Yoghurt uit de crockpot express

Ik heb ondertussen een jaar de Crockpot Express maar tot voor kort nog niet met de yoghurt-functie aan de slag geweest. Wel heb ik al informatie verzameld. Je maakt de yoghurt van melk plus enkele eetlepels yoghurt plus hetgeen je nog wilt toevoegen. Het is niet goedkoper dan yoghurt in de winkel kopen: een liter melk is duurder dan een liter yoghurt. De vraag voor mij was waarom zou je zelf yoghurt gaan maken. Dan moet het dus 1. lekkerder zijn dan de yoghurt uit de winkel en/of 2. het is handig om het zelf te kunnen maken.

Wat mij over de streep trok, is een facebook-berichtje dat je porties yoghurt kan invriezen. Samen met het gegeven dat je de yoghurt ook kan maken van houdbare melk, is de conclusie dat je met de crockpot express altijd yoghurt in huis kan hebben. Nu was het nog uitproberen of het lekkerder is en of het veel moeite kost. Indien je houdbare melk gebruikt, niet dus koelverse, dan is het super eenvoudig: het apparaat doet het werk. Koelverse melk dien je eerst nog te verwarmen tot net boven de 80 graden Celcius en daarna af te koelen tot 40 graden Celcius. De yoghurt is lekker vol. Je dient zelf wel even uit te vinden hoe zuur je de yoghurt wilt: hoe langer in de Crockpot Express, hoe zuurder de yoghurt. Acht uur in de Crockpot Express levert een zeer milde yoghurt op.

Bereiding

In het de eerste uren lijkt er niets te gebeuren in de Crockpot Express en dacht ik dat het zou mislukken. Na drie uur begon het dikker worden van de melk. Zeven uur later zag het er al uit als echte yoghurt. Je kan de wei (dunne emulsie in de yoghurt) er nog uitzeven zodat er nog dikkere yoghurt ontstaat. Let hierbij wel op dat de yoghurt na afkoelen in de koelkast, dikker is dan de yoghurt net na de bereiding.

De yoghurt is ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Ik had na bereiding met 1 liter melk, een pot van 500 gram yoghurt. Eet je elke ochtend een schaaltje, dan is het raadzaam om de hoeveelheid te verdubbelen, dus met 2 liter melk aan de slag te gaan.

In principe kan je jaren lang yoghurt maken met de eerste portie: met enkele eetlepels van de zelf gemaakte yoghurt maak je de volgende portie.

Weetjes/tips

Koop een bak Griekse yoghurt en vries enkele porties in: per 100 gram als je telkens een volle kilobak yoghurt maakt, per 50 gram als je af en toe een kleinere portie maakt. Bewaar de plastic pot van de gekochte Griekse yoghurt voor de zelf gemaakte yoghurt. Het is overigens ook een handige bewaarbak voor restjes voedsel. Laat de bevroren yoghurt ontdooien in de melk. Zie voor het tijdstip wanneer je de yoghurt er bij doet hieronder. Dit is namelijk afhankelijk of je verse of houdbare melk gebruikt.

Wil je vanille-yoghurt maken, verwarm dan de inhoud van een vanillepeul mee in de melk.

Wil je yoghurt met probiotica, koop dan bij de natuurwinkel/drogist capsule’s probiotica en gebruik 2 capsule’s per liter melk (zelf nooit geprobeerd).

Gebruik je magere of halfvolle melk, dan kan je voor een volle smaak nog 2 eetlepels melkpoeder per liter toevoegen.

Een romiger smaak lekker? Voeg dan nog een verpakking slagroom toe.

Hoe langer in de crockpot Express hoe zuurder de yoghurt. Ik vond zelf de yoghurt bij de minimumduur van 8 uur wel erg mild qua smaak en ga de volgende keer 10 uur proberen.

De crockpot heeft meestal nog de geur van vorige stoofpotjes in de pot hangen, met name in de deksel/rubber van de deksel. Je hebt geen hoge druk nodig bij het maken van yoghurt dus je kan er voor kiezen om een andere deksel (bord) te gebruiken of de rubberen ring er uit te halen of zoals hieronder geschreven: op hoge druk water met citroen 10 minuten verwarmen en daarna de pot te drogen.

Verse yoghurt uit de Crockpot Express

  • 1 liter houdbare volle melk
  • 50 gram griekse yoghurt
  • citroenschijfjes voor reiniging vooraf (kookgeuren)

Neutraliseer eerst de kookgeuren: doe een halve liter water plus enkele schijfjes citroen in de crockpot. Zet met “manual” op hoge druk, doe het ventiel dicht en zet de timer op 10 minuten hoge druk. Giet daarna het water weg en droog de pot af. Voeg melk toe. Houdbare melk hoef je niet eerst te verwarmen tot 80 C, verse melk dien je eerst te verwarmen tot 80 Celcius (kan met yoghurtprogramma, temperatuur op hoog, ventiel open: timer kan niet worden ingesteld, de temperatuur dien je met een temperatuurmeter te controleren) dan af laten koelen tot 40 Celcius (door de bak in koud water in de wasbak te plaatsen). Roer af en toe. Gebruik voor de temperatuur een thermometer. Dan verder met yoghurt programma.

Doe de melk in de crockpot en roer er de yoghurt doorheen. Druk op het yoghurtprogramma. Zet de timer (lage druk wordt automatisch gekozen) op 8 uur voor een milde yoghurt en langer voor wat zuurdere yoghurt. Zet de ventiel op open en druk op start. Na afloop, zeef dan eventueel nog wat vocht (wei) er uit door middel van een zeef met schone theedoek er in boven een pan voor het lekvocht, of met behulp van een koffiefilter in delen (boven een kom) en daarna in een koelkastbak (ik bewaarde een tonnetje van de gekochte Griekse yoghurt). Let op: na het afkoelen wordt de yoghurt nog iets dikker. Lekker als ontbijt met cruesli/granola en vers fruit maar ook zeer geschikt als toetje.

Summary
recipe image
Recipe Name
Yoghurt uit de crockpot Express
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by