De kinderen wilden weer eens zelfgemaakte muffins en ik had wel zin om te gaan bakken. Ik nam een kijkje in de fruitschaal om te zien of er nog fruit lag dat nodig op moest. Ik hou er niet van om voedsel weg te gooien en in muffins kan zowel overtollig fruit als bijvoorbeeld wortel of courgette worden verwerkt.
Twee mineola’s lagen al meer dan een week in de schaal. Ze waren in de aanbieding en blijkbaar had ik toch iets te veel gekocht. Eerst ging ik op zoek naar een recept voor mineolamuffins. Dat kon ik niet vinden. Toen ben ik maar eens gaan kijken of ik een recept voor citrus-muffins kon gebruiken: is bijvoorbeeld de schil van de mineola eetbaar? Veggipedia gaf daar gelukkig een bevestigend antwoord op.
amandelbomen staan er prachtig bij, als een schilderij van Van Gogh. De bijen hebben de bloesem ook al weten te vinden en zijn ondertussen al een week druk aan het verzamelen.
Mineola muffins
75 gram ongezouten roomboter
250 gram patentbloem
25 gram gemalen amandelen
2 tl bakpoeder
85 gram kristalsuiker
rasp van 1 mineola
100 ml mineolasap (=sap van 1 mineola)
100 ml melk
1 ei
snufje zout
Verwarm de oven voor op 200 C. Vet de bakvormpjes in of gebruik papieren vormpjes. Smelt de boter in 20 seconden op ontdooistand in de magnetron. Zeef de bloem en vermeng met de amandelen, en bakpoeder, suiker en snufje zout. Dompel de mineola even in kokend water en veeg de schil goed af. Door het even in kokend water dompelen van de mineola komt het sap ook goed los. Rasp de schil van de mineola en vang het sap op in een meetbeker. Meet en meng de melk, sap, rasp en afgekoelde boter door elkaar. Klop het ei erdoor. Voeg het vloeibare deel toe aan het bloemmengsel. Roer alles met enkele ferme slagen door elkaar. Niet teveel roeren want dan verdwijnt de luchtigheid. Je mag best enkele klontjes hebben. Verdeel het beslag over de vormpjes. Zet de vormpjes in het midden van de oven en bak alles in ca. 25 minuten gaar.
Op basis van een recept van: www.nigella.com
Published by