Alikruiken met toast van krentenbrood en roomboter

alikruiken krentenbrood

Iedereen mag schelpdieren voor eigen gebruik rapen, als het maar in de toegankelijke gebieden gebeurt. Rondom de Oosterschelde staan borden die de categorie van toegankelijkheid aangeven. Het rapen is wel gebonden aan een maximum. In totaal mag het niet meer zijn dan tien kilo per persoon per dag. Het gaat dan om mossels, oesters, kokkels en kreukels (krukels of alikruiken) samen.

Je kunt alikruiken kopen bij de viswinkel. Nederlandse bekendste (web)viswinkel uit Rotterdam verkoopt ze bijvoorbeeld en omschrijft de smaak als “doet denken aan die van kip”. Krukels oftewel alikruiken vind je in de natuur op en tussen de stenen op de laagwaterlijn (bij de Scheldestrandjes).  In de lentemaanden zijn de alikruiken wat minder dik. Maar met Pasen wordt in sommige delen van Zeeland traditioneel krentenbrood met alikruiken gegeten oftewel “krukels mee
krentebroȏd”

Krukels kook je net als mosselen maar dan met veel peper. Met een kopnaald wip je het zwarte dekseltje van de gekookte alikruik er af en prik je de naald in de alikruik en haal je de alikruik zo uit het huisje. Een goede raad: niet teveel de alikruik gaan bestuderen. Het uiterlijk van de alikruik is net zoals bij de mossel niet erg aantrekkelijk maar ze zijn wel erg lekker als je er eenmaal aan begint.

Alikruiken met krentenbroodtoast

Kilo alikruiken
Handje fijn gesneden prei, wortel en ui
Laurierblaadje
Glas witte wijn
1 el verse fijngesneden peterselie
Zout
Flink wat verse peper

Doe de alikruiken met de overige ingrediënten in de pan en breng aan de kook. Schud dan de alikruiken om. Laat het vocht in totaal drie keer opkomen, net als bij mosselen. Eet ze warm of koud met een snee krentenbrood. Het is heel lekker om het krentenbrood nog even te roosteren in de broodrooster*. Let op: krentenbrood verbrandt eerder dan gewoon brood, dus moet iets korter in het broodrooster. Serveer met roomboter.

 *Tip uit Het Zeeuws kookboek van Eric Rotte. Ik heb gelijk weer een nieuwe kleine verslaving erbij (hopelijk tijdelijk): een sneetje warm geroosterd krentenbrood met roomboter………

Summary
recipe image
Recipe Name
alikruiken op krentenbrood
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.