Gehaktballetjes met sperziebonen in pinda-ketjapsaus uit de crockpot express

In 7 minuten op hoge druk heb je sappige gehaktballetjes met sperziebonen in een pinda/ketjapsaus. Dit recept is een blijver. Het is zelfs de volgende dag als ontbijt opgegaan. Niet door mij want ik ontbijt met kwark. Het was gewoon een goed recept. Je kan dit overigens ook zonder Crockpot Express maken maar dan ben je wel wat langer bezig en heb je iets meer pannen op het fornuis staan.

Hoe dit recept tot stand is gekomen? Ik ging eerst googlen want ik had rundergehakt en sperziebonen in de koelkast. Toen kwam ik diverse recepten tegen van gehaktballetjes in pindasaus dan wel pinda-ketjapsaus. Ik heb het recept aangepast aan mijn favoriete recept voor pindasaus en voor het gebruik van de Crockpot Express. De instelling van de tijd leende ik weer van een recept van gehaktballetjes in tomatensaus voor de Instantpot. Een Instantpot werkt bijna hetzelfde als de Crockpot Express. En voilà, onderstaand recept!

Gehaktballetjes met sperziebonen in pinda ketjap saus uit de crockpot express

 • 500 gram rundergehakt
 • 1 el gehaktkruiden plus zout
 • 1 ei
 • 1 el paneermeel
 • 1 sjalot
 • 200 ml kokosmelk
 • 2 volle eetlepels pindakaas
 • 6 el ketjap manis
 • 1 scheut citroensap
 • 2 tl soto-kruiden*
 • 2 tl sambal oelek
 • 1 dl water
 • 1 tl kokosbloesemsuiker
 • 250 gram sperziebonen

Bak een gesnipperde sjalot aan in de crockpot (op SAUTE) en voeg dan de kokosmelk, pindakaas, ketjap, citroensap, soto-kruiden, sambal, suiker, en water toe. Laat dit even koken tot een sausje. Zet dan uit. Maak het gehakt aan met de gehaktkruiden, ei en paneermeel. Vorm hier balletjes van ter grootte van een golfbal en bak ze aan in een koekenpan. Doe de aangebakken balletjes in de saus in de crockpot en daarbij de sperziebonen.

Met de MANUAL knop selecteer je high pressure’ en set je de timer op 7 minuten. Open na 7 minuten voorzichtig het ventiel, zodat de stoom kan ontsnappen. Serveer met rijst, atjar en kroepoek.

 • Soto-kruiden van Jonnie Boer (Euroma).
Summary
recipe image
Recipe Name
Gehaktballetjes in pinda ketjapsaus uit de crockpot express
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Published by