Paasvlaai & taartvormen omrekenformule

room kruimelvlaai

Bij hoge uitzondering lever ik een bijdrage aan de Paasvoorpret met een vlaai, de eerste zoete taart op mijn blog. Deze met banketbakkersroom gevulde kruimelvlaai is met zijn gele romige vulling bij uitstek geschikt voor een Paasbuffet of Paasbrunch. Het is redelijk bewerkelijk maar toch eenvoudig recept. Ik sta niet echt bekend om mijn taartbaktalent dus als het mij lukt…….

Het oorspronkelijke recept was bedoeld voor een taartvorm met een doorsnede van 30 centimeter of voor 6 mini-vlaaivormpjes. Ik heb alleen een taartvorm met een doorsnede van 24 centimeter. Welk percentage van de ingrediënten van het oorspronkelijke recept heb je dan nodig voor een vlaai met een kleinere doorsnede?. Na wat speurwerk op internet, viel het kwartje. Je moet de volume berekenen van jouw te bakken vlaai en dat dan delen door de volume van de recepttaart. Dan krijg je een getal waarmee je de ingrediënten vermenigvuldigd. Klinkt moeilijk maar ik leg het hieronder uit.

De berekening van het volume gaat als volgt:

helft doorsnede x helft doorsnede x Pi (=3,14) x hoogte baksel 

Rekenvoorbeeld: 

Het recept gaat uit van een taartvorm van 30 cm doorsnede en 3 cm hoge taart. Jij hebt een vorm van 24 cm doorsnede. Dan wordt het volume van jouw 24 cm-taart:

12 x 12 x 3,14 x 3 = 1356 (oftwel 1,35 liter)

De 30 cm-taart van het recept is:

15 x 15 x 3,14 x 3 = 2119 (oftewel 2,11 liter)

Dan deel je jouw taartvolume door het volume van de recepttaart:

1356 : 2119 = 0,63

In het recept wordt uitgegaan van 475 gram bloem. Dan gebruik jij 475 x 0,63 = 299 (afgerond 300) gram voor jouw taart. Vervolgens vermenigvuldig je de rest van de ingrediënten van het recept met 0,63 en dan heb je de aangepast hoeveelheden voor jouw taart. 

Paasvlaai                                          

Voor een vlaai van 24 cm:

Bodem                                             Kruimels                            Banketbakkersroom
200 gram bloem                              100 gram bloem                  175 gram banketbakkersroompoeder
1 ei                                                       75 gram boter                     440 ml water
15 gram witte basterdsuiker           75 gram kristalsuiker
65 ml melk
4 gram gist
snufje zout

Kneed een soepel deeg van 200 gram bloem, een ei, witte basterdsuiker, gist, melk en snufje zout. Doe het deeg in een kom. Het deeg moet afgedekt 45 minuten rijzen.
Haal de boter uit de koelkast: deze moet op kamertemperatuur komen. Kneed dan een deeg voor de kruimelbovenkant van bloem, boter en kristalsuiker. Dit dienen grove korrels te worden. Als dat niet zo is dan moet er nog wat bloem bij. Bereid de banketbakkersroom volgens de gebruiksaanwijzing.

Verwarm de oven voor op 200 C. 

Rol het deeg uit tot een cirkel van 30 centimeter doorsnede. Beboter een springvorm en leg het deeg losjes in de springvorm. De randen dienen maximaal 3 centimeter hoog te worden. Druk het deeg ook in de randen even goed aan. Vul dan de vorm met het banketbakkersroom. Strijk mooi glad. Strooi het kruimeldeeg gelijkmatig over de room heen. Zet de vorm in het midden van de oven en bak de taart in 30 minuten goudbruin.

Tomatentaart met mozzarella en ansjovis

tomatentaart mozzarella ansjovis

Een goede bestemming voor de zelf gekweekte tomaten, deze taart. Op dit moment gaan onze tomaten in de tuin van mondjesmaat rijp naar heleboel tegelijkertijd rijp. Ik heb dit weekend in ieder geval de vriezer weer eens gevuld met verse tomatensaus en deze tomatentaart gemaakt. Lekker met een groene salade of een puntje als voorgerecht.

In het Italiaans heet deze taart “Torta al pomodoro, mozzarella e basilico”. Het recept komt uit het boek Groenten uit een Italiaanse tuin. Dit boek had deze Italiaanse “torta” met “flan” vertaald. Dat lijkt mij voor verwarring zorgen want een flan is ook een puddingtoetje. Ik vond de ansjovis meer een smaakmaker bij deze taart dan de basilicum. Toch best lastig om in een paar woorden de essentie van het gerecht neer te zetten. Ik heb het gehouden op:

Tomatentaart met mozzarella en ansjovis

Deeg:

125 gram bloem
65 gram boter, in kleine stukjes
2 tl fijn gesneden rozemarijnnaaldjes
2 a 3 el ijswater
snufje zout

Vulling:

8 kleine tomaten, ontveld en ontpit
1 bol mozzarella in kleine stukjes **
5 ansjovisfilets uit blik
1 eetlepel geraspte Parmezaanse of oude kaas
1 takje verse peterselie
1 takje verse basilicum
olijfolie
peper, zout

 Zeef de bloem in een kom. Voeg klontje boter toe aan de bloem en snij de boter met behulp van 2 messen door de bloem heen. Indien er kleine klontjes ontstaan, kun je het ijswater toevoegen en er een deeg van kneden. Voeg de fijn gesneden rozemarijnaaldjes toe en het zout. Kneed nog even door en laat ca 20 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 180 C.

Rol na 20 minuten het deeg op een bebloemd oppervlak tot een cirkel van 25 centimeter doorsnede. Vet een springvorm van 23 centimeter doorsnede in met wat olijfolie en drapeer de lap zodanig in de vorm dat er een randje van ca. 1 centimter hoogte is aan de zijkanten. Leg een stuk alumiumfolie op de bodem en vul de bodem met droge bonen om het deeg eerst blind te bakken in de oven. Bak 15 minuten, verwijder dan de aluminiumfolie en bonen en laat nog 10 minuten bakken.

Ontvel en ontdoe ondertussen de tomaatjes van hun velletje en pitjes (door ze even in kokend water te dompelen, gaan de velletjes makkelijk van de tomaten af) en snij ze in kwarten. Verdeel ze over de bodem. Strooi hier de mozzarella over. Snij de ansjovisfilets in de lengte in zo dun mogelijke streepjes en maak hier een raster van over de tomaten en mozzarella. Strooi nog wat Parmezaanse kaas er over en de gesnipperde peterselie en basilicum. Peper en zout naar smaak en tot slot nog wat olijfolie er over sprenkelen. De taart afbakken in zo’n 25 minuten totdat hij mooi bruin is.

* Ik heb de hoeveelheid deeg gehalveerd. Voor het originele recept dien je dus alle deeg-ingrediënten maal 2 te nemen. Lijkt mij, zeker achteraf, een veel te dikke korst opleveren.
** origineel recept: 200 gram mozzarella, lijkt mij ook wat veel.

Aangepast recept van: Groenten uit een Italiaanse tuin