Het begin van de herfst. Het valt mij niet mee om te accepteren dat de zomer voorbij is. Vorige week was het nog mooi nazomerweer, dus nog even naar het strand, in de tuin werken en in het zonnetje zitten. Deze week zijn de geurkaarsen aangegaan. Onze eigen pompoenen hebben nog even tijd nodig dus zijn we eergisteren naar de pompoenwinkel geweest om een paar lekkere soorten uit te zoeken zoals de spaghettipompoen. Er staat inmiddels een herfstboeket op tafel en ik krijg weer zin in stoofpot. Kortom, het herfstseizoen is begonnen bij mij.
Met de Crockpot Express tover je binnen een uur een lekkere stoofpot op tafel. Ik koos voor een stoofpot met bonen. Toen ik een recept op het internet tegenkwam met Oosterse kruiden, schoot mij het vorig jaar aangeschafte potje met Baharat-kruidenmix binnen. Bij deze kruidenmix vond ik linzen en kikkererwten goed passen, maar je kan natuurlijk elke bonenmix gebruiken die je lekker vindt (of in huis hebt). Met wat rode peper geef je deze stoverij nog een lekkere extra oppepper:
Stoofvlees met bonen en baharat
- 700 gram runderstooflappen
- 1 blik tomatenstukjes
- 1 el tomatenpuree
- 1 dl bouillon
- 2 uien
- 2 knoflooktenen
- 1 chilipeper
- 1 scheut citroensap
- 400 gram bonen (linzen, kikkererwten)
- 4 tl, met kop er op, van de baharat kruidenmix*
- zout, peper
Snipper de ui en knoflook en bak deze aan (in de crockpot op Saute). Snij het vlees in dobbelstenen en kruid met peper en zout. Voeg dit in delen toe en bak tot bruin. Voeg dan het blik tomatenstukjes, bouillon, tomatenpuree, chilipeper, citroensap en baharat toe. Sluit de deksel en laat sudderen voor drie uur en kijk regelmatig of er nog genoeg vocht in de pan zit. Of zet de Crockpot Express op Meat, deksel op stoom dicht en stoom op 35 minuten. Verhoog de tijd naar 45 minuten bij wat taaiere (magere) stooflappen. Druk op aan. Laat dan nog 10 minuten op warmhoudfunctie staan en laat dan de stoom vrij. Haal de deksel van de pan. Voeg de bonen toe en laat deze nog even doorwarmen. Indien er nog teveel vocht in de Crockpot Express zit, laat dan het vocht nog even verder verdampen door de deksel van de pan af te houden en de functie saute aan te zetten. Dien op met rijst of brood of gewoon met gekookte aardappelen want je hebt een lekkere hartige saus.
- Een potje kant en klare kruidenmix of stel de kruidenmix zelf samen. De hoeveelheid is wel afhankelijk van het merk dus begin met 3 theelepels en proef even of een vierde nog nodig is.
Published by