Kruidige stoofperen uit de crockpot express

Aan het begin van het stoofperenseizoen gaat er elke week wel een kilootje (of twee) in de kookpan. De laatste tijd kook ik ze vooral zonder alcohol, in bessensap bijvoorbeeld of met perenrood en veel specerijen. Daarnaast kook ik ze in de Crockpot Express op hoge druk. Dit bespaart niet alleen energie maar ook veel tijd. In een gewone kookpan kost het je al gauw anderhalf uur en in de crockpot duurt het vijf minuten. De crockpot moet dan nog wel eerst druk opbouwen en ook de stoom moet naderhand langzaam ontsnappen uit de pan. In totaal ben je dan zo’n twintig minuten kwijt aan de stoofpeertjes.

Ik hou van nog stevige peertjes. Ik laat ze ook bij voorkeur heel. Als je de kooktijd langer maakt loop je kans dat ze uit elkaar spatten. Mochten de peren naar jouw smaak niet gaar genoeg zijn, dan laat je ze nog even in het hete vocht liggen tot ze gaar zijn. Andersom: als ze gaar genoeg zijn, haal ze dan uit het hete vocht anders garen ze door. Het vocht kan je nog even in laten koken of binden: erg lekker met vanillepudding! Deze stoofperen zijn snel klaar en lekker kruidig:

Kruidige stoofperen uit de crockpot express

  • 1 a 2 kilo stoofperen
  • 1 a 2 dl zwarte bessensap of 2 el zwarte bessenjam
  • kaneel
  • gembersiroop/verse gember
  • evt. suiker

Schil de peren. Dikke grote stoofperen kan je voor de zekerheid halveren. Doe de bessenjam en kokend water (ca. 4 dl) in de crockpot en roer de jam los. Als je bessensap gebruikt, vul het sap aan met water tot ca. 4 dl. Voeg een flinke snuf kaneel toe en een scheut gembersiroop. Indien het nog niet zoet genoeg is, voeg dan nog suiker toe. Leg de peertjes in het vocht en kijk of het bijna onder staat. Vul evt nog aan met water. Doe de deksel op de crockpot en het ventiel dicht. Druk om manual: de crockpot stelt automatisch op 5 minuten in en op hoog. Druk op start. Na het eindsignaal: laat de crockpot nog 10 minuten dicht. Zet het ventiel open en haal de deksel van de pan. Mochten de peren nog niet gaar genoeg zijn naar jouw smaak, laat ze dan nog even in het vocht liggen. Haal ze ander er uit, zeef het vocht en bind het eventueel.

Met dank aan www.flyingfoodie.nl voor de kooktijd. Zij kookt met een instantpot maar deze kooktijd is ook te gebruiken bij een Crockpot Express.

Summary
recipe image
Recipe Name
Kruidige stoofperen uit de crockpot express
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by