In het Parool stonden afgelopen zaterdag de culinaire trends voor 2023 aangegeven waaronder “Het nieuwe crisiskoken”. Dat betekent dat we zorgvuldiger omgaan met energie. De snelkookpan maakt een comeback en we gaan koken met restwarmte en eenpansgerechten worden populairder dan ooit. Met de ouderwetse snelkookpan ging het bij mij regelmatig mis: aangebrande aardappelen, uit elkaar geklapte stoofperen en ongare stoofpotten. Met de crockpot express of een andere multicooker kan je ook op hoge druk garen maar dan veilig.
Dit pittige stoofvleesgerecht was binnen een uur klaar. Het is zo fijn om niet al vroeg in de middag het vlees en groenten te hoeven snijden. Ik gebruik de multicooker al meerdere keren per week. Risotto uit de crockpot express is perfect en lekkerder dan uit de gewone pan, kip wordt supermals en het bespaart tijd en energie. Op facebook zijn er overigens leuke groepen te vinden die ervaringen en recepten delen zoals “Nederlandse Instantpot recepten” (kooktijden en dergelijke van de Instantpot komen overeen met de Crockpot Express). Ook een tip om te volgen: de groep “Slowcooker recepten”. Daarin worden zelfs recepten voor een slowcooked cake en de slowiebol gedeeld.
Pittig stoofvlees uit de crockpot express
- 600 gram stoofvlees
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 tl sambal
- 1 tl djahé (gemberpoeder)
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl kurkuma
- 1 tl laospoeder
- 1 el ketjap manis
- 2 el gembersiroop
- 1 flinke kneep citroensap (1 el)
- zout, peper
- bakolie
Snipper de ui en knoflook. Bak ze in de crockpot aan (stand saute/brown) in olie. Snij ondertussen het stoofvlees in de gewenste grootte. Bestrooi met zout en peper en doe ze bij de ui en knoflook. Bak ze rondom aan en zet dan de stand saute/brown uit. Voeg dan terwijl de crockpot nog even verder bakt, de sambal, djahe, koriander, kurkuma en laos toe en bak dit nog even mee. Voeg verder ketjap, siroop en citroensap toe. Roer nog even door en voeg water toe tot het vlees onder staat (circa 1 a 1 1/2 dl). Doe de deksel op de pan, verzegel en sluit bovenop de stoomknop. Druk op de stand meat/stew. De crockpot stelt dan automatisch op hoge druk in. Zet de timer op 40 minuten en druk op aan. Laat de stoom gedurende de 10 minuten na afloop van het programma op natuurlijk wijze vrij. Zet dan de stoomknop open en laat restant stoom vrij. Roer alles nog even door en laat het in de pan zitten (op verwarmingsstand) totdat rijst en of aardappelen goed zijn.
Recept is gebaseerd op een slowcooker-recept van de facebookpagina van Francijna Cooking mama. Zij post vrijwel elke dag een lekker recept.
Published by