Vanille paas scones

Scones zijn makkelijk en snel te maken. Ideaal dus voor een paasbrunch. Het lekkerste zijn ze warm en vers uit de oven. Ze worden traditioneel geserveerd met clotted cream en jam. In Engeland heb ik ze uit nieuwsgierigheid wel eens besteld maar ik vond de clotted cream niet zo’n succes: te romig en vrij smakeloos. Jam is natuurlijk altijd lekker. Op de een of andere manier worden scones opeens weer aangeboden in de supermarkt bij Pasen.

Omdat ze zo snel en eenvoudig te maken zijn, zou ik ze niet kopen maar zelf maken. Voor pasen kan je ze natuurlijk nog wat opleuken door ze de vorm te geven van een konijn(enkop) of ei. Ik maakte hiervoor zelf een steekvorm van aluminiumfolie. Je pakt een lang stuk folie en vouwt dat horizontaal op tot een strakke reep van 1 centimeter breed. Dan vorm je hier een konijn van of een hoofd van Nijntje en drukt dan in het uitgerolde deeg (zie hieronder). Je kan dan met een mesje eventueel de randen wat beter af snijden. Dit recept is goed voor ongeveer 7 scones.

De scones zijn erg lekker met (old-english) marmelade of abrikozenjam en eventueel nog wat roomboter.

Vanille Paas scones

  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel*
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • Snufje zout
  • 110 ml melk
  • enkele druppels vanille-essence
  • Extra melk voor bestrijken
  • Aluminiumfolie

Keukenmachine: zet de deeghaak op de keukenmachine en doe het meel met kleine stukjes boter in de kom. Kneed dat losjes door. Voeg dan suiker en zout toe en kneed nog even verder door. Voeg dan melk toe en vanille essence en kneed tot een grof deeg (je mag nog stukjes boter zien). Rol uit tot een lap van 2 tot 3 centimeter dikte en vorm met behulp van een steker enkele scones. Leg deze op een bakplaat. Bestrijk met nog wat melk. Bak in een voorverwarmde oven in ca. 14 minuten op 220 C. gaar en bruin.

  • of 225 gram bloem met 1 tl bakpoeder
  • naar een recept van Laura’s Bakery

Paasvlaai & taartvormen omrekenformule

room kruimelvlaai

Bij hoge uitzondering lever ik een bijdrage aan de Paasvoorpret met een vlaai, de eerste zoete taart op mijn blog. Deze met banketbakkersroom gevulde kruimelvlaai is met zijn gele romige vulling bij uitstek geschikt voor een Paasbuffet of Paasbrunch. Het is redelijk bewerkelijk maar toch eenvoudig recept. Ik sta niet echt bekend om mijn taartbaktalent dus als het mij lukt…….

Het oorspronkelijke recept was bedoeld voor een taartvorm met een doorsnede van 30 centimeter of voor 6 mini-vlaaivormpjes. Ik heb alleen een taartvorm met een doorsnede van 24 centimeter. Welk percentage van de ingrediënten van het oorspronkelijke recept heb je dan nodig voor een vlaai met een kleinere doorsnede?. Na wat speurwerk op internet, viel het kwartje. Je moet de volume berekenen van jouw te bakken vlaai en dat dan delen door de volume van de recepttaart. Dan krijg je een getal waarmee je de ingrediënten vermenigvuldigd. Klinkt moeilijk maar ik leg het hieronder uit.

De berekening van het volume gaat als volgt:

helft doorsnede x helft doorsnede x Pi (=3,14) x hoogte baksel 

Rekenvoorbeeld: 

Het recept gaat uit van een taartvorm van 30 cm doorsnede en 3 cm hoge taart. Jij hebt een vorm van 24 cm doorsnede. Dan wordt het volume van jouw 24 cm-taart:

12 x 12 x 3,14 x 3 = 1356 (oftwel 1,35 liter)

De 30 cm-taart van het recept is:

15 x 15 x 3,14 x 3 = 2119 (oftewel 2,11 liter)

Dan deel je jouw taartvolume door het volume van de recepttaart:

1356 : 2119 = 0,63

In het recept wordt uitgegaan van 475 gram bloem. Dan gebruik jij 475 x 0,63 = 299 (afgerond 300) gram voor jouw taart. Vervolgens vermenigvuldig je de rest van de ingrediënten van het recept met 0,63 en dan heb je de aangepast hoeveelheden voor jouw taart. 

Paasvlaai                                          

Voor een vlaai van 24 cm:

Bodem                                             Kruimels                            Banketbakkersroom
200 gram bloem                              100 gram bloem                  175 gram banketbakkersroompoeder
1 ei                                                       75 gram boter                     440 ml water
15 gram witte basterdsuiker           75 gram kristalsuiker
65 ml melk
4 gram gist
snufje zout

Kneed een soepel deeg van 200 gram bloem, een ei, witte basterdsuiker, gist, melk en snufje zout. Doe het deeg in een kom. Het deeg moet afgedekt 45 minuten rijzen.
Haal de boter uit de koelkast: deze moet op kamertemperatuur komen. Kneed dan een deeg voor de kruimelbovenkant van bloem, boter en kristalsuiker. Dit dienen grove korrels te worden. Als dat niet zo is dan moet er nog wat bloem bij. Bereid de banketbakkersroom volgens de gebruiksaanwijzing.

Verwarm de oven voor op 200 C. 

Rol het deeg uit tot een cirkel van 30 centimeter doorsnede. Beboter een springvorm en leg het deeg losjes in de springvorm. De randen dienen maximaal 3 centimeter hoog te worden. Druk het deeg ook in de randen even goed aan. Vul dan de vorm met het banketbakkersroom. Strijk mooi glad. Strooi het kruimeldeeg gelijkmatig over de room heen. Zet de vorm in het midden van de oven en bak de taart in 30 minuten goudbruin.

Met Hollandse garnalen gevulde eieren

gevulde eieren garnalen

Bijna Pasen. Dan wordt je om de oren geslagen met eirecepten. Dit lekkere recept voor gevulde eieren ben ik nog niet tegengekomen in de magazines. Het eigeel wordt smeuïg gemaakt met wat mayonaise, op smaak gebracht met wat zout, citroensap, worcestershiresaus en een snufje cayennepeper. De Hollandse garnaaltjes gaan daar doorheen. Daarmee vul je dan weer de eihelften. Bovenop nog een garnaaltje. Dan heb je een echt verwen-gevuld eitje.

Met Hollandse garnalen gevulde eieren

Voor 4 personen

4 eieren
ca. 2 eetlepels mayonaise
scheutje citroensap
scheutje worcestershiresaus
4 eetlepels Hollandse garnaaltjes
zout
cayennepeper

Breng water met eieren aan de kook. Vanaf het moment dat het water kookt: de eieren in ca. 8 minuten hard koken. Even onder koud water laten schrikken. Pel de eieren en snij ze in de lengte door. Doe het eigeel in een bakje en maak het eigeel smeuïg met mayonaise. Voeg citroensap, worcestershiresaus en zout toe. Meng dan de Hollandse garnaaltjes erdoor. Vul de eieren met het mengsel en dien op met een snufje cayennepeper en een garnaaltje bovenop.

Bewaren

Bewaren

Verstopt ei oftewel gehaktbal kiekeboe

gehaktbal ei gevuld

Verstopt ei of gehaktbal kiekeboe staat bij ons standaard op tafel op eerste paasdag. Verder natuurlijk nog wat gekleurde eieren en een boterlammetje. Daarmee houdt het traditionele zo ongeveer wel op. Waarschijnlijk komt er dit jaar nog een zelfgemaakt paasbrood bij. Verder weet ik het nog niet. Dat komt meestal op de dag dat er echt boodschappen moeten worden gedaan voor Pasen.

Voor wie weer eens ouderwets wil gruwen: op Youtube staat een filmpje van Eurokok Martin: gehaktbal kiekeboe met vuile nagels. Eet smakelijk!

Verstopt ei oftewel gehaktbal kiekeboe

Voor 6 gehaktballen:

6 kleine eieren
6 ons half rund, half varkensgehakt
kruiden voor het gehakt (zoals je jouw gehaktballen het lekkerst vindt, bij mij:  gehaktkruiden met zout, citroenrasp, peper en ketjap)
scheutje melk
1 boterham zonder korstjes
1 ei om het gehakt mee aan te maken

Kook de 6 (kleine) eieren tussen medium en hard in (zo’n 7 minuten vanaf het moment dat het water kookt). Laat ze even schrikken in koud water en pel ze. Kluts het ei los met de kruiden en melk. Leg de ontkorste boterham in het mengsel en doe er het gehakt bij. Prak alles goed door elkaar en verdeel in 6 gelijke porties. Pak een bord en plet een portie gehakt tot een lapje van een centimeter hoog. Leg hier het ei op en vouw de zijkanten van het lapje naar boven om het ei te bedekken en kneed tot een egale bal gehakt. Bak de gehaktballen aan alle kanten op middelhoge stand bruin en laat ze nog een kwartier garen. Om de paar minuten even op een andere kant leggen.

In cognac gemarineerde lamskotelet

lamskotelet cognac uien

In de aanloop naar Pasen ligt er bij de slager opeens weer veel lamsvlees in de vitrine. Als liefhebber maak je daar gebruik van. Dus stond er vanavond al lamskotelet op het menu, gegrild met een uiensaus en gnocchi.

De lamskoteletten zijn gemarineerd in een mengsel van citroen, olie en cognac, en wat kruiden. En met deze heerlijke marinade voor de lamskoteletten ga ik meedoen aan het Foodblogevent van Maart, met als thema fermentatie. Het foodblogevent wordt deze maand georganiseerd door Es-factory.

Cognac ontstaat namelijk na een proces waarbij tot twee keer toe fermentatie plaats vindt. Cognac wordt gemaakt van witte druiven. De druiven worden geperst en ondergaan vervolgens een natuurlijke fermentatie van enkele dagen. Na deze fermentatie volgt distillatie (twee maal). Daarna weer fermentatie, wordt het in drie delen gedeeld, weer gedestilleerd, gerijpt en gemengd, etc. Het levert een heerlijke drank op om mee te koken, in de saus, soep of dus marinade.

Gegrilde lamskotelet (met uiensaus en gnocchi)

4 lamskoteletten

4 el cognac
3 el citroensap
1 el olie
1 el gedroogde mediterraanse kruiden
zout, peper

2 uien
30 gram boter
2 a 3 el bloem
2 dl melk
zout, peper
snufje gedroogde tijm

1 pak gnocchi

Maak een marinade van de cognac, olie, citroensap en kruiden. Sprenkel dit over de lamskoteletten en laat dit (een nacht) marineren. Bij voorkeur al een avond van tevoren laten marineren, maar een uur is ook al lekker.

Dan de uien snipperen en in een eetlepel boter zacht bakken. Ondertussen een roux maken van de boter, bloem en melk: smelt de boter, roer dan de bloem door de boter totdat je pastaslierten op de bodem ziet verschijnen, roer dan de melk scheut bij scheut hier door totdat een mooie gebonden witte saus ontstaat. Maak op smaak met peper en zout en een snufje tijm. Roer dan de uien door de roux en laat even sudderen. Af en toe roeren. Bereid de gnocchi. De uiensaus kun je voor een verfijnder resultaat nog zeven. Giet daarvoor de saus nog door een vergiet. Met de uien kun je nog de volgende dag een uiensoep maken. Je kunt ook de uien in de saus laten (heb ik gedaan).

Gril de gemarineerde lamskoteletten zo’n 8 tot 10 minuten in de grillpan.