Lamsbiefstuk sous vide met lenterisotto

lamsbiefstuk sous vide lenterisotto 1

Sous vide koken (vacuümgaren) is het bereiden van in plastic gevacumeerd voedsel in een waterbad van constante temperatuur.  Voordeel van deze bereiding is dat het voedsel geleidelijk tot de juiste temperatuur komt, zonder dat het vocht verliest of de textuur van het produkt aangetast wordt.Vlees, vis of groente worden luchtdicht verpakt met wat smaakmakers, zoals olie en kruiden en vervolgens tot wel urenlang in het waterbad gegaard. Het was ooit voorbehouden aan de goede restaurants want de apparatuur is duur. Er is echter goed nieuws voor de hobbykok: er is een betaalbaar apparaat op de markt gekomen waarmee je thuis sous vide kan koken.

Dit apparaat is voor zover ik weet nog niet in Nederland te koop maar wel al in Amerika. Je hangt het apparaat aan de binnenkant van een grote pan en stelt de gewenste temperatuur en tijd in. Het apparaat verwarmt het water en houdt het water vervolgens op een constante temperatuur. Deze temperatuur daalt even wanneer je het voedsel in het water doet maar het apparaat gaat dan razendsnel aan het werk om het water weer op de goede aantal graden te krijgen. Je hebt geen vacumeermachine nodig: met gewone sluitzakjes kom je ook al een heel eind. Je duwt de lucht uit het zakje, sluit het en hangt het zakje met een knijper aan de rand van de pan, wel zodanig dat het voedsel geheel onder water is.

Na de bereiding kan je er nog voor kiezen om het voedsel nog even te grillen of te bakken. Ik heb ondertussen al kabeljauw en deze lamsbiefstuk sous vide klaargemaakt en ben helemaal enthousiast: wat een intense smaak en malsheid! Ik ga de komende tijd flink experimenteren dus hou het blog in de gaten!

Lamsbiefstuk sous vide met lenterisotto

4 lamsbiefstukjes
zout, peper
olijfolie
4 takjes tijm

300 gram risotto
1 stengel bleekselderij
1 ui
1 teentje knoflook
1 handje erwtjes, diepvries of verse
1 hand rucola, fijngesneden
100 ml witte wijn
vers gemalen peper
halve liter groentebouillon
olijfolie
Parmezaanse kaas

Sous vide lamsbiefstukjes: verwarm het water tot 56 C. Bestrijk de biefstukjes met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Doe de biefstukjes samen met de takjes tijm in een plastic zak en maak deze luchtdicht. Leg ze een uur in het water, haal ze uit plastic en bak even snel aan alle kanten bruin.
Gewone gebakken lamsbiefstukjes: doe hetzelfde als boven alleen zonder het in een warmwaterbad te leggen m.a.w. marineer de lamsbiefstukjes een uurtje en bak ze dan in enkele minuten per kant rose.

Begin ruim een half uur voor het einde van de bereidingstijd van de lamsbiefstukjes aan de risotto. Snij de ui, bleekselderij en knoflook fijn. Bak eerst de ui en bleekselderij aan in de olijfolie en laat dit 10 minuten doorbakken. Voeg dan de knoflook erbij en bak nog even aan. Doe de risotto in de pan, bak even mee en blus af met de witte wijn. Laat het even bruisen en doe dan de bouillon in de pan. Na een kwartiertje kunnen de erwtjes erbij en vlak voordat de risotto gaar is de fijngesneden rucola. Voeg indien de risotto droog lijkt te koken nog water toe. Dien op met Parmezaanse kaas.

sous vide apparaat

Ps. dit is geen gesponsorde post. Het is geheel uit eigen enthousiasme tot stand gekomen :-).

Bewaren

Ethiopische lamsvlees

ethiopie lam

Ik vind het een grappig gegeven hoe je met Zeeuws lamsvlees, uien uit de moestuin en lokale scharreleitjes iets zo exotisch als deze Ethiopische lamsstoofpot maakt. Dat komt natuurlijk door de gebruikte kruiden. Ik heb de hieronder gebruikte specerijenmix “berbere” in een vorig blog beschreven. In deze mix gaat onder andere kardemom, piment, gember en kurkuma. In principe zou je voor een lekkere stoofpot al kunnen volstaan met vlees, uien, wat groente en de berbere-mix. De onderstaande stoofpot bevat daarnaast ook nog rode wijn en knoflook als smaakmakers.

Het is een bijzonder gerecht. Je kan overigens het lamsvlees vervangen door kip (doro) of door courgette (sik sik). Het is niet altijd eenvoudig om aan goed lamsvlees te komen. Toen ik nog in Nijmegen woonde, kocht ik het bij de HANOS. Hier in Zeeland haal ik het bij de Schaapskooi te Heinkenszand (zak van Zuid-Beveland). Zij verkopen ook heerlijk schapenijs en biologische schapenkaas. Bezoek vooral in het voorjaar eens deze schaapboerderij want het ligt midden in het gebied van de Zuid-Bevelandse bloemendijken. Op deze bloemendijken groeien verschillende bijzondere en zeldzame bloemen en planten.

Ethiopische lamsvlees (sega wat)

5 ons lamsvlees, in blokjes
2 uien
2 knoflooktenen
1 el geraspte verse gember
1 zoete (punt)paprika
2 tl berbere (kruidenmix)
150 ml water of bouillon
50 ml rode wijn
1 tl cayennepeper
zwarte peper
4 hardgekookte eieren
citroensap
zout
olie of boter

Besprenkel het vlees met citroensap en zout. Laat 30 minuten rusten. Pureer de ui, knoflook en gember in een blender of met staafmixer. Voeg eventueel wat water toe om het beter te kunnen pureren. Verhit boter of olie en bak hier de paprika in en voeg na enkele minuten de berbere toe. Bak nog 3 minuten en voeg lamsvlees toe. Bak aan alle kanten bruin en voeg dan dan ui-knoflook-puree toe. Bak tot het rauwe aroma is verdwenen, zo’n 5 minuten. Giet dan de wijn en bouillon in de pan en voeg cayennepeper, zout en peper naar smaak toe. Laat het geheel sudderen totdat het lamsvlees lekker zacht is en verwarm op het laatst nog even de hardgekookte eieren mee. Eet met platbrood (van bloem of van teff) of met rijst.

In cognac gemarineerde lamskotelet

lamskotelet cognac uien

In de aanloop naar Pasen ligt er bij de slager opeens weer veel lamsvlees in de vitrine. Als liefhebber maak je daar gebruik van. Dus stond er vanavond al lamskotelet op het menu, gegrild met een uiensaus en gnocchi.

De lamskoteletten zijn gemarineerd in een mengsel van citroen, olie en cognac, en wat kruiden. En met deze heerlijke marinade voor de lamskoteletten ga ik meedoen aan het Foodblogevent van Maart, met als thema fermentatie. Het foodblogevent wordt deze maand georganiseerd door Es-factory.

Cognac ontstaat namelijk na een proces waarbij tot twee keer toe fermentatie plaats vindt. Cognac wordt gemaakt van witte druiven. De druiven worden geperst en ondergaan vervolgens een natuurlijke fermentatie van enkele dagen. Na deze fermentatie volgt distillatie (twee maal). Daarna weer fermentatie, wordt het in drie delen gedeeld, weer gedestilleerd, gerijpt en gemengd, etc. Het levert een heerlijke drank op om mee te koken, in de saus, soep of dus marinade.

Gegrilde lamskotelet (met uiensaus en gnocchi)

4 lamskoteletten

4 el cognac
3 el citroensap
1 el olie
1 el gedroogde mediterraanse kruiden
zout, peper

2 uien
30 gram boter
2 a 3 el bloem
2 dl melk
zout, peper
snufje gedroogde tijm

1 pak gnocchi

Maak een marinade van de cognac, olie, citroensap en kruiden. Sprenkel dit over de lamskoteletten en laat dit (een nacht) marineren. Bij voorkeur al een avond van tevoren laten marineren, maar een uur is ook al lekker.

Dan de uien snipperen en in een eetlepel boter zacht bakken. Ondertussen een roux maken van de boter, bloem en melk: smelt de boter, roer dan de bloem door de boter totdat je pastaslierten op de bodem ziet verschijnen, roer dan de melk scheut bij scheut hier door totdat een mooie gebonden witte saus ontstaat. Maak op smaak met peper en zout en een snufje tijm. Roer dan de uien door de roux en laat even sudderen. Af en toe roeren. Bereid de gnocchi. De uiensaus kun je voor een verfijnder resultaat nog zeven. Giet daarvoor de saus nog door een vergiet. Met de uien kun je nog de volgende dag een uiensoep maken. Je kunt ook de uien in de saus laten (heb ik gedaan).

Gril de gemarineerde lamskoteletten zo’n 8 tot 10 minuten in de grillpan.