Salade met gerookte zalm, krokante spekreepjes en blauwe kaasdressing

salade blauwe kaasdressing

Wij zijn hier erg verwend met een aantal bijzonder goede en bevlogen slagers in de buurt. Alleen ons rundvlees komt uit een Hereford-rundvleespakket. Voor het overige vlees kunnen wij zeer goed bij de slagerij op het dorp terecht, en voor de vleeswaren trouwens ook. Als het rookvlees pas uit de rokerij komt, is dat smullen. Het rookvlees is dan nog niet zo zout en heel sappig.

Ik ben toch al een fan van gerookt eten. Ik kan mij nog herinneren dat ik voor het eerst gerookte zalm at en hoe lekker ik het vond. Ondertussen heb ik een rookoven en rook ik steeds meer, ook groente en kaas e.d. Het laatste experiment was het roken van knoflook. Al die gerechten met gerookte ingrediënten zijn nog terug te vinden in mijn trefwoordenwolk, onder het kopje “rookoven”.

Ook bij de toprestaurants zie je de trend terug, volgens mij vooral sinds de introductie van de Green Egg. Ergens in mijn achterhoofd zweeft nog een recept van de Librije van kreeft in gerookte boter met asperge en aardappelsaus, en van de Kromme Watergang een gerecht met gerookte chocolade, roos en rode biet. Er is dus nog genoeg te ontdekken op rookgebied. Vooralsnog hier een salade met mijn verwen-ingrediënt:

Salade met gerookte zalm, krokante spekreepjes en blauwe kaasdressing

2 Personen:

100 gram gerookte zalm

2 eieren
4 plakjes gerookt spek/ontbijtspek
1 rode ui
10 blaadjes botersla

Dressing:
2 eetlepels creme fraiche of Griekse yoghurt
1 eetlepel mayonaise
1 tl citroensap
1 tl (witte wijn)azijn
1 el gesneden verse peterselie
50 gram blauwe kaas (Danish Blue)*
1 teentje knoflook
zout, peper

Maak een dressing van de creme fraiche, mayonaise, citroensap, wijnazijn, verse peterselie, blauwe kaas, knoflook en zout/peper naar smaak. Doe hiervoor de ingrediënten in een blender en mix een gladde dressing. Proef even en voeg eventueel nog wat meer zout, peper, etc toe. Zoek een aantal mooie blaadjes botersla uit, was ze en droog ze in de slacentrifuge. Drapeer deze op het bord. Bak de plakjes spek in een pan totdat ze knapperig bruin zijn. Snij een rode ui in dunne ringetjes. Kook de eieren en deel ze in vieren. Verspreid de ringetjes ui over de sla, de gerookte zalm in stukken, de spek in kleine knapperige stukjes en versier de salade met het ei. Serveer met de dressing ernaast zodat iedereen naar smaak kan pakken.

* Ik heb nav een vraag hierover, de soort blauwe kaas die ik heb gebruikt er bij gezet, als je een wat sterkere blauwe kaas gebruikt, zul je de hoeveelheid wellicht aan moeten passen. 

Summary
recipe image
Recipe Name
salade met gerookte zalm en blauwe kaasdressing
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Salade met gerookte zalm, krokante spekreepjes en blauwe kaasdressing

  1. Wat voor blauwe kaas gebruik je? Je dressing zal heel anders smaken met Roquefort of met Danish Blue. Dat maakt voor de wijn die je erbij gaat drinken ook een groot verschil.

  2. Ja, dat klopt. Ik heb zelf Danish Blue gebruikt. Welke soort je lekker vindt, is persoonlijk. Ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die van een wat sterkere blauwe kaassmaak houden. Daarom is het ook een kwestie van af en toe even proeven bij het maken van dressing en sauzen. De door mij aangegeven hoeveelheid blauwe kaas is een indicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *