Gegrilde slowcooked Spareribs in biermarinade

spareribs gerookte paprikapoeder bier

Dit zijn de allerbeste spareribs die ik ooit heb gegeten. Tijdens de studententijd ben ik volledig afgehaakt op spareribs. Het was een tijd van goedkoop en vet eten en daar paste met zijn allen onbeperkt spareribs gaan eten (in zaaltje waar ook werd gepoold ed.) bij. Met moeite kreeg je de halve centimeter kleverig vlees van het bot af. Dat waren hele andere spare ribs dan deze, met de slowcooker zacht gegaard en even nagegrilde “platte ribben”.

Voor een lekkere rooksmaak heb ik gerookt paprikapoeder gebruikt, van dat Spaanse paprikapoeder uit een mooi blikje. Er gaan nog wat andere kruiden over het vlees en dan in de slowcooker met een half flesje bier. Liefst een (Emelisse) dubbel want die is mooi licht bitter en licht zoetig en dat combineert fantastisch met het vlees en de rooksmaak van de paprika. Helemaal fusion wordt het met een sausje waar hoisinsaus en worcestershiresaus in gaat maar een gewone barbequesaus past hier ook prima bij.

Vandaag niet van de barbecue maar gewoon uit de slowcooker en van onder de grill:

Slow cooked spare ribs

Voor 4 personen

1 kilo ongemarineerde platte ribben c.q. krabbetjes
1/2 flesje Trappist of een Emelisse dubbel

Kruiden
1 deel gerookte paprikapoeder of gewone paprikapoeder*
1/2 deel cayennepeper
1 deel grof zeezout
1/4 deel zwarte peper
1 deel bruine basterdsuiker
1/4 deel komijn

Sausje
2 el deel tomatenketchup
2 el hoisinsaus
1 tl chilisaus/sambal
1/2 tl mosterd
1/2 tl worcestershiresaus
snufje zout

Rub de kruiden goed in de platte ribben (ook wel krabbetjes genoemd). Doe de trappist in de (elektrische) slowcooker en leg met de botten van ribben naar beneden, de ribben in de slowcooker. Zet de slowcooker op high (90 C) en laat zo’n 5 uur garen (afhankelijk van de dikte). Telkens na een uurtje even de bovenste delen bedruipen met het vocht uit de slowcooker. Zet dan de oven op grillstand en grill de bovenkant in een paar minuten bruin en krokant. Meng het sausje van de ingrediënten. Eet smakelijk. Lekker met een witte-koolsalade (cole slaw) en gebakken aardappelen.

*Als je de spareribs op de bbq klaarmaakt dan kan je gewone paprikapoeder gebruiken want dan krijg je de rooksmaak van de bbq. Bij bereiding in de oven is het lekker om (een deel) Spaanse gerookte paprikapoeder te gebruiken.

Summary
recipe image
Recipe Name
Gegrilde slowcooked spareribs in biermarinade
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Published by

One thought on “Gegrilde slowcooked Spareribs in biermarinade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *