Enkele jaren geleden verwachtte men al dat de kruidenmix “vadouvan” een trend zou worden binnen de culinaire wereld. Het heeft toch nog even geduurd, maar nu lijkt het daadwerkelijk door te breken. Ik heb pas vadouvan-gelei en vadouvan-mayonaise op een menukaart zien staan. Vadouvan is een Indiase kruidenmix en bevat meestal komijn, fenegriek, mosterdzaad, kerrieblad, kurkuma en knoflook. Per regio en per familie kan de samenstelling van vadouvan verschillen.
Ik heb de vadouvan in een runderstoofpot verwerkt. Het ingevroren pakketje stoofvlees van Herefordrund had ik ’s ochtends pas uit de diepvries gehaald. Als je dat in de koelkast laat ontdooien duurt het een dag voordat het te snijden is, buiten de koelkast ook nog zo’n 6 uur. Ik heb ontdekt dat het ontdooien van vlees het snelst gaat in een bak met koud water. Het schijnt zelfs te prefereren te zijn boven het ontdooien in de koelkast omdat bij het ontdooien in de koelkast het vlees onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Binnen drie uur kan je met de koud watermethode het vlees gaan bereiden en dan heb je ’s avonds nog:
Stoofvlees met vadouvan
800 gram magere runderstooflappen/sucadelappen
1 grote ui
2 eetlepels tomatenpuree
6 theelepels vadouvan (merk Verstegen, ander merk kan ander resultaat geven, zie hieronder)
1 rode peper
1 dl water
zout
olie of boter
Optioneel: erwtjes, sperziebonen
Snij de runderlappen in dobbelstenen, en bestrooi met 4 theelepels vadouvan en zout. Braad dit (in twee delen) in de koekenpan aan in de hete olie of boter. Doe het dan in een stoofpan of in de electrische slowcooker. Bak in het braadvet op het laatst nog de gesnipperde ui en rode peper aan, voeg 1 dl water en tomatenpuree toe en 2 theelepel vadouvan plus zout naar smaak. Het kan zijn dat je bij een ander merk kruidenmix Vadouvan iets andere dosering moet aanhouden, dit is even uitzoeken en niet teveel ineens toevoegen en af en toe even proeven. Giet dit in de stoofpan of slowcooker. Stoofpan: ca. 3 uur op sudderstand en electrische slowcooker 5 uur op 90 C. Optioneel kan nog in het laatste uur erwtjes of sperziebonen worden toegevoegd. Lekker met rijst of naanbrood en met een komkommer-yoghurtsalade ernaast.
Snelle bereiding in de Crockpot Express: Neem de deksel van de pan en kies voor de functie Brown/saute en bak dan de in dobbelstenen gesneden blokjes stoofvlees in wat olie. Indien ze beginnen te bruinen, voeg dan ui, rode peper, vadouvan (eerst 4 tl, later eventueel bijkruiden), zout en op het laatst de tomatenpuree bij het geheel. Bak dit nog even door en voeg dan 3 deciliter water toe. Druk op Stop en doe de deksel op de pan en draai naar het slotje toe. Doe het ventiel dicht en druk Meat/stew aan. Verhoog de tijd naar een uur. Laat na dit uur dan de stoofpot nog tien minuten staan. Open het ventiel voorzichtig (met ovenhandschoen). Kijk en proef of het vocht lekker is en licht gebonden. Laat anders nog even doorkoken op Brown/saute of voeg nog wat kruiden toe naar wens.
- Vocht is afhankelijk van kookmanier: slowcooker 1 dl, stoofpan en Crockpot Express 3 dl.
Ik ga denk ik vanavond ook aan de slag met mijn pakje vadouvan, lekker :).
Ik ben benieuwd wat jij er mee gaat doen! Het is idd een bijzonder lekkere specerijenmix.
Ja ik heb ook een flinke voorraad Vadouvan in huis… Uhm ik ga er denk ik ook eens mee stoven. Het ziet er heel goed uit. Daar ben ik sowieso dol op.
Ik heb nog genoeg vadouvan over dus kom maar op met de recepten!!!!
Ps. wie een linkje wil achterlaten naar een recept met vadouvan, is van harte welkom om het hier in de reacties te plaatsen. Dat is misschien leuk voor degene die wil weten wat er nog meer te doen is met vadouvan….
http://hetetenisklaar.com/2015/09/06/roodbaarsfilet-in-een-saus-van-kokos-en-vadouvan/
Overigens is Vadouvan niet echt Indisch. Het is een Franse vertaling van de Indische curry's. Vandaar de Franse benaming. Het is ook niet 'zomaar' een kruidenmix. Het is ook nog eens gefermenteerd. Het is dus niet een kwestie van genoemde kruiden door elkaar mengen. Persoonlijk vind ik de Vadouvan van Jonnie Boer erg lekker.
Ik zal het stoofvlees ook eens proberen.
Leuk dat je een receptlinkje achterlaat! Over de link tussen Frankrijk en India had ik gelezen maar heb begrepen dat vadouvan ondertussen in heel India "ingeburgerd" is. Wellicht ben ik een beetje kort door de bocht gegaan ;-), goed dat je het nog even aanvult.
http://hetetenisklaar.com/2015/09/06/roodbaarsfilet-in-een-saus-van-kokos-en-vadouvan
Overigens komt Vadouvan niet echt uit India. Het is een Franse vertaling van de Indiase Curry. Vandaar de Franse naam. Ook is het niet gewoon een mengsel van genoemde kruiden. Het is ook nog eens gefermenteerd. De kruiden mengen is dus niet voldoende 🙂
ik zal het stoofvlees eens proberen. Lijkt me lekker. Persoonlijk vind ik de Vadouvan van Jonnie Boer erg lekker.
Wij vinden de combinatie gamba's (of b.v. Black Tiger garnalen) en Vadouvan erg geslaagd.
Hiervoor vermeng ik Vadouvan met Becel olie (olijfolie vind ik in dit geval te sterk van smaak) en laat de garnalen hier een paar uur in marineren. Daarna wok ik de garnalen in de marinade. Dit serveer ik op een bedje van in kreeftensoep gekookte pasta, die ik gemengd heb met blokjes tomaat. Erg lekker met een salade van rucola. Mijn voorkeur gaat uit naar de verse Vadouvan van Vanilla Venture. Ik ga vanavond het stoofvlees gerecht maken, ben heel benieuwd.
wow, dat klinkt heel goed, garnalen in vadouvan-marinade en is gelijk opgeslagen in mijn kooklijstje, bedankt!