Coquilles met aardperen mousseline

In de feestdagenperiode is het goed shoppen in de Belgische supermarkten. Ik had tijdens een jaarlijks uitje naar Lille eind november al het een en ander ingeslagen bij de Auchan maar het verse assortiment zal toch echt daags voor de kerstdagen moeten worden gekocht. De koelvakken van de Carrefour waar wij naar toe waren gegaan, waren gevuld met dozen “fruit de mer”, noorse visschotels (die verdween in mijn karretje) en luxe patés. Ook qua groente en fruit was er een uitgebreid (luxe) assortiment. Het was moeilijk om alleen alles van het boodschappenlijstje mee te nemen.

De derde kerstdag lagen er nog aardperen in de koelkast en coquilles in het vriesvak. Het leek mij wel een lekkere combinatie dus ging ik even online kijken naar recepten. Van een recept heb ik het idee geleend om een aardperenpuree bij de coquilles te maken maar maakte deze wel wat fijner en smeuïger: een mousseline. Er bij kwam nog een paar plukjes veldsla, aangemaakt met een dragonvinaigrette en wat reepjes biet en wortel. Een kerstwaardig voorgerechtje.

Coquilles met aardperen mousseline

  • 12 coquilles
  • 350 gram aardperen (topinamboer)
  • 150 ml melk
  • dragonazijn
  • olijfolie
  • veldsla
  • biet/wortel etc
  • peper en zout

Schil de aardperen en snij in blokjes of schijfjes. Kook ze gaar in melk, evt aangevuld met wat water als de aardpeer niet onder het vocht ligt. Haal de blokjes uit de melk en voeg 2 eetlepels melk (= het kookvocht) toe. Pureer met een staafmixer: als het niet smeuïg genoeg is, voeg dan nog een beetje melk toe. Maak op smaak met peper en zout. Bestrooi de coquilles met zout en peper en bak in olie in enkele minuten mooi bruin en gaar. Maak de veldsla aan met 3 delen olie en 1 deel azijn, beetje peper en zout. Voeg dunne streepjes biet en wortel toe. Leg een dotje salade op een bord, 3 coquilles de man en een volle eetlepel aardperenmousseline. Maak er met de lepel een streep van op het bord (of een komma).

Published by