Ethiopische lamsvlees

ethiopie lam

Ik vind het een grappig gegeven hoe je met Zeeuws lamsvlees, uien uit de moestuin en lokale scharreleitjes iets zo exotisch als deze Ethiopische lamsstoofpot maakt. Dat komt natuurlijk door de gebruikte kruiden. Ik heb de hieronder gebruikte specerijenmix “berbere” in een vorig blog beschreven. In deze mix gaat onder andere kardemom, piment, gember en kurkuma. In principe zou je voor een lekkere stoofpot al kunnen volstaan met vlees, uien, wat groente en de berbere-mix. De onderstaande stoofpot bevat daarnaast ook nog rode wijn en knoflook als smaakmakers.

Het is een bijzonder gerecht. Je kan overigens het lamsvlees vervangen door kip (doro) of door courgette (sik sik). Het is niet altijd eenvoudig om aan goed lamsvlees te komen. Toen ik nog in Nijmegen woonde, kocht ik het bij de HANOS. Hier in Zeeland haal ik het bij de Schaapskooi te Heinkenszand (zak van Zuid-Beveland). Zij verkopen ook heerlijk schapenijs en biologische schapenkaas. Bezoek vooral in het voorjaar eens deze schaapboerderij want het ligt midden in het gebied van de Zuid-Bevelandse bloemendijken. Op deze bloemendijken groeien verschillende bijzondere en zeldzame bloemen en planten.

Ethiopische lamsvlees (sega wat)

5 ons lamsvlees, in blokjes
2 uien
2 knoflooktenen
1 el geraspte verse gember
1 zoete (punt)paprika
2 tl berbere (kruidenmix)
150 ml water of bouillon
50 ml rode wijn
1 tl cayennepeper
zwarte peper
4 hardgekookte eieren
citroensap
zout
olie of boter

Besprenkel het vlees met citroensap en zout. Laat 30 minuten rusten. Pureer de ui, knoflook en gember in een blender of met staafmixer. Voeg eventueel wat water toe om het beter te kunnen pureren. Verhit boter of olie en bak hier de paprika in en voeg na enkele minuten de berbere toe. Bak nog 3 minuten en voeg lamsvlees toe. Bak aan alle kanten bruin en voeg dan dan ui-knoflook-puree toe. Bak tot het rauwe aroma is verdwenen, zo’n 5 minuten. Giet dan de wijn en bouillon in de pan en voeg cayennepeper, zout en peper naar smaak toe. Laat het geheel sudderen totdat het lamsvlees lekker zacht is en verwarm op het laatst nog even de hardgekookte eieren mee. Eet met platbrood (van bloem of van teff) of met rijst.

Summary
recipe image
Recipe Name
Ethiopische lamsvlees
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *