Kruidige stoofperen uit de crockpot express

Aan het begin van het stoofperenseizoen gaat er elke week wel een kilootje (of twee) in de kookpan. De laatste tijd kook ik ze vooral zonder alcohol, in bessensap bijvoorbeeld of met perenrood en veel specerijen. Daarnaast kook ik ze in de Crockpot Express op hoge druk. Dit bespaart niet alleen energie maar ook veel tijd. In een gewone kookpan kost het je al gauw anderhalf uur en in de crockpot duurt het vijf minuten. De crockpot moet dan nog wel eerst druk opbouwen en ook de stoom moet naderhand langzaam ontsnappen uit de pan. In totaal ben je dan zo’n twintig minuten kwijt aan de stoofpeertjes.

Ik hou van nog stevige peertjes. Ik laat ze ook bij voorkeur heel. Als je de kooktijd langer maakt loop je kans dat ze uit elkaar spatten. Mochten de peren naar jouw smaak niet gaar genoeg zijn, dan laat je ze nog even in het hete vocht liggen tot ze gaar zijn. Andersom: als ze gaar genoeg zijn, haal ze dan uit het hete vocht anders garen ze door. Het vocht kan je nog even in laten koken of binden: erg lekker met vanillepudding! Deze stoofperen zijn snel klaar en lekker kruidig:

Kruidige stoofperen uit de crockpot express

  • 1 a 2 kilo stoofperen
  • 1 a 2 dl zwarte bessensap of 2 el zwarte bessenjam
  • kaneel
  • gembersiroop/verse gember
  • evt. suiker

Schil de peren. Dikke grote stoofperen kan je voor de zekerheid halveren. Doe de bessenjam en kokend water (ca. 4 dl) in de crockpot en roer de jam los. Als je bessensap gebruikt, vul het sap aan met water tot ca. 4 dl. Voeg een flinke snuf kaneel toe en een scheut gembersiroop. Indien het nog niet zoet genoeg is, voeg dan nog suiker toe. Leg de peertjes in het vocht en kijk of het bijna onder staat. Vul evt nog aan met water. Doe de deksel op de crockpot en het ventiel dicht. Druk om manual: de crockpot stelt automatisch op 5 minuten in en op hoog. Druk op start. Na het eindsignaal: laat de crockpot nog 10 minuten dicht. Zet het ventiel open en haal de deksel van de pan. Mochten de peren nog niet gaar genoeg zijn naar jouw smaak, laat ze dan nog even in het vocht liggen. Haal ze ander er uit, zeef het vocht en bind het eventueel.

Met dank aan www.flyingfoodie.nl voor de kooktijd. Zij kookt met een instantpot maar deze kooktijd is ook te gebruiken bij een Crockpot Express.

Pulled chicken uit de crockpot express

Heel Holland is al aan de pulled pork of pulled chicken. Hiervoor suddert het vlees normaal gesproken urenlang op een laag pitje. Dat was voor mij een drempel want dan moet je al vroeg in de middag starten met de voorbereiding. Door de Crockpot Express (een multi-cooker/instantpot) hoef ik niet ver vooruit te plannen. Om half zeven begon ik met de bereiding van de pulled chicken en in minder dan een uur zaten we aan tafel met een Mexicaanse tortilla.

De kip was supermals en makkelijk uit elkaar te trekken met twee vorken. Daarnaast hadden we nog zelfgemaakte guacemole (de avocado’s waren eens een keertje goed rijp), zwarte bonen, kaas en ingelegde pepers. Je kan het natuurlijk ook eten met rauwkostsalade of op een broodje in plaats van in een wrap. Er zijn enchilada’s mee te maken en het kan worden omgetoverd tot een rijstgerecht want er is genoeg saus over.

In ieder geval staat het in een handomdraai op tafel met behulp van de Crockpot Express!

Pulled chicken uit de crockpot express

  • 400 gram kippendijfilets
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1 tl chilivlokken
  • 1/2 tl oregano
  • 1/4 tl tijm
  • 1 tl zout
  • 1 el bruine suiker (circa)
  • 2 el olijfolie

Wraps, guacemole (2 avocado’s, scheut citroensap, fijn gesneden tomaat, knoflook), zwarte bonen, zure room, sla, geraspte kaas

Marineer voor een extra mals resultaat de kippendijen een uurtje in yoghurt. Doe olie in de Crockpot Express (verder: CE) en zet op saute/brown. Bak de kippendijen in twee porties aan en haal ze uit de pan. Bak dan de ui en de knoflook aan en voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree en kruiden toe (nog niet de suiker!). Leg de kippendijen er weer in . Doe dan de deksel op de pan en zet de ventielschuif bovenop op het stoomtekentje met het kruisje er door. Druk op manual, kijk even op de CE op hoge druk staat (high) en stel de tijd in op 15 minuten. Na 15 minuten komt de CE op verwarmen te staan. Laat nog 10 minuten hier op staan en doe dan het ventiel op ontstomen (wolkje). Doe de pan open en haal de kipfilets uit de pan. Trek met 2 vorken de filets uit elkaar. Verwijder enkele soeplepels vocht tot er een flinke laag op de bodem aan saus over is. Voeg dan suiker (naar smaak) toe aan de pan en roer dit om. Doe de kip weer in de pan en zet even op saute/brown om enkele minuten alles door te koken. Proef of de smaak goed is, voeg evt nog wat kruiden toe en serveer de pulled chicken met wraps, guacemole, zwarte bonen en evt sla, geraspte kaas etc.

Knolselderijrisotto met truffelolie uit de crockpot express

Groente, veel groente, daar heb ik op dit moment behoefte aan. De gerechten die op tafel komen bestaan dan ook grotendeels uit groente, soms nog een stukje vlees of vis en een beetje koolhydraten. De in de koelkast liggende groente is uitgangspunt voor het avondeten. Vanaf de lente tot en met de herfst is dat de groente uit de moestuin. Met de groente van dit seizoen maak je niet alleen de standaard hollandse pot.

Het idee voor knolselderijrisotto kwam ik tegen bij het opruimen van tijdschriften. Ik voegde daar zelf truffelolie en verse basilicum aan toe. Met de Crockpot Express wordt een risotto een prima doordeweekse maaltijd. Daarom had ik ook nog wat tijd om enkele dun gesneden varkensfiletlapjes en schijfjes kastanjechampignons te bakken. Lekker weer eens een ander soort risotto en een tikje culinair door de truffelolie:

Knolselderijrisotto met truffelolie en verse basilicum

  • 250 gram risotto
  • 1 ui
  • flinke scheut witte wijn
  • 560 ml groentebouillon
  • 1 kleine knolselderij, in kleine blokjes
  • vers gemalen peper
  • 1 eetlepel fijn gesneden verse basilicum
  • gemalen Parmezaanse kaas
  • truffelolie
  • olijfolie
  • optioneel: gesneden champignons

Doe een scheut olijfolie in de binnenpan en druk op saute/brown en start om te verhitten. Bak hier in de gesnipperde ui tot glazig, voeg dan risotto toe en blus af met een flinke scheut witte wijn. Druk op stop. Voeg de knolselderij, de groenebouillon en vers gemalen peper toe. Doe de deksel op de pan en zet het palletje bovenop op dicht (stoomwolkje met kruisje erdoor) en druk op rijst/risotto. De pan stelt in op 12 minuten en low pressure. Druk op start. Als het programma klaar is, haal dan de stoom er af door het palletje om te zetten naar open (stoomwolkje). Doe de deksel er af en roer alles goed door. Voeg dan wat truffelolie toe en gesnipperde basilicum. Dien op met geraspte kaas er over. Lekker met nog een gebakken varkensfiletlapje met champignons.

Poffert van oliebollenmix met gedroogde vruchten uit de crockpot express

Ik had nog een kilo oliebollenmix over van oud- en nieuwjaar. Je kan oliebollenmix goed gebruiken om nog krentenbolletjes mee te maken. Je volgt gewoon een recept hiervoor en vervangt de hoeveelheid meel en de droge gist van het recept door de oliebollenmix. Ik pak meestal een recept van de site van “Rutger bakt”. Bij hem kloppen de bakrecepten en dat is niet bij elke baksite zo. Je kan ook oliebollendeeg maken en dan in een (spring)vorm een soort van krentenbrood bakken. Je hebt deze vorm nodig omdat oliebollendeeg vrij dun is.

Wat ook vrij dun is, is het deeg waarmee je een poffert maakt. Een poffert is een in water gestoomde kruising tussen brood en cake. Een poffertvorm is een soort tulbandvorm met een deksel. Je vult de poffertvorm voor de helft: indien je gist gebruikt laat je het deeg eerst een uurtje rijzen, indien je bakpoeder gebruikt kan de poffert gelijk in het water. Het deeg wordt in de vorm in heet water gestoomd. Ik maakte al eerder een hartige poffert. Dit keer gebruikte ik de oliebollenmix en maakt met behulp van de Crockpot Express een zoete variant.

Door het in het de Crockpot te garen bespaar je veel tijd. Normaal gesproken ligt de vorm anderhalf tot twee uur in het warme water. Met de Crockpot Express ben je met een uurtje klaar. Op deze manier kan je natuurlijk ook een lekkere gestoomde cake of pudding maken.

Poffert van oliebollenmix uit de crockpot express

  • 250 gram oliebollenmix (meel met gist)
  • 220 ml lauwwarm water
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • mix van krenten, rozijnen, cranberries etc.
  • snuf kaneel
  • poedersuiker of stroop

Maak het beslag. Meng de mix met het water en basterdsuiker. Roer er de gedroogde vruchten door. Beboter de poffertvorm en bestrooi met paneermeel. Doe dan de mix in de vorm en laat een uur rijzen met plastic folie er over getrokken. Verwijder de plasticfolie indien deeg is verdubbeld. Doe de deksel op de vorm.

Zet het rekje in de crockpot express. Doe de waterketel aan met een liter water. Giet na het koken van het water dit in de crockpot. Kook opnieuw een liter water. Zet de dichte poffertvorm op het rekje en giet hier het nieuwe gekookte water nog langs, tot ongeveer 2 centimeter onder de rand van de poffertvorm. Doe de deksel op de crockpot met het ventiel op open en druk op steam. Zet een aparte wekker op 20 minuten en de crockpot op aan. Na 20 minuten, druk op uit en doe het ventiel van de deksel dicht. Voer met “manual” 30 minuten in. Check of de temperatuur op hoog staat en druk dan op aan. Laat de stoom op natuurlijke weg ontsnappen, dus niet via ventiel. Haal de deksel van de poffertvorm en keer de poffert om. Eet met poedersuiker of stroop.

Yoghurt uit de crockpot express

Ik heb ondertussen een jaar de Crockpot Express maar tot voor kort nog niet met de yoghurt-functie aan de slag geweest. Wel heb ik al informatie verzameld. Je maakt de yoghurt van melk plus enkele eetlepels yoghurt plus hetgeen je nog wilt toevoegen. Het is niet goedkoper dan yoghurt in de winkel kopen: een liter melk is duurder dan een liter yoghurt. De vraag voor mij was waarom zou je zelf yoghurt gaan maken. Dan moet het dus 1. lekkerder zijn dan de yoghurt uit de winkel en/of 2. het is handig om het zelf te kunnen maken.

Wat mij over de streep trok, is een facebook-berichtje dat je porties yoghurt kan invriezen. Samen met het gegeven dat je de yoghurt ook kan maken van houdbare melk, is de conclusie dat je met de crockpot express altijd yoghurt in huis kan hebben. Nu was het nog uitproberen of het lekkerder is en of het veel moeite kost. Indien je houdbare melk gebruikt, niet dus koelverse, dan is het super eenvoudig: het apparaat doet het werk. Koelverse melk dien je eerst nog te verwarmen tot net boven de 80 graden Celcius en daarna af te koelen tot 40 graden Celcius. De yoghurt is lekker vol. Je dient zelf wel even uit te vinden hoe zuur je de yoghurt wilt: hoe langer in de Crockpot Express, hoe zuurder de yoghurt. Acht uur in de Crockpot Express levert een zeer milde yoghurt op.

Bereiding

In het de eerste uren lijkt er niets te gebeuren in de Crockpot Express en dacht ik dat het zou mislukken. Na drie uur begon het dikker worden van de melk. Zeven uur later zag het er al uit als echte yoghurt. Je kan de wei (dunne emulsie in de yoghurt) er nog uitzeven zodat er nog dikkere yoghurt ontstaat. Let hierbij wel op dat de yoghurt na afkoelen in de koelkast, dikker is dan de yoghurt net na de bereiding.

De yoghurt is ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Ik had na bereiding met 1 liter melk, een pot van 500 gram yoghurt. Eet je elke ochtend een schaaltje, dan is het raadzaam om de hoeveelheid te verdubbelen, dus met 2 liter melk aan de slag te gaan.

In principe kan je jaren lang yoghurt maken met de eerste portie: met enkele eetlepels van de zelf gemaakte yoghurt maak je de volgende portie.

Weetjes/tips

Koop een bak Griekse yoghurt en vries enkele porties in: per 100 gram als je telkens een volle kilobak yoghurt maakt, per 50 gram als je af en toe een kleinere portie maakt. Bewaar de plastic pot van de gekochte Griekse yoghurt voor de zelf gemaakte yoghurt. Het is overigens ook een handige bewaarbak voor restjes voedsel. Laat de bevroren yoghurt ontdooien in de melk. Zie voor het tijdstip wanneer je de yoghurt er bij doet hieronder. Dit is namelijk afhankelijk of je verse of houdbare melk gebruikt.

Wil je vanille-yoghurt maken, verwarm dan de inhoud van een vanillepeul mee in de melk.

Wil je yoghurt met probiotica, koop dan bij de natuurwinkel/drogist capsule’s probiotica en gebruik 2 capsule’s per liter melk (zelf nooit geprobeerd).

Gebruik je magere of halfvolle melk, dan kan je voor een volle smaak nog 2 eetlepels melkpoeder per liter toevoegen.

Een romiger smaak lekker? Voeg dan nog een verpakking slagroom toe.

Hoe langer in de crockpot Express hoe zuurder de yoghurt. Ik vond zelf de yoghurt bij de minimumduur van 8 uur wel erg mild qua smaak en ga de volgende keer 10 uur proberen.

De crockpot heeft meestal nog de geur van vorige stoofpotjes in de pot hangen, met name in de deksel/rubber van de deksel. Je hebt geen hoge druk nodig bij het maken van yoghurt dus je kan er voor kiezen om een andere deksel (bord) te gebruiken of de rubberen ring er uit te halen of zoals hieronder geschreven: op hoge druk water met citroen 10 minuten verwarmen en daarna de pot te drogen.

Verse yoghurt uit de Crockpot Express

  • 1 liter houdbare volle melk
  • 50 gram griekse yoghurt
  • citroenschijfjes voor reiniging vooraf (kookgeuren)

Neutraliseer eerst de kookgeuren: doe een halve liter water plus enkele schijfjes citroen in de crockpot. Zet met “manual” op hoge druk, doe het ventiel dicht en zet de timer op 10 minuten hoge druk. Giet daarna het water weg en droog de pot af. Voeg melk toe. Houdbare melk hoef je niet eerst te verwarmen tot 80 C, verse melk dien je eerst te verwarmen tot 80 Celcius (kan met yoghurtprogramma, temperatuur op hoog, ventiel open: timer kan niet worden ingesteld, de temperatuur dien je met een temperatuurmeter te controleren) dan af laten koelen tot 40 Celcius (door de bak in koud water in de wasbak te plaatsen). Roer af en toe. Gebruik voor de temperatuur een thermometer. Dan verder met yoghurt programma.

Doe de melk in de crockpot en roer er de yoghurt doorheen. Druk op het yoghurtprogramma. Zet de timer (lage druk wordt automatisch gekozen) op 8 uur voor een milde yoghurt en langer voor wat zuurdere yoghurt. Zet de ventiel op open en druk op start. Na afloop, zeef dan eventueel nog wat vocht (wei) er uit door middel van een zeef met schone theedoek er in boven een pan voor het lekvocht, of met behulp van een koffiefilter in delen (boven een kom) en daarna in een koelkastbak (ik bewaarde een tonnetje van de gekochte Griekse yoghurt). Let op: na het afkoelen wordt de yoghurt nog iets dikker. Lekker als ontbijt met cruesli/granola en vers fruit maar ook zeer geschikt als toetje.

Tomatenrisotto uit de crockpot express

Bij de planning van de weekmaaltijden kijk ik onder andere wat er op moet, wat de aanbiedingen zijn en wat we hebben kunnen oogsten uit de moestuin. En zo kwam ik voor de dinsdag uit op tomatenrisotto: vijftien van de twintig uit de kas komende gele kerstomaatjes, een laatste restje van een stuk kaas en een aanbieding risottorijst. Ook de hangpotten met verse kruiden kon ik weer eens aanspreken.

Dit keer heb ik voor het eerst de risotto gemaakt met de Crockpot Express. Deze heeft een functie rijst/risotto. Helaas is de gebruiksaanwijzing van de Crockpot Express nogal summier, dus was het even puzzelen. Je bespaart zo’n acht minuten aan tijd door deze bereiding. Dat lijkt niet veel maar je hoeft niet de hele tijd te roeren dus je kan er ondertussen nog wat bij bakken, zoals een stukje zalm of pittige worstjes. Het allerbelangrijkst is dat het resultaat een heerlijke risotto is, veel beter dan ik tot nu toe heb kunnen maken.

Tomatenrisotto uit de Crockpot Express

  • 300 gram risotto
  • witte wijn (flinke scheut)
  • 600ml kippenbouillon
  • 1 klein blikje tomatenpuree (ca. 2 el)
  • 300 gram kerstomaatjes
  • 1 ui
  • 1 tl citroenrasp
  • 2 teentjes knoflook
  • geraspte kaas
  • 20 gram roomboter
  • olijfolie
  • peper
  • verse basilicum

Zet de crockpot op saute/brown en druk op start. Indien de pan heet genoeg is, doe wat olijfolie in de pan. Bak hier de ui en knoflook even in aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit even goed mee. Voeg dan de kerstomaatjes toe, daarna de rijst, een flinke scheut wijn en de citroenrasp. Voeg de kippenbouillon toe en roer alles even door. Druk dan op stop en doe de deksel op de pan en zet hem op druk (wolkje met kruisje er door). Druk op de knop risotto/rijst. De machine pakt automatisch 12 minuten en lage druk. Zet het programma aan met de startknop.

Rasp ondertussen een klein blokje kaas en bak wat je er nog bij wil eten zoals een visje. Als de risotto klaar is, druk op stop. Laat dan de stoom vrij door de knop bovenop de deksel op het wolkje te zetten (pas op handen ivm stoom). Haal dan de deksel van de pan, roer alles goed door. Het vocht bovenop vermengt zich onmiddellijk met de risotto. Voeg het klontje boter toe, de kaas en maak op smaak met verse peper. Verdeel er na het serveren nog wat verse basilicum over.

Zacht gegaarde rosbief met truffelmayonaise

Vandaag heb ik weer een nieuwe bestelling geplaatst voor een biologisch rundvleespakket. Het pakket bevat het vlees van Herefordrunderen die in de Zuid-Bevelandse weiden grazen. Op deze weiden wordt geen kunstmest of bestrijdingsmiddel gebruikt. Daarnaast krijgen de runderen geen antibiotica toegediend. Het is vlees van een fantastische kwaliteit en wij bestellen dit vlees dan al enkele jaren voor ons en voor familie. Omdat je het bij de boerderij zelf en in een grote hoeveelheid tegelijkertijd inkoopt, is het niet duurder dan supermarkt-vlees.

De rosbief uit het pakket wilde ik dit keer eens aanbakken en dan verder zacht garen in de electrische slowcooker (oftewel crockpot) op 90 C. Met een electrische slowcooker kan je het vlees goed op een  constante lage temperatuur houden maar het kan natuurlijk ook in de oven. Het duurt wat langer voordat de rosbief op tafel staat maar het vlees is op deze wijze veel malser. De combinatie van rosbief met truffelmayonaise is een aanrader. Je kan bijvoorbeeld een soort carpaccio maken van de rosbief met wat rucola en truffelmayonaise. De eerste dag eet je de rosbief natuurlijk lekker warm bij het avondeten met daarnaast nog de jus.

Zacht gegaarde rosbief

Rosbief van ca 1 kilo
Dijon-mosterd
Gedroogde salie of fijn gesneden verse salie
Zout, peper
Olijfolie

Truffelmayonaise*

Bestrooi de rosbief met zout en peper. Smeer daarna de rosbief in met de mosterd. Strooi hierna de fijn gesnipperde of gedroogde salie over de rosbief. Verwarm in een bakpan wat olijfolie en bak de rosbief hier rondom bruin in aan. Leg daarna de rosbief in de schaal van de slowcooker/crockpot. Voeg nog een scheutje water toe aan het bakvet en roer de aanbaksels los. Voeg dit bij de rosbief en zet de slowcooker aan op 90 C. Check na een uur en een kwartier met een vleestemperatuurmeter hoeveel graden het vlees is: 48 graden is perfect voor mensen die graag rood hebben. Ik was iets te laat (na anderhalf uur: 52 C) en dan is het vlees rosé van binnen. Verpak het vlees in aluminiumfolie en maak ondertussen de jus. Giet het overgebleven vocht in een pannetje en doe hier nog een scheutje water bij en laat een minuutje opkoken. Serveer de rosbief met de jus en truffelmayonaise. De volgende dag koud lekker op een broodje of als salade met rucola, rosbief en truffelmayonaise.

* Ik gebruikte Ton’s BIO truffelmayonaise, een op zonne-energie gemaakte mayo uit Zierikzee. Deze was mij beschikbaar gesteld om te proberen en aangezien hier vermeld, van harte aanbevolen. Je kan ook zelf truffelmayonaise maken, op internet zijn hier diverse recepten voor te vinden.

Maleisische Rendang (runderstoofpot uit Maleisie)

maleisische rendang

Ik maak regelmatig Indonesische rendang. Ik gebruik daarvoor een bij de Toko gekochte boemboe. Ik heb wel eens gekeken of ik een eigen rendang-kruidenmix kon samenstellen maar er gaan in de Indonisische rendang veel exotische ingrediënten waarvan ik vermoed dat ik ze niet snel nog een keer zal gebruiken. Dit zijn ingrediënten als kemiri-noten, citroengras, djeroek poeroet, salaam blaadjes en galangawortel.

Gisteren was ik in mijn Aziatische kookboek op zoek naar een lekkere pittige stoof toen ik het recept tegenkwam van Maleisische Rendang. Ik had alle kruiden en dergelijke in huis, dus kon gelijk uittesten of er veel verschil is tussen de Indonesische en Maleisische versie. Ik vond het een zeer geslaagde rendang en kan dit gerecht nou dus op tafel zetten zonder een kant en klare kruidenmix. Met uien uit de moestuin en biologische sucadevlees uit het Hereford-rundvleespakket was het smullen van deze lekker pittige:

Maleisische Rendang

1 kilo sucadelappen
2 uien
4 tenen knoflook
3 chilipepers, zonder zaadjes
1 el geraspte verse gemberwortel
5 dl kokosmelk
1 el olie
1 el gemalen koriander
1 el gemalen komijn
1 tl kurkuma
1 tl gemalen kaneel
1/4 tl gemalen kruidnagel
1/4 tl chilipoeder
1 reepje citroenschil
1 el citroensap
1 el bruine suiker
1 tl tamarinde

Meng ui, knoflook, pepers, gember en 2 el kokosmelk in een blender tot een gladde massa. Verhit de olie in een ruime pan. Voeg kruidenmassa, gemalen koriander, komijn, kurkuma, kaneel, kruidnagel chilipoeder, citroenschil en vlees toe. Roer tot het vlees helemaal bedekt is met de specerijen. Voeg dan de rest van de kokosmelk toe en breng het geheel aan de kook. Laat vervolgens alles op een laag vuurtje zachtjes sudderen tot het vlees mals is (ca. 2 uur).

Roer als het vlees mals is, er het citroensap, suiker en tamarinde door. Serveer met rijst. Dit is een zogenaamde “droge” curry zonder veel saus. Het is dan ook lekker om nog bijvoorbeeld een groentegerecht in kokossaus bij te serveren.

Bereid je het vlees in de electrische slowcooker (crockpot): verminder dan de hoeveelheid kokosmelk met de helft en doe alles voor het sudderen in de keramische bak van de slowcooker en reken op ca. 4 uur op 90C (high).

Bron: De complete Aziatische keuken