Biefstuk met amarula-jus

Hollandse biefstuk met jus en frietjes, ik durf te wedden dat het in veel Nederlandse huishoudens regelmatig op tafel kwam. De jus werd aangemaakt met wat melk of room, royaal over de biefstuk gegoten en dan was het smullen. Ook de frietjes gingen door de jus en soms daarna nog door de mayonaise. Het was een grote kliederpartij maar wel lekker. Dit recept is een opgevrolijkte versie van de traditionele biefstuk met jus. Er zit namelijk een borrelglaasje amarula-likeur door de jus.

Amarula is een romige likeur, gemaakt van vruchten van de amarulaboom (olifantenboom) en room. Het is een Zuid-Afrikaanse likeur. Op het warmst van de Afrikaanse zomer, van januari tot half maart, vallen de rijpe vruchten van de marulaboom. Ook dieren schijnen het fruit heerlijk te vinden, zoals olifanten, neushoorns, wrattenzwijnen, bavianen, koedoe’s, blauwapen, zebra’s en stekelvarkens. De likeur heeft een fruitige caramelachtige smaak. Het leent zich goed voor toetjes maar zeker ook voor hartige gerechten zoals dit recept laat zien. Geef biefstuk met jus eens een twist:

Biefstuk met amarula-jus

4 biefstukken
100 ml runderbouillon
50 ml witte wijn
1 tl mosterd
1 borrelglaasje Amarula (25 ml)
1 borrelglaasje kookroom (25 ml)
zout, peper
olijfolie/roomboter

Bestrooi de biefstukken met zout en peper. Bak de biefstukken in een mengsel van olie en roomboter of alleen olie of roomboter, al naar gelang wens. Haal de biefstukken wanneer ze de gewenste garing hebben uit de boter/olie. Verpak ze in aluminiumfolie om ze te laten rusten en warm te houden. Zet het vuur hoog en voeg dan de runderbouillon toe en roer de aanbaksels van de bodem. Voeg ook de wijn toe en laat alles een paar minuten inkoken. Doe dan de amarula en room erbij en de mosterd. Maak verder op smaak met wat peper en eventueel nog wat zout. Serveer de biefstukken met amarula-jus.

Gebaseerd op een recept van www.eatingwithemma.com

Summary
recipe image
Recipe Name
Biefstuk met amarula jus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *