Gehaktballetjes in spinazieroomsaus

gehaktballen spinazie room

Zo halverwege januari schijnt men het meest last van depressieve gevoelens te hebben. De goede voornemens zijn dan (weer) niet gelukt en er ligt nog een periode van natte en koude dagen voor de boeg. Mijn eigen goede voornemen, nog minder bewerkt voedsel eten, houd ik nog steeds vol. Ik heb de aanbieding kant en klare muesli weerstaan en zelf muesli gemaakt van havervlokken, honing en noten. Brood bak ik het liefst zelf en van het brood in de supermarkt lees ik even het etiket of er niet teveel toevoegingen in zitten. Ook let ik weer wat meer op genoeg verse groente tijdens het avondeten.

Deze spinazieroomsaus is gemaakt met verse spinazie en dat is veel smaakvoller dan de diepvriesspinazie of spinazie uit een potje. Het wordt nog lekkerder met goede kwaliteit ui uit de regio en met uit Frankrijk meegebrachte roze knoflook, de zgn. Rose de Lautrec. De gehaktballetjes heb ik dit keer in de electrische slowcooker gaar laten sudderen, na ze even in de pan te hebben aangebakken. Het voordeel is dat je dan niet de hele tijd hoeft op te letten of de gehaktballen uitdrogen in de pan. Wij hebben de balletjes gegeten met brood en een salade erbij. Het lijkt mij ook lekker met pasta.

Gehaktballetjes in spinazieroomsaus

500 gram half om half gehakt
1 tl quatre epices (of favoriete gehaktkruidenmix volgens aanwijzing)
1/2 tl zout*
1 ei
paneermeel
1 dl groentebouillon
1 laurierblaadje
300 gram verse spinazie
125 ml slagroom
1 flinke teen knoflook, in schijfjes
1 ui, gesnipperd
gedroogde mediterraanse kruiden/basilicum
snufje zout
olie of boter

Vermeng het gehakt met losgeklopt ei, de kruidenmix en zout. Voeg paneermeel toe zodat het een stevig gehaktdeeg wordt. Vorm hier balletjes van ten grootte van een golfballetje en braad ze in hete olie rondom bruin in de pan. Voeg een deciliter bouillon toe en een laurierblaadje en zet dan het vuur lager. Laat ze nog een kwartiertje doorbakken met de deksel op de pan. Indien je een electrische slowcooker hebt: laat ze anderhalf uur garen op 90 C.  Fruit in een kookpan de ui aan in olie en daarna de knoflook. Voeg de spinazie toe en schep alles goed om totdat de spinazie is geslonken. Doe er dan de room bij en laat alles goed doorwarmen. Maak het geheel op smaak met wat gedroogde Mediterraanse kruiden en zout. Maak vervolgens de saus (niet te) fijn met een staafmixer. Voeg hier de balletjes aan toe of andersom (dan heb je wel de jus erbij).

* sommige gehaktkruidenmixen bevatten zout, dus eerst checken of zout nog nodig is.

Summary
recipe image
Recipe Name
Gehaktballetjes in spinaziesaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *