Gehaktbrood met een cranberry – blauwe kaas saus en zuurkool

In de weken voor Kerst begin ik al met het bedenken van recepten om te bloggen. De familie krijgt in de weekenden dan af en toe een complete kerstmaaltijd op tafel of een lekker voorgerecht/amuse. Er wordt ingemaakt, gestoofd en proefbaksels gemaakt. Mijn inspiratie voor deze kerst is de “Nordic Kitchen”. Hierbij worden veel ingrediënten gebruikt die ik ook zo uit de moestuin of kruidenbak kan halen of die makkelijk te verkrijgen zijn in de winkel.

Het eerste gerecht dat op de “Nordic Kitchen” is geïnspireerd is dit gehaktbrood met een bessen/blauwe kaas roomsaus en zuurkool. Deze drie componenten smaken echt fantastisch bij elkaar en geeft je een echt kerstgevoel. Dit gerecht is daarnaast budgetvriendelijk. Met de overgebleven cranberry’s maak je compote of je geeft er je stoofperen een mooie kleur mee (en een heerlijke siroop). De rest van de blauwe kaas kan je gebruiken in een dressing of leg je op de borrelplank.

gehaktbrood met cranberry-blauwe kaassaus en zuurkool

 • 600 gram half om half gehakt
 • enkele plakken ontbijtspek
 • verse tijm (enkele takjes)
 • vers gemalen peper en (kruiden-)zout
 • 1 ei
 • brood of paneermeel
 • 10 gram boter
 • 1 el bloem
 • 2 dl melk
 • 15 verse cranberry’s of cranberrycompote
 • 1 laurierblad
 • Danish blue (ca. 25 tot 50 gram naar smaak)
 • evt. 0,5 dl room
 • peper, zout
 • kruidenzuurkool

Tik een eitje in een ruime schaal en voeg daar de peper, zout en de blaadjes van de tijm aan toe. Voeg een boterham en wat melk toe en prak dit er door of voeg het paneermeel toe. Meng goed met het half om half gehakt. Doe dit in een kleine cakevorm. Leg enkele plakkken ontbijtspek bovenop en zet het geheel in een voorverwarmde oven van 170 Celcius. In circa een uur is het brood gaar.

Maak de saus door eerst de boter te smelten en daar een volle eetlepel bloem doorheen te mengen. Blijf roeren tot het mengsel even gebakken is en voeg dan de melk toe. Breng dit al roerend langzaam aan de kook. Als de saus gebonden is, voeg dan de cranberry’s en het laurierblad toe. Zet het vuur uit tot het gehaktbrood gaar is. Breng dan langzaam weer op hitte en voeg de blauwe kaas toe, peper en zout en eventueel wat room. Druk de cranberry’s met de achterkant van de lepel kapot en meng alles nog even goed door. Serveer het gehaktbrood met een lepel saus en warme zuurkool.

Published by