ca 100 gram per stuk)
halve liter visbouillon of court bouillon
1 kilo ongeschilde asperges
150 ml slagroom
100 gram blauwe kaas (danish blue)
50 ml witte wijn
een handje gehakte walnoten (of licht geroosterde pijnboompitjes)
peper en zout naar smaak
3 verse salieblaadjes, fijn gesneden
(200 gram gedroogde lintpasta)

Verwarm de oven voor op 120 C. Schil de asperges en doe ze in een pan en voeg water toe tot ze onder staan. Breng het water aan de kook en laat de asperge’s 5 minuten koken en zet dan het vuur uit. Check regelmatig of de asperges gaar zijn. Dunne asperges zijn dan na 5 minuten ongeveer gaar en dikke asperges na 10 minuten.

Verwarm voor de gepocheerde zalmmoten een halve liter visbouillon of een court-bouillon (bouillon van groente en kruiden) tot het kookpunt. Verwijder eventueel het vel van de zalm. Pak een diepe ovenschaal en leg daar de moten zalm in. Giet hier de visbouillon over en zet in de oven. De garing duurt 2 a 3 minuten per centimeter hoogte van de vismoten, dus na ca 8 tot 10 minuten in de oven zijn de moten gaar. Haal ze dan uit de oven en laat ze in het vocht tot je de moten kan opdienen.

Maak ondertussen de saus door de slagroom te verwarmen en daar de kaas doorheen te roeren. Als de kaas gesmolten is kan de wijn worden toegevoegd en de fijn gesneden salie. Maak op smaak met zout en peper.

Indien je het gerecht serveert met pasta, doe de pasta in kokend water nadat je de zalm in de oven hebt gezet.

Serveer de asperges met de saus en wat gehakte walnoten of pijnboompitjes.

Summary
recipe image
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Asperges met blauwe kaassaus en gepocheerde zalm

  1. Vandaag gemaakt. Heerlijk met die blauwe kaassaus. Wij zijn dol op asperges en proberen elke keer een andere manier om deze te eten. Wij hebben ze gegeten met gebakken krieltjes met salie.
    Bedankt voor het idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *