Runder leverpastei met verse kruiden

runderlever pastei

In Zuid-Beveland en Walcheren is het op verschillende plekken mogelijk biologisch rundvlees te bestellen of te kopen bij de boerderij. De smaak van dit vlees is niet te vergelijken met het vlees uit de supermarkt. Ondertussen zijn een aantal familieleden ook enthousiast over dit vlees dus kan ik een groot pakket bestellen (voordeliger) en deze verdelen.

Op de dag van de bestelling weet ik wat mij te doen staat: een enorme kluit gehakt en zakken stoofvlees en dergelijke verdelen in handige porties. Daar ben je toch wel een tijdje zoet mee. Een deel gaat dan de vriezer in en het andere de koelkast om op te worden gehaald.

Er zit soms een stuk runderlever bij. Ik heb de vorige keer de lever meegegeven aan mijn broer. Ik hou namelijk niet zo van gebakken lever en ik wist ook niet direct wat ik er verder nog mee kon doen. Hoewel ik niet van gebakken lever hou, vind ik pate en terrine’s wel lekker. Via smulweb vond ik een recept voor een pate met runderlever. De runderlever zou ik dit keer eens zelf gaan gebruiken.

Toen ik het recept doorlas begon ik al gauw te twijfelen of dit wel een goed recept was. Er ging namelijk niets smeuigs, zoals boter of spek, in deze paté. Bij de slagerij werd mijn vermoeden bevestigd: dit recept zou een gortdroge paté opleveren volgens de slager. En ondertussen had ik dus een ontdooide runderlever in mijn koelkast. Gelukkig boden buitenlandse sites een alternatief: smeuïge runderleverpastei. Denk dan niet aan de inhoud van de bekende blikjes leverpastei: dit is van een andere categorie.

Deze pastei is als voorgerecht te serveren bij een etentje, eventueel samen met wat uienconfituur of mijn pittige rozengelei. Net gemaakt en nog lauwwarm het allerlekkerste, naar mijn mening:

Runder leverpastei

een stuk van 3 a 4 ons biologische runderlever
halve liter groentebouillon
50 gram boter (5 eetlepels roomboter)
scheut witte wijn of whisky
3 eetlepels fijn gesneden verse kruiden: bieslook, peterselie, paar takjes tijm, rozemarijn, selderij
zout, peper
1 kleine ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
citroensap naar smaak

Kook de runderlever in 20 minuutjes gaar in de bouillon. Verwijder eventuele vliesjes. Snij in dobbelstenen. Verhit in een pan de boter en bak daar de uisnippers zacht in. Pers dan de teentjes knoflook erbij en voeg de stukken runderlever toe. Bak de runderlever even mee en sprenkel de wijn of whisky over de lever. Voeg de verse kruiden toe en bak nog even alles zachtjes op een laag vuur, circa 3 minuten. Laat iets afkoelen en pureer de lever (met een staafmixer of blender). Voeg nog wat citroensap toe naar smaak en serveer op boerenbrood. Lauwwarm het lekkerst (vind ik). De leverpastei kan je een aantal dagen bewaren maar wordt wel steeds sterker in leversmaak.

Naar een recept van:  Scotch Spiked Beef Liver Pate | The Elliott Homestead

Summary
recipe image
Recipe Name
runder leverpastei
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *