Hazenpeper met verse veenbessen

hazenpeper

“Zal ik je leren hoe je een haas moet villen ?”, werd gevraagd. “Nee dank je, een andere keer maar”, was mijn antwoord. Zelf de haas villen, is nog een stap te ver voor mij. Ik verdiep mij wel in hoe je het vlees het beste kan bereiden. Hazenpeper wordt van het schoudervlees en de achterbouten van de haas gemaakt. Dit vlees moet lekker sudderen in de pan tot het mals is.

Ik vind hazenpeper erg lekker dus was blij met de onverwachts gegeven haas. Toevallig had ik in het begin van de week een aanbieding veenbessen oftewel cranberries meegenomen van de groenteboer. Dus die zijn in de hazenpeper gegaan. In veel recepten voor hazenpeper (wat zijn er veel verschillende !) komen ook zilveruitjes voor. In plaats daarvan zorgden de verse veenbessen voor het zoetzure in de hazenpeper. Lekker met (gebakken) spruitjes of met gekarameliseerde witlof en aardappelen.

Hazenpeper met verse veenbessen (cranberries):

Ca. 500 gram vlees van de haasbouten
1 ui
500 ml rode wijn
200 ml runderbouillon/vleesfond
2 plakken peperkoek (ontbijtkoek)
1 stengel rozemarijn
2 stengels tijm
zout, peper,
50 gram spekreepjes
75 gram verse cranberries
35 gram kristalsuiker

Bestrooi het vlees met zout en peper. Braad het vlees of de hele bouten in olie aan totdat het vlees lichtbruin is. Voeg dan de gesnipperde ui, rozemarijn en tijm toe. Blus alles af met de rode wijn en bouillon/vleesfond. Verkruimel de ontbijtkoek en doe dit erbij. Breng alles op smaak met zout en peper. Indien je een slowcooker gebruikt, doe dan alles in de slowcooker (hoge stand = 90C, ca. 2 uur). Anders: laat op laag vuur twee a drie uur sudderen. Laat het geheel sudderen tot het vlees bijna van het bot valt of check af en toe of het vlees al mals is. Bij bouten: haal de bouten er uit en het vlees van het bot. Doe het vlees er terug in. Bak de spekjes in een koekenpan en voeg deze toe aan de hazenpeper. Bewaar eventueel het spekvet uit het pannetje om de spruiten in te bakken. Zet een pannetje op met de verse veenbessen/cranberries, een bodempje water en de kristalsuiker. Laat alles zachtjes koken totdat de bessen zacht zijn. Voeg de bessen vlak voor het serveren toe aan de hazenpeper. Serveer met aardappelen en spruitjes of witlof:

Spruitjes: bak de spruitjes in ca. 10 minuten gaar in het spekvet en bestrooi met zout en peper.

Gekarameliseerde Witlof: Snij het bruine deel van het kontje af en de witlof in de lengte doormidden. Laat een klontje boter warm worden in een pan en stoof hier de witlof in. Indien de witlof bijna beetgaar is, bestrooi dan de witlofstronkjes met wat poedersuiker en zout en bak ze nog even door in de pan totdat ze mooi goudbruin zijn. Tijdsduur max. 10 minuten.

Summary
recipe image
Recipe Name
hazenpeper met verse veenbessen (cranberry)
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *