Stoofvlees met Guinness (Irish stew)

stoofvlees guinness

Deze Ierse stoofschotel smaakt precies zoals je verwacht. Toch weer heel anders dan de Vlaamse stoverij en de Hollandse stoofschotels. Doordat ik het met de electrische slowcooker heb klaargemaakt, was de bereiding eenvoudig: groente en vlees snijden, kruiden, aanbraden en het geheel voor zo’n 5 uur in de slowcooker laten stoven.

Het recept komt uit een Brits kookboekje over koken met kruiden. Er kan op het laatst ook nog kruidenknoedels aan de stoofpot worden toegevoegd. Deze kruidendeegballetjes stoven de laatste 20 minuten mee. Ik had nog flink wat aardappelpuree van de overige dag over dus ik heb de knoedels laten zitten. Ik zal het recept van de knoedels hieronder nog wel weergeven.

Stoofschotel met Guinness en kruidenknoedels

25 gram bloem
800 gram tot 1 kilo runderstoofvlees
2 el olie
2 uien, gesnipperd
1 winterpeen in plakjes
3 dl Guinness
3 laurierblaadjes
2 tl bruine suiker
3 takjes verse tijm
1 tl wijn- of ciderazijn
zout en peper

Indien je gaat stoven in de oven: verwarm de oven voor op 160 C. Snij het stoofvlees in dobbelstenen en bestrooi met zout en peper. Wentel de stukjes vlees door de bloem en bak het vlees in enkele porties aan in de hete olie. Doe het aangebraden vlees in de stoofschotel of slowcooker. Stoof dan nog even 5 minuten de winterpeen en ui in de pan en voeg deze toe aan het vlees. Voeg Guinness, laurier, suiker, tijm en een scheutje wijnazijn toe. Zet alles zo’n 1 uur en 40 minuten in de oven of zet de slowcooker op hoog, zo’n 4 uur.

Kruidenknoedels:

115 gram boter in stukjes
225 gram zelfrijzend bakmeel
2 el fijngesneden kruiden
ca 1 1/2 dl water

Meng boter, bloem en kruiden. Voeg voldoende water toe om er een zacht plakkerig deeg van te maken. Rol er met bebloemde handen kleine bolletjes van. Voeg de bolletjes toe aan de stoofschotel en laat nog zo’n 20 minuten meestoven totdat ze gaar zijn.

Summary
recipe image
Recipe Name
stoofvlees guinness
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *