In cognac gemarineerde lamskotelet

lamskotelet cognac uien

In de aanloop naar Pasen ligt er bij de slager opeens weer veel lamsvlees in de vitrine. Als liefhebber maak je daar gebruik van. Dus stond er vanavond al lamskotelet op het menu, gegrild met een uiensaus en gnocchi.

De lamskoteletten zijn gemarineerd in een mengsel van citroen, olie en cognac, en wat kruiden. En met deze heerlijke marinade voor de lamskoteletten ga ik meedoen aan het Foodblogevent van Maart, met als thema fermentatie. Het foodblogevent wordt deze maand georganiseerd door Es-factory.

Cognac ontstaat namelijk na een proces waarbij tot twee keer toe fermentatie plaats vindt. Cognac wordt gemaakt van witte druiven. De druiven worden geperst en ondergaan vervolgens een natuurlijke fermentatie van enkele dagen. Na deze fermentatie volgt distillatie (twee maal). Daarna weer fermentatie, wordt het in drie delen gedeeld, weer gedestilleerd, gerijpt en gemengd, etc. Het levert een heerlijke drank op om mee te koken, in de saus, soep of dus marinade.

Gegrilde lamskotelet (met uiensaus en gnocchi)

4 lamskoteletten

4 el cognac
3 el citroensap
1 el olie
1 el gedroogde mediterraanse kruiden
zout, peper

2 uien
30 gram boter
2 a 3 el bloem
2 dl melk
zout, peper
snufje gedroogde tijm

1 pak gnocchi

Maak een marinade van de cognac, olie, citroensap en kruiden. Sprenkel dit over de lamskoteletten en laat dit (een nacht) marineren. Bij voorkeur al een avond van tevoren laten marineren, maar een uur is ook al lekker.

Dan de uien snipperen en in een eetlepel boter zacht bakken. Ondertussen een roux maken van de boter, bloem en melk: smelt de boter, roer dan de bloem door de boter totdat je pastaslierten op de bodem ziet verschijnen, roer dan de melk scheut bij scheut hier door totdat een mooie gebonden witte saus ontstaat. Maak op smaak met peper en zout en een snufje tijm. Roer dan de uien door de roux en laat even sudderen. Af en toe roeren. Bereid de gnocchi. De uiensaus kun je voor een verfijnder resultaat nog zeven. Giet daarvoor de saus nog door een vergiet. Met de uien kun je nog de volgende dag een uiensoep maken. Je kunt ook de uien in de saus laten (heb ik gedaan).

Gril de gemarineerde lamskoteletten zo’n 8 tot 10 minuten in de grillpan.

Summary
recipe image
Recipe Name
In cognac gemarineerde lamskotelet
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *