Hildegard koekjes : speltkoekjes met honing en specerijen

Eet dagelijks 3 a 4 van deze koekjes als medicijn. De speltkoekjes versterken de zenuwen, geven nieuwe levenskracht en zorgen voor een “vrolijk” hart, volgens Hildegard von Bingen. Benedictijnse abdis Hildegard von Bingen was een van de belangrijkste en meest geleerde vrouwen van haar tijd (1098-1179). Toch noemde zichzelf “in nomine femineo indocta” oftewel: in vrouwensnaam ongeleerd. Ze bestudeerde de medicinale werken uit de oudheid en vulde deze aan met studies van de natuur en ervaringen uit de kloosterapotheek.

Bij de bewaarde recepten van de abdis horen deze zenuwkoekjes, met kleine aanpassing van de hoeveelheid nootmuskaat (iets minder). Nootmuskaat werd voorgeschreven bij geestesziekten en bij stemmingswisselingen. Volgens mij kan het geen kwaad om een flink aantal van deze speltkoekjes te bakken in deze coronatijd. Het valt niet mee om positief te blijven onder alle maatregelen. Net als je denkt dat we er bijna van af zijn, komt er weer een nieuwe golf met nieuwe regels. Ik ga het maar eens uitproberen, nummer drie ga ik zo pakken en dan maar wachten of het werkt 🙂

Hildegard koekjes

  • 1 snuf nootmuskaat
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 2 mespuntjes pimentpoeder
  • snufje zout
  • 100 gram vloeibare honing
  • 200 gram speltmeel (volkoren)
  • 110 gram zachte boter
  • 1 el notenolie
  • 2 el gemalen amandel*

Meng de specerijen en voeg deze toe aan de honing. Meng dit met het meel en de zachte boter. Voeg hier 2 eetlepels gemalen amandel aan toe of eventueel wat paneermeel om het deeg stevig te maken. Maak hier een rol van, verpak dit in huishoudfolie en zet in de koelkast. Minimaal een uur maar een nachtje is ook prima. Verwarm de oven tot 200 C. Snij plakjes van de rol en leg deze op een bakplaat (met bakpapier). Bak in circa 12 minuten gaar in het midden van de oven. Kijk of ze niet te donker worden aan de onderkant. Laat ze afkoelen op een rooster.

* dit lijkt in basis erg op amlou, een amandel-honingsmeersel uit het Midden-oosten. Als je amandelen met een schil hebt: week ze vijf minuten in kokend water, het velletje gaat er dan goed af. Maal ze daarna in koffiemolen of blender.

Bron: landidee

Summary
recipe image
Recipe Name
speltkoekjes met honing en specerijen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Published by