Paasvlaai & taartvormen omrekenformule

room kruimelvlaai

Bij hoge uitzondering lever ik een bijdrage aan de Paasvoorpret met een vlaai, de eerste zoete taart op mijn blog. Deze met banketbakkersroom gevulde kruimelvlaai is met zijn gele romige vulling bij uitstek geschikt voor een Paasbuffet of Paasbrunch. Het is redelijk bewerkelijk maar toch eenvoudig recept. Ik sta niet echt bekend om mijn taartbaktalent dus als het mij lukt…….

Het oorspronkelijke recept was bedoeld voor een taartvorm met een doorsnede van 30 centimeter of voor 6 mini-vlaaivormpjes. Ik heb alleen een taartvorm met een doorsnede van 24 centimeter. Welk percentage van de ingrediënten van het oorspronkelijke recept heb je dan nodig voor een vlaai met een kleinere doorsnede?. Na wat speurwerk op internet, viel het kwartje. Je moet de volume berekenen van jouw te bakken vlaai en dat dan delen door de volume van de recepttaart. Dan krijg je een getal waarmee je de ingrediënten vermenigvuldigd. Klinkt moeilijk maar ik leg het hieronder uit.

De berekening van het volume gaat als volgt:

helft doorsnede x helft doorsnede x Pi (=3,14) x hoogte baksel 

Rekenvoorbeeld: 

Het recept gaat uit van een taartvorm van 30 cm doorsnede en 3 cm hoge taart. Jij hebt een vorm van 24 cm doorsnede. Dan wordt het volume van jouw 24 cm-taart:

12 x 12 x 3,14 x 3 = 1356 (oftwel 1,35 liter)

De 30 cm-taart van het recept is:

15 x 15 x 3,14 x 3 = 2119 (oftewel 2,11 liter)

Dan deel je jouw taartvolume door het volume van de recepttaart:

1356 : 2119 = 0,63

In het recept wordt uitgegaan van 475 gram bloem. Dan gebruik jij 475 x 0,63 = 299 (afgerond 300) gram voor jouw taart. Vervolgens vermenigvuldig je de rest van de ingrediënten van het recept met 0,63 en dan heb je de aangepast hoeveelheden voor jouw taart. 

Paasvlaai                                          

Voor een vlaai van 24 cm:

Bodem                                             Kruimels                            Banketbakkersroom
200 gram bloem                              100 gram bloem                  175 gram banketbakkersroompoeder
1 ei                                                       75 gram boter                     440 ml water
15 gram witte basterdsuiker           75 gram kristalsuiker
65 ml melk
4 gram gist
snufje zout

Kneed een soepel deeg van 200 gram bloem, een ei, witte basterdsuiker, gist, melk en snufje zout. Doe het deeg in een kom. Het deeg moet afgedekt 45 minuten rijzen.
Haal de boter uit de koelkast: deze moet op kamertemperatuur komen. Kneed dan een deeg voor de kruimelbovenkant van bloem, boter en kristalsuiker. Dit dienen grove korrels te worden. Als dat niet zo is dan moet er nog wat bloem bij. Bereid de banketbakkersroom volgens de gebruiksaanwijzing.

Verwarm de oven voor op 200 C. 

Rol het deeg uit tot een cirkel van 30 centimeter doorsnede. Beboter een springvorm en leg het deeg losjes in de springvorm. De randen dienen maximaal 3 centimeter hoog te worden. Druk het deeg ook in de randen even goed aan. Vul dan de vorm met het banketbakkersroom. Strijk mooi glad. Strooi het kruimeldeeg gelijkmatig over de room heen. Zet de vorm in het midden van de oven en bak de taart in 30 minuten goudbruin.

Summary
recipe image
Recipe Name
paasvlaai
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *