Herfstbrood met appel, noten en kaneelsuiker

We hebben twee appelboompjes in de moestuin. De ene had dit jaar maar 1 miezerig appeltje en de andere heel veel grote rode appelen. Helaas bleken enkele appelen aangetast. Nadat mijn zoontje een diertje in het klokhuis aantrof werden de appeltjes niet meer gepakt om zo op te eten. Appelcompote vinden ze lekker dus dat is altijd nog een optie. Appeltaart maken vind ik zo’n gedoe. Ik zoek recepten waar ik een twee a drie appeltjes in kwijt kan. Het idee van een herfstbroodje zag ik op facebook voorbij komen en gisteren ben ik op mijn vrije dag aan de slag gegaan.

Ik kon hier ook mijn halve verpakkingen noten in kwijt. In het gebruikte recept stonden wal- en hazelnoten. Ik verving een deel van de noten door amandelen. Verder stond er geen zout in het recept (foutje?) en was de rijstijd erg kort ( eerste rijs 10 minuten en tweede 20 minuten). Dit heb ik aangepast. Het is een heerlijk luchtig broodje: het deeg lijkt op briochedeeg. Vanochtend heb ik het brood gegeten met wat roomboter. Het lijkt mij ook erg lekker met kweeperengelei of chocopasta!

Herfstbroodje

 • 500 gram bloem
 • 6 gram zout
 • 40 gram boter
 • 40 gram eierdooier (2 dooiers)
 • 20 gram basterdsuiker
 • 1 zakje instantgist
 • 210 ml water van ca. 25 C.
 • Vulling:
 • 100 gram fijngehakte noten (bijv. 60 gram walnoten en 40 gram hazelnoot (of 40 gram amandel)
 • 2 kleine appels, gehalveerd en daarna in dunne plakjes gesneden
 • 4 eetlepels kristalsuiker
 • 1 tl kaneelpoeder
 • zonnenbloemolie

Doe bloem, zout, boter, eierdooier, basterdsuiker, gist en water in een kom (van de BBM) en kneed alles goed door. Laat 40 minuten rijzen.

Bestrijk een broodvorm met boter of olie en voorzie dit van een laagje suiker. Rol het deeg uit tot een lap van 22 centimeter breed en 30 centimeter hoog. Strijk dit in met zonnebloemolie. Bestrooi eerst met suiker-kaneelmengsel, daarna met notenmengsel en leg de appelpartjes over het deeg. Rol dit (zo strak mogelijk) op en leg de deegrol met naad naar beneden in de broodvorm. Laat 40 minuten rijzen.

Afbakken op 225 C. 18-20 minuten.

Summary
recipe image
Recipe Name
Herfstbroodje met appel, noten en kaneelsuiker
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *